Video placeholde

Imunoložka Říhová: Očkovat se mají mladí, zdraví i děti, nepoučitelní zemřou, je to jako přirozený výběr

Imunoložka profesorka Blanka Říhová loni v květnu předpověděla podzimní druhou vlnu epidemie koronaviru. Teď říká, že nic takového už nám nehrozí, pokud tedy nepřijde nějaká “antarktická mutace”. V rozhovoru popisuje, proč jsme z nejhoršího venku, proč se musí očkovat (a za rok přeočkovat) všichni a proč je nadváha cesta do pekla.

Očkování proti covidu-19 je podle Říhové na úrovni zázraku. Rychlost vývoje, bezpečnost i účinnost. Látky od firem AstraZeneca i Johnson & Johnson jsou podle ní úplně v pořádku a není důvod je nepoužívat. Očkovat by se měli všichni, včetně mladých a dětí, zároveň bude potřeba všechny za rok přeočkovat. Bude to prý podobné jako s chřipkou.

Říhová respektuje to, že někdo očkování odmítá, ale nechápe to. Přirovnává to k přirozenému výběru, kdy nepoučení a nepoučitelní zemřou. Covid je podle ní totiž vlídný, přijdou ale dost možná horší viry, které budou napadat třeba mozek a budou daleko nebezpečnější. Zároveň důrazně odmítá, že by byl koronavirus vyvinut v laboratoři, únik z ní ale nevylučuje.

Říhová opakovaně zdůrazňuje důležitost imunity. Sport je lék, spánek je život a obezita je cesta do pekla, říká. Detailně popisuje, jak všechny tři složky působí na organismus a imunitu. Třeba nadváha je vlastně v důsledku mírný zánět, který se násobí s dalšími záněty, způsobenými například koronavirem. Imunita zároveň může být klíčem k boji s rakovinou.

V čem je imunita důležitá pro boj s nádory? Jak ji aktivovat? Co je důležité pro posílení imunity? Proč potřebujeme očkování, i když jsme mladí a zdraví? A jaké horší viry by mohly přijít?

Podívejte se také na rozhovor s viroložkou a členkou MeSES Ruth Tachezy:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Ruth Tachezy • Prostor X

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>