Video placeholde
Kristýna Podzimková a Vojtěch Kotek v kriminální minisérii GURU
Kristýna Podzimková v kriminální minisérii GURU
Kristýna Podzimková a Vojtěch Kotek v kriminální minisérii GURU
Denisa Barešová a Anna Fialová v kriminální minisérii GURU
Zuzana Stivínová v kriminální minisérii GURU
9
Fotogalerie

Vojtu Kotka moc nevidíme, Anna Fialová exceluje: hrdinou série Guru není „Óm nadsamec“, ale jeho oběti

Možná si to už nepamatujete, na ten případ jako první upozornil časopis Reflex v roce 2011; v té době už policie guru Járu několik let sledovala a snažila se mu dokázat znásilnění několika žen. Mnoho ze stovek Járových obětí však věřilo, že je jeho rituál „odháčkování“ vyléčil z minulých partnerských vztahů.

Původní, silně herecky obsazená, třídílná minisérie Guru režiséra Bisera A. Arichteva, scenáristy Jana Coufala a showrunnera Filipa Bobiňského s podtitulem Chtěla jsem jen obejmout, jehož první část uvedla streamovací služba Voyo v pátek večer, je sice fiktivní, ale na případ Jaroslava Dobeše a jeho pravé ruky Barbory Pláškové jasně odkazuje.

Výlučné drama o nutnosti bojovat za pravdu našlo své důstojné, nebulvární televizní zpracování právem. Vlastně i proto, že skutečný příběh samozvaného gurua a jeho často nevědoucích obětí s vymytým mozkem skončil v rámci možností happyendem, byť oba pachatelé uprchli z Česka ještě před vynesením prvního rozsudku; od roku 2015 jsou v detenčním zařízení imigračního úřadu ve filipínské Manile.

Méně je více

O inspirační zdroje ale v minisérii až tak nejde: důležité je, že scenárista Jan Coufal to v Guruovi nepřehání s citovým vydíráním a s výrazně depresivními, thrillerovými aspekty příběhu. Samotnému agresorovi a jeho osobní story ostatně věnuje pozornost jen minimální, strukturuje detektivní příběh očima slušných, obyčejných lidí, obětí a vyšetřovatelů, jejichž životní osudy rozehrává postupně a detailně. Na „straně zla“ se pak soustředí především na Márovu hlavní pomocnici, šedou eminenci a manažerku Kláru, kterou v plasticky pojaté záporné roli (až mrazí) dokonale interpretuje Kristýna Podzimková. Expozice prvního dílu je proto jasná: mladá pekařka ze supermarketu Alice (Anna Fialová) jde ihned po svém prvním osobním setkání s guru Márou nahlásit na policii znásilnění. Je přijata vlídnými příslušníky, ale strohá vyšetřovatelka Petra (přesná Zuzana Stivínová) ani policisté (Michal Isteník, Adéla Petřeková a Marek Pospíchal) se nemají čeho chytit; maximálně nedůvěřivý je k celé věci i uměřený státní zástupce (Martin Myšička). Na těle totiž Alice nemá žádné stopy násilí, na „kurzy jógy“ chodila dobrovolně a už delší čas, jak tedy trestný čin dokázat? Alice má navíc pofidérní vztahy se svým bývalým partnerem, který ji opustil před porodem, stará se o malou dcerku Emmu, kterou si oba rodiče hekticky přehazují… Začíná nerovný boj o pravdu a do děje vstupují další zajímavé ženské postavy, za všechny matka s dcerou, obě účastnice Márových terapeutických „kurzů“: inteligentní lékařka Magda (Lucie Štěpánková) a nevyrovnaná studentka medicíny Kamila (Alžběta Malá)…

Anna Fialová v životní roli

Mladou holku bez výraznějšího zázemí, která není bez chyb, ale základní hodnoty má v pořádku, ztvárňuje Anna Fialová: přesná mimika její tváře a jistá zranitelnost, která je v kontrapunktu s vnitřní silou postavy, vás dokážou silně zasáhnout. Právě autentický výkon Anny Fialové, jež postavě dodává ryze současný pocit i emocionální sílu, dělají z Gurua nadprůměrný počin. Vzniká tak zajímavý televizní tvar, nesoucí výpověď ne o konkrétním případu, ale o stavu společnosti. V případě značky Voyo Originál, která slibuje další původní projekty, je to příslib lepších zítřků.

Recenzi o kompletní minisérii najdete v některém z příštích čísel tištěného Reflexu.