Video placeholde
Křest knihy VARY25 bratří Cabanů
Křest knihy VARY25 bratří Cabanů
Křest knihy VARY25 bratří Cabanů
Křest knihy VARY25 bratří Cabanů
Křest knihy VARY25 bratří Cabanů
9
Fotogalerie

Tříkilová bichle, světové duo a kus života Jiřího Bartošky. Bratři Cabani pokřtili unikátní knihu

Bratří Cabanové v hotelu Thermal představili velkoryse objemnou publikaci VARY25, která shrnuje čtvrt století jejich práce pro karlovarský festival. Knihu vydává hlavní mediální partner 55. ročníku MFF Karlovy Vary BigBoard Praha, o její grafickou podobu se postaralo studio HMS Design. Knihu nakonec křtili dvakrát, nejprve na terase hotelu, později na vlastní párty. Video z druhého křtu najdete ve videu v úvodu článku.

„Co není v knize, nepřežije,“ shodli se na prezentaci bratři Cabanové. „Před několika lety jsme si s bratrem řekli, že se blíží pětadvacet let, co s festivalem spolupracujme, a že bychom to dílo měli nějak semknout, udělat něco, co tu po nás zůstane. Protože povaha naší práce je jepičí,“ řekl Michal Caban. „Jepičí“ práce spočívá v zahajovacích a zakončovacích ceremoniálech, které každoročně přivádějí k úžasu zaplněný Velký sál, ale žádná hmotná památka po nich pravda nezůstává.

Podívejte se na choreografii bratří Cabanů ze zahájení letošního ročníku KVIFF:

Video placeholde
Bratři Cabani a jejich slavnostní zahájení 55. ročníku MFF Karlovy Vary • Martin Bartkovský

„Ta kniha je něco, čím si budeme listovat, až nám vypnou proud,“ doplnil Šimon Caban. „Nemyslíme si, že vytváříme festival, ten vytvářejí filmy, ale považujeme za čest se na něm podílet těmi krátkými úvody a závěry. Prezident festivalu Jiří Bartoška nám dal příležitost dělat něco, co žádný jiný světový festival nemá.“ Bartoška dal projektu VARY25 zelenou a své posvěcení a poskytl tvůrcům i přístup do festivalového archivu. "Je tam kus mého života," řekl pak dojatý Bartoška při druhém večerním křtu nad knihou.

„Kniha vypadá jako složky z archivu bratří Cabanů,“ vysvětluje Josef Musil ze studia HMS Design, který nápad na VARY25 spoluinicioval při společném výletě s Cabanovými na chorvatské kololodi a dostal od nich přístup k jejich kompletnímu fotoarchivu. „Kluci do ateliéru přinesli celý svůj archiv na disku. Ke každému ročníku byla složka, ve které bylo někdy až dvě stě fotografií.“ Následoval tedy náročná redukce.

Společnost BigBoard pak za projekt převzala „finanční zodpovědnost“, jak to popisuje předseda jejího představenstva Richard Fuxa. Nákladná publikace čítá 576 stran, obsahuje 1172 fotografií, nabízí QR odkazy na 57 videí typu making of a váží čtyři kila čisté váhy. „Jen toho papíru bylo sedm tun, celý kamión, celé je to finančně dost náročné,“ říká Michal Caban. Kniha vychází v nákladu dva tisíce výtisků.

„Rozhodli jsme se, že nemáme co skrývat,“ dodává Šimon Caban. „Až na všechno zapomeneme, nalistujeme si v té knize, jak to vlastně bylo. Neměli jsme žádnou autocenzuru, je tam všechno.“