Marcia kvůli Masarykovi dokonce odcestovala po válce do Československa a angažovala se v rámci humanitární pomoci pro zdevastovanou zem.

Marcia kvůli Masarykovi dokonce odcestovala po válce do Československa a angažovala se v rámci humanitární pomoci pro zdevastovanou zem. Zdroj: archiv

Marcia ještě jako batole se svými rodiči - matkou operní pěvkyní Almou Gluck a otcem houslistou Efremem Zembalistem
Jan Masaryk se svým otcem, "tatíčkem" T. G. Masarykem
Jan Masaryk se svou první manželkou Francis Crane
Mezi lety 1945 a 1948 pendlovala mezi New Yorkem a bytem v Loretánské ulici, jen kousek od Černínského paláce, kde bydlel a pracoval i Jan Masaryk.
Masaryk se jí prý svěřoval se svými nejniternějšími tajemstvími.
25
Fotogalerie

Snoubenka Jana Masaryka byla do smrti přesvědčena, že jejího nastávajícího zavraždili komunisti

Američanka Marcia Davenportová se do pamětí lidí zapsala jako přítelkyně Jana Masaryka. Novinářka a spisovatelka do Prahy odcestovala, aby mohla autenticky popsat život skladatele Mozarta v biografii, kterou připravovala. Krom toho se zamilovala - do stověžatého města i nadějného politika. Plánovali svatbu, ke které ale nikdy nedošlo kvůli tragické a dodnes podezřelé smrti mladého Masaryka.

Psal se rok 1930, když Marcia vyrazila na místa spjatá s Wolfgangem Amadeem Mozartem, nevynechala ani Prahu. Tehdy už byla podruhé vdaná a měla malou dceru. K hudbě ji přivedlo rodinné zázemí - její matkou byla známá operní pěvkyně Alma Gluck. 

Praha jí doslova učarovala. „Šla jsem pomalu a prohlížela si bohaté obchody, klidné, mohutné muže, kteří nesli aktovky; buclaté, světlovlasé ženy; množství jídelen a svůdné věci k jídlu. Všude to náramně vonělo,“ vzpomínala Davenportová. Už po dvou letech vydala knihu Mozart, která byla kritikou velice dobře přijata. Dále pracovala jako hudební kritička, V roce 1944 se její druhé manželství definitivně rozpadlo. Tou dobou už měla nového přítele.

Jana Masaryka, který se s první manželkou Francis Crane rozvedl už o deset let dříve, potkala v roce 1941. Z přátel se velice rychle stali milenci, Marcia kvůli němu dokonce odcestovala po válce do Československa a angažovala se v rámci humanitární pomoci pro zdevastovanou zem. Mezi lety 1945 a 1948 pendlovala mezi New Yorkem a bytem v Loretánské ulici, jen kousek od Černínského paláce, kde bydlel a pracoval i Jan Masaryk.

Ten se jí prý svěřoval se svými nejniternějšími tajemstvími. Tušil ale, že situace v zemi je nebezpečná. Marciu nakonec přemluvil, aby odcestovala do Londýna, kde se k ní chtěl brzy připojit a nakonec si ji zde i vzít za manželku. Jen pár dní po jejím odletu ho ale našli mrtvého ná nádvoří Černínského paláce. Za jakých okolností zemřel je dodnes záhadou, Marcia ale nikdy nepochybovala, že šlo o vraždu - jedinou možnost, jak mohl režim zabránit Masarykovi v emigraci.