Midsommar

Midsommar Zdroj: A24

Chata v horách – Co zažíná jako běžný nepovedený výlet party teenagerů do prázdninové chatky v lesích, který jsme viděli stokrát, končí jako originální a nevídaně nápaditá pocta celému hororovému žánru.
cabin in woods
cabin in woods
cabin in woods
cabin in woods
9
Fotogalerie

10+ netflixových hororů, kterými se můžete děsit v karanténně

Je otestovaná, bezinfekční, dostali jste ji domů na gauč, teď už jen potřebujete, aby se k vám přitiskla? Tak to jste na špatné adrese, tyhle horory patří mezi to nejepší, co na Netflixu najdete, takže žádný muckání během projekce. Až po filmu! Tady máte deset  nejlepších hororů, které Netflix v Česku nabízí. A pár bonusů navrch.

1. Don’t breath (Smrt ve tmě)

Premisa je jednoduchá. Trojice teenagerů potřebuje prachy, aby mohla vypadnout z města, takže se rozhodnou, že v noci okradou slepého veterána, který bydlí v téměř vybydlené části města. Plán jde dobře až do chvíle, kdy se slepec během vloupačky probere, zamkne všechny východy a začne je lovit po svém baráku. A ten zná jako své boty. Hlavní hrdinka se téměř bojí nadechnout. Sebeslabší zvuk totiž znamená kulku. A od té chvíle jde všechno od desíti k pěti, protože i na tom baráku je něco strašně v nepořádku… No, pokud chcete strávit večer s vytřeštěnýma očima a klaustrofobickým záchvatem, Don’t breath vás nemůže zklamat. 

 

2. Cabin in the Woods (Chata v horách)

Na režiséra Josse Whedona se poslední dobou trochu plive kvůli jeho zacházení s herci na place, ale nemůžete mu upřít jednu věc – ten chlap se vyzná ve vyprávěcích postupech. Žádný narativní postup, žádná tropa mu není cizí. A umí je stejně dobře používat jako bořit. Ostatně Whedon je člověk, který vytvořil Buffy a odstartoval Avengery. Ale přesto jsem přesvědčen, že Cabin in the Woods je jeho masterpiece. Je to horor, který komentuje v podstatě na X různých hororových subžánrů, zvládne být děsivý, dojemný… a pokud jste fandové hororů, umí být Chata v horách tak vtipná, že si vysmějete mozek z hlavy. 

Video placeholde
Cabin in the Woods trailer • lionsgate movies

3. Hereditary (Děsivé dědictví) a Midsommar (Slunovrat)

Hereditary a Midsommar doporučujeme v jedné sekci, protože je spojuje osoba jejich režiséra a scenáristy Ariho Astera. Aster natočil pouze tyhle dva filmy, ale už jen s nimi se zapsal do dějin kinomatografie. Hereditary je trochu tradičnější okultní horor o podivných sektách a démonech, ale ve svém jádru je hlavně o ztrátě v rodině a tíži truchlení. Midsommar naproti tomu je v podstatě vyletněný rozchodový film o teenagerech na výletě… akorát tenhle rozchod dopadne ještě hůř než ten váš. Oba ty filmy jsou extrémně atmosferické, hluboce znepokojivé a minimálně na Midsommar se zkuste nedívat se svou polovičkou. A ani na jeden nekoukejte sjetí, slibte mi to. Čekal by vás vážně nepříjemný bad trip.

Video placeholde
Trailer filmu Midsommar • A24

4. The Witch (Čarodějnice)

A když jsme u atmosféry a znepokojení, nemůžete najít lepší film než Čarodějnici Roberta Eggerse. Kdysi jsem v nějaké recenzi četl, že když si zapnete The vvitch “máte pocit, že sledujete něco, co byste neměli vidět”, a já asi nedokážu přijít s lepším popisem. Je to náročné koukání, vyčerpává a nedopřeje oddechu, ale pokud máte rádi historii nebo horory, případně obojí, tohle byste měli vidět. Hodinu a půl sledujete rozpad jedné rodiny uprostřed americké divočiny někdy v sedmnáctém století. Hrůzostrášná podívaná. 

Video placeholde
Trailer filmu The Witch • A24

5. Halloween a jeho nedávné pokračování

Na úplně opačné straně spektra stojí Halloween. Na Netflixu najdete ten úplně původní z roku 1978 i jeho přímé pokračování z roku 2018. Ten první je samozřejmě nesmrtelná klasika, která odstartovala žánr slasher filmů, ten druhý je zajímavý tím, že v podstatě ignoruje všech těch jedenáct filmů mezi originálem a současností. Takže se nemusíte strachovat, že by vám příběhově něco uniklo. A docela se povedl. Víc hypovat není potřeba, Mike Myers je hororová ikona, se kterou je vždycky fajn strávit večer.

6. Deliver us from Evil (Chraň nás od zlého) a Tajemství smrti slečny Neznámé (Autopsy of Jane Doe)

Dáváme tyhle dva filmy společně, protože mají společný rys. A to je spojení procedurální detektivky s hororem. Deliver us from Evil je jako… kdyby měl Zákon a pořádek dítě s Exorcistou. A Autopsy of Jane Doe je zase kříženec mezi CSI seriálem a Conjuringem. Je to velice účinný mix, protože kromě klasických důvodů, proč se dívat na horor, vás dopředu ještě žene touha znát pravdu a charaktery jsou vám sympatičtější, protože nejsou jen hysterické oběti, ale postavy, které jednají samy za sebe. Kdybyste si museli vybrat, dejte si spíš Slečnu Neznámou, ale oba filmy stojí za vidění. 

7. Tucker & Dale vs. Evil (Tucker & Dale vs. Zlo)

Druhá komedie na našem seznamu. Jako co si budem nalhávat, nejsou to Cohenovi, ale rozhodně jsou Tucker s Dalem vtipnější než drtivá většina hororových komedií. Je to roztomilý twist na konkrétní hororový žánr “hicksplotation”. Hicksplotation jsou ty filmy, kde parta městských lidí někde špatně zabočí a banda incestních retardů se sekerami a motorovkami je pak hodinu a půl nahání po lese. Tady jsou za venkovské balíky právě Tucker a Dale. A jejich protivníci z města jsou… no, to musíte vidět. 

 

8. Annihilation

Jediný sci-fi horor, který to dotáhl na náš top ten. V podstatě se příběh točí kolem polovojenského týmu vědkyň, které se vydávají na nebezpečnou výpravu do nitra zóny ovlivněné nedávno spadlým meteoritem. Je to trochu Tarkovskij a trochu Lovecraft. Je to ten vzácný typ filmu, který se dá brát stejně tak dobře doslovně i obrazně, takže… na své si přijdou ti, kteří chtějí meditovat nad hojením starých traumat, ale i ti, kteří chtějí vidět, jak si automtická puška poradí se zmutovaným krokodýlem. 

Video placeholde
Trailer filmu Annihilation • Paramount pictures

9. The Ritual

Adam Nevill napsal neuvěřitelně strhující strašidelný příběh odehrávající se ve švédském národním parku. A jeho knihy se ujal relativní režisérský nováček David Bruckner, který se doposud účastnil jen větších antologií jako byla třeba V/H/S. A nějakou záhadou to prostě klaplo. Rituál funguje na první i druhou signální. Je to báječně nepříjemný pochod lesem, při němž sice nevíte kdy a jak, ale nemáte pochyb o tom, že se stane něco strašlivého. Víc vám neřekneme. Pusťte si The Ritual.

10. Creep a Creep 2

A na závěr opravdová lahůdka. Pro fanoušky žánru foundfootage naprostá povinnost a… pro vás ostatní vlastně taky. Zaprvé je Creep důkaz, že se dá natočit horor za pár šupů, ještě levněji než Paranormal Activity nebo Blair Witch. Zadruhé, tohle je ten typ filmu, který jsem třeba já osobně nikdy doopravdy nerozchodil. A co víc, po pár letech se zničehonic objevila dvojka a je úplně stejně dobrá jako jednička. Obě jsou na Netflixu a obě byste měli vidět. Jenom varování, většinu času je na kameře jenom jeden člověk, chlápek, kterého hraje Mark Duplass. A… Duplass je skvělý herec a podle nejrůznějších rozhovorů, co jsem nakoukával, i fajn člověk. Je ale možné, že po zhlédnutí Creepa už ho prostě nikdy neuvidíte jinak. 

A na závěr pár tipů, které se z nejrůznějších důvodů nedostaly do nejlepších TOP deseti, ale měly by se zmínit. Na Netflixu najdete i dva boží české horory, tím prvním je Jáklův found footage Ghoul a pak je tam Spalovač mrtvol. Jen abyste věděli, že máme zastoupení. Taky tam najdete film As Above, So Below, což je malý horůrek odehrávající se v pařížských katakombách. Já si nemyslím, že je extra dobrý, ale z nějakého důvodu ho zbožňuju a viděl jsem ho aspoň pětkrát, třeba by se vám líbil taky. Pak je tam Apostle, folkhoror od akčního režiséra Garetha Evanse, to je vážně divná, ale super jízda. A slowburn hororové drama The Invitation. To nebude pro každého, ale já na to přísahám. Jo, úplně nakonec, na Netflixu můžete najít i Insidious 2 a 3. Na trojku se vybodněte rovnou, ale dvojku ještě režíroval James Wan, bohužel neuznaný král moderního konvenčního hororu. Pokud nevíte, to je ten člověk, co vymyslel SAW, v Zajetí démonů a právě Insidious. A zachránil sérii Rychle a zběsile, ale o tom jindy. Problém je, že Insidious 2 úzce navazuje na jedničku a je fajn ji vidět, než se do dvojky pustíte. Na Netflixu není, ale… jsou i jiné cesty, jak si najít film. Takže tak. Příjemnou podívanou.