Video placeholde
Koncert kapely Alphaville na festivalu v Karlových Varech
Koncert kapely Alphaville na festivalu v Karlových Varech
Koncert kapely Alphaville na festivalu v Karlových Varech
Koncert kapely Alphaville na festivalu v Karlových Varech
Koncert kapely Alphaville na festivalu v Karlových Varech
11
Fotogalerie

Forever Young! Ve varech zahráli němečtí Alphaville, kolonádu pohltily přísné tóny osmdesátek

Večírek firmy BigBoard na festivalu v Karlových Varech se nesl v duchu osmdesátých let. Večer zahájili bratři Cabani, kteří pokřtili svou knihu oslavující 25 let jejich spolupráce s festivalem. Pro letošní ročník si připravili zahájení v retrostylu, což dokazovaly i stylově oblečené tanečnice. Hned po křtu ale vtrhla na pódium skupina Alphaville, syntetizátoroví démoni z Německa, jejichž nejslavnější píseň Forever Young přezpíval Karel Gott do podoby hitu Být stále mlád. A byl to nářez.

Celý křest byl tak trochu ve znamení “zpátky do minulosti”. Nejenom, že se promítaly úryvky ze dvou dekád zahajovacích ceremoniálů, ale i nepovinný drescode měl odrážet osmdesátky. Marek Eben s jemností sobě vlastní odtušil, že by se do osmdesátek nikdy nevrátil a je vděčný za dobu, ve které žijeme. Ale že si užívá tehdejší hudbu. A večer byl korunován veterány klasického popu kapelou Alphaville. 

Nutno říct, že má celý festival velkou kliku v tom, kdy je organizován. Každý, koho ve Varech můžete na jevišti vidět, má neskutečnou radost už jenom z toho, že je vůbec na pódiu a hraje pro živé publikum. Alphaville na tom nebyli jinak. Rozbalili to s takovou vervou jako by bylo znovu dvacáté století.

Z legendární německé skupiny osmdesátých let zbyl jen zpěvák Marian Gold, který shodil dřívější hřívu a notně přibral. Hodinovou show ale udýchal bez problémů, výšky v hlase pořád má a mezi písněmi stihl vypít i dvě čepované Plzně. Že mu bude za 3 roky sedmdesát byste mu nehádali ani omylem.

Alphaville se představili s kompletním festivalovým setlistem, se kterým brázdí postcovidovou Evropou. Celkem 16 písní s dominantními synthetizátorovými zvuky se neslo kolonádou a přilákalo davy posluchačů. Poslední tří písně byly pořádný nářez. Nejprve publikum nastartovala A Victory of Love následovaná hitem Sounds Like a Melody na kterou pařil u pódia snad úplně každý. Na konec pak musela samozřejmě přijít melancholická Forever Young, kde první refrén odzpívalo publikum. Právě poslední trojici písní najdete ve videu v úvodu článku. Přejeme příjemný kulturní zážitek!