Greta Thunbergová v Kanadě.

Greta Thunbergová v Kanadě. Zdroj: Reuters

Statisíce lidí chtějí vrátit Grétě její dětství. Posílají jí panenky, ale i živé poníky

Obrovskou vlnu solidarity napříč celým světem odstartoval projev ekologické šestnáctileté aktivistky Grety Thunbergové, která při svém projevu v OSN přiznala, že jí ukradli dětství. Kdo konkrétně jí dětství ukradl, neupřesnila, ale všem tak nějak bylo jasné, že to udělali všichni, kdo byli přítomni.

V návaznosti na její tklivé prohlášení se po celém světě zmobilizovaly statisíce samaritánů, kteří chtějí příkoří napáchané na aktivistce napravit.

„Její projev mě dojal. Taková milá mladá slečna a oni jí ukradli dětství. Je to velmi smutné. Ani na vteřinu jsem neváhala a poslala jí alespoň několik panenek, se kterými si má dcera už nehraje. Jen ať Greta dožene, co se dá,“ přiznala Jessica Blacková, jedna z mnoha lidí, kterým není pohnutý osud Grety lhostejný.

„Moc toho nemáme. Jsme chudí zemědělci. Kosí nás nemoci i hlad, ale i tak jsme se jako vesnice rozhodli poslat Gretě našeho oslíka Zuzuho na hraní. Když vidíme, jak si děti z vesnice, které ještě nezemřely hlady anebo na ebolu, s oslíkem hrají, napadlo nás, že i Greta by si mohla s oslíkem hrát. Jen ať ochutná slasti bezstarostného dětství,“ poznamenal Geihik Ulmup z malé zimbabwské vesničky. Na dotaz, s čím si budou tedy hrát děti z vesnice, když nebudou mít oslíka, jen mávl rukou a pravil, že děti z vesnice stejně brzy zemřou hlady.

Zatímco celý svět upíná zraky k obnovení alespoň části dětství nebohé Grety, vysocí státní představitelé, kteří se zúčastnili konference OSN a které tak Greta nařkla, že jí ukradli dětství, se hluboce omlouvají.

„Je mi moc líto, že jsem jeden z těch, kteří té dívence ukradli dětství. Abych to alespoň za sebe částečně odčinil, předám osobně Grétě odrážedlo, aby mohla s dětmi dovádět a smát se. Tak si představuju dětství a Greta by ho měla prožít,“ stydí se například italský ministr zahraničí Luigi Di Maio.

Ostatní státníci s omluvou následovali a i oni se vynasnaží, aby Grétě vrátili ukradené dětství.

K obrovské vlně solidarity se vyjádřila i samotná matka Grety Malena Ernman: „My si toho samozřejmě velice ceníme, že lidem záleží na naší dceři a chtějí jí vrátit dětství, ale prosíme, už přestaňte posílat hračky a zvířata. Na zahradě máme mimo jiné asi sedmdesát poníků, dvě tuny morčat, tunu malých králíčků a v garáži nám nově parkuje na dvě stě jízdních kol a stejný počet odrážedel. Přišly nám tisíce pozvánek na dětské tábory a pořád tu někdo zvoní a nabízí Gretě své dítě, aby si s ním mohla Greta hrát na schovávanou nebo na krvavé koleno. Tohle už se fakt nedá. My chceme mít klid. Navíc o tohle naší dceři vůbec nešlo,“ stěžovala si matka Grety.

Apel Gretiny matky však nedokázal zlomit ducha solidarity a lidé se pokoušejí vrátit dětství nebohé Gretě i nadále. Redakce Reflexu posílá na návrat dětství pro Gretu mončičáka s přáním, aby jí byl nápomocen při hledání ztraceného dětství.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Smutnou skutečností bohužel jeúmrtí zpěváka Karla Gotta.