Video placeholde

Přijde největší vlna, bude víc zabíjet neočkované, pak pandemie skončí, říká Flegr. Věří, že zachránil životy

Čeká nás největší vlna pandemie a bojím se, že to v lednu nezvládneme, říka evoluční biolog profesor Jaroslav Flegr. Lidé budou díky očkování a promořenosti méně končit v nemocnici, proto podle něj politici opět zareagují pozdě. Lockdownu se ale asi nevyhneme. Pak už ale pandemie v Česku skončí. Flegr míní, že svými předpověďmi a varováními zachránil lidské životy.

Covid teď bude kvůli variantě delta víc zabíjet neočkované, tvrdí Flegr. Je to kvůli mutacím souvisejícím s očkovanou populací. Je podle něj klíčové očkovat, podat třetí dávku ohroženým a později všem. Očekává, že okolní státy přistoupí k povinnému očkování, u nás to ale průchozí nebude. Flegr zároveň podporuje uznávání přítomnosti protilátek na úrovni očkování a prodělání nemoci. Upozorňuje ale, že imunita proti covidu v čase klesá, včetně paměťových buněk.

Jak se bude v dalších měsících vyvíjet epidemie v Česku? Jak Jaroslav Flegr reaguje na své kritiky? Dá se předpovědět, jak bude virus mutovat? A kdy tu epidemie skončí? Dozvíte se v rozhovoru.

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>