Miloš Zeman a Václav Klaus - ilustrační snímek

Miloš Zeman a Václav Klaus - ilustrační snímek Zdroj: Foto Blesk - Jakub Poláček

Prezident Zeman udělí Václavu Klausovi Řád Václava Klause za celoživotní přínos Václavu Klausovi

Prezident Miloš Zeman udělí letos u příležitosti státního svátku 28. října Řád Václava Klause svému předchůdci a bývalému prezidentovi Václavu Klausovi. Řád Václava Klause tak bude udělen letos úplně poprvé.

„Je to pro mě veliká čest. Ani jsem v to nedoufal. Cítím veliké zadostiučinění. Je to pro mě nejen jakási forma pochvaly za to, co dělám, ale je to hlavně závazek, abych vytrval a nesešel z cesty. Vím, že někteří mi to nepřejí. Tvrdí o mě, že jsem Tomio Okamura pro intelektuály, ale tomuhle se akorát směju. Až dostanu řád, nikdo se smát nebude. Trikolóra zařadí rychlost a vyrazí směrem k vítězství,“ hřměl na tiskové konferenci Václav Klaus mladší až do té doby, kdy mu jeden z jeho asistentů pološeptem oznámil, že Řád Václava Klause nedostane on, nýbrž jeho otec. Poté se Václav Klaus mladší na chvíli odmlčel a následně roztřeseným hlasem nastínil svou vizi školství pro další rok.

Zatímco Václav Klaus mladší bude muset na svůj řád dále čekat, jeho otec se veze na vítězné vlně.

„Já vám to říkal, že já vejdu do dějin. Abych já citoval sám sebe, tak já jen řeknu, že: „Každý veliký muž, tedy já, nebude zapomenut.“ Já se často setkávám s tím, že mnozí nízcí lidé napadají já a mé názory, ale já vám řeknu, že až já dostanu řád, já tomuhle učiním přítrž. Cena Václava Klause je nejvyšší možné vyznamenání, které já a tedy i jiní velikáni českých dějin, ano, já mluvím o velikánech českých dějin, jejichž jsem já nedílnou součástí, můžou obdržet.

Já jsem velmi potěšen, že tento řád obdržím já a nikdo jiný. Řád Václava Klause může být udělen jen jednou a já jsem poctěn a potěšen, že tento řád dostanu právě já. Já jsem velmi skromný člověk. Občas si já zahraju tenis a já píšu knížky. Já mám pokrokové názory a jen já vím nejlíp, jak svět funguje. Tak například já jsem jako první upozornil na to, že globální oteplování není,“ začal Václav Klaus tiskovou konferenci, kde další tři hodiny vyjmenovával své úspěchy a prodával své knížky.

Udělení řádu Václava Klause je velmi neobvyklé i na Miloše Zemana. Přeci jenom o tomto řádu se toho moc neví a jak laická veřejnost, tak i lidé zasvěceni do historie i hradního protokolu často tápou, co že to je vůbec za řád a kde se tady vzal.

„Řád Václava Klause vymyslel Václav Klaus v době, kdy byl ještě prezidentem. Má být udělen tomu nejmoudřejšímu a nejvýznamnějšímu Čechovi, který se zasloužil o dobré jméno nejen České republiky, ale i Václava Klause. Po dobu působení Václava Klause v pozici prezidenta se žádný takový člověk nevyskytl. Tedy vyskytl, ale shodou okolností byl zrovna prezidentem. I Václav Klaus usoudil, že dát sám sobě řád by nebylo úplně ono, tak se musel spokojit s tím, že budoucí prezident si na něho vzpomene. A teď ta doba přišla,“ vysvětluje Evžen Suk, přední český odborník na hradní protokol.

Řád Václava Klause tak konečně najde svého majitele a všichni tak nějak tuší, že jeho udělení bude nejen veliký den pro Českou republiku, ale i pro Václava Klause. Toho staršího.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností ale například je, že Turecko se chystá provést etnickou čistku mezi Kurdy.