Karel Gott

Karel Gott Zdroj: profimedia.cz

Na festivalu v Nashvillu vystoupil Gott hned několikrát. Tento snímek je ze září 1979.
Setkání s německým fan clubem v roce 1992
S Helenou Vondráčkovou v New Yorku v roce 2005
Málo známé zpěvákovo setkání s Milošem Formanem během moskevského Fóra o jaderné energii v roce 1987. Společnost jim dělala herečka a manželka Vladimira Vysockého Marina Vladyová.
Zpěvák se v roce 1979 na nashvillském festivalu sešel se skladatelem a zpěvákem Gunterem Gabrielem
9
Fotogalerie

Tajemství mého rozhovoru s Karlem Gottem: Jak byl připravený na smrt, ale pořád si užíval života

Loni na začátku září jsem seděl v pražské Malostranské besedě, když se mi na mobilu objevilo neznámé číslo. Na druhém konci k mému překvapení nebyl jeden člověk, ale dva – Ivana Gottová a Karel Gott. Připravoval jsem tehdy rozhovor s Mistrem pro časopis Prima ZOOM a Gott si chtěl vyjasnit, proč jsem v minulosti o něm napsal i některá nelichotivá slova související s jeho postojem ke komunistickému režimu. Vysvětlili jsme si to a interview za několik týdnů skutečně vyšlo. Jaký byl ale při osobním styku Karel Gott, který v noci na úterý zemřel?

S Karlem Gottem jsme si loni při dvou schůzkách (první se uskutečnila v prostorách Strahovského kláštera, druhá u něj doma na pražské Bertramce na terase) povídali celkem tři hodiny. Hovořili jsme o všem možném – o životě i smrti, o jeho písních, ale i o jeho názorech na politiku, či o tom, zda už konečně není čas, aby se omluvil za svůj podpis takzvané Anticharty v roce 1977. Nevyhýbal se ničemu a postupoval naprosto profesionálně, záleželo mu na vyznění každého jeho slova.

„Když teď vidím ty věty přepsané na papíře, tak se za některá slova stydím, to musíme upravit, aby bylo zcela jasné, co tím myslím,“ říkal slavný zpěvák a neúnavně rozebíral připravený text. „Včera jsem si to četl opakovaně až do půl třetí v noci,“ vysvětloval mi svoji pracovní metodu, s kterou přistupoval ke všem věcem.

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>

„Nechci, aby to začínalo a končilo diskusí o politice, protože politika je sice důležitá, ale to nemá být podstatou mé výpovědi. Chtěl bych, aby z toho měli lidé pocit, že je to i potěší, povzbudí, nakopne, a že se u toho zastaví a zamyslí,“ tvrdil mnohonásobný Zlatý slavík.

Protože byl dlouhodobě vážně nemocný, dostali jsme se i k jeho pohledu na to, zda se člověk může připravit na smrt.

„Na nemocniční posteli se vám vybavuje všechno zpětně. Díval jsem se do stropu a přemýšlel. Uvědomil jsem si, co je v životě to pravé. Byl jsem připravený, že skončím, protože jsem byl velmi vážně nemocný. Doktor řekl mé ženě: Připravte se na všechno,“ tak mi popisoval svůj boj se zhoubným nádorovým onemocněním mízních uzlin, které mu bylo diagnostikováno v říjnu 2015.

V době, kdy jsme spolu natáčeli, ale už také věděl, že několik měsíců předtím se u něj objevila porucha krvetvorby v podobě Myelodysplastického syndromu. Přes několik druhů léčby přešlo bohužel toto onemocnění v uplynulých měsících v akutní leukémii, které Karel Gott teď podlehl. Nechtěl, ale aby rozhovor vyzněl jakkoli pesimisticky, nechtěl „otravovat“ lidi svojí nemocí, nechtěl, aby ho litovali. Naopak, pořád žil svůj celoživotní sen, že má „rozdávat radost“.

Pohřeb Karla Gotta. Více informací ZDE >>>

Kolem nás se občas při nahrávání na Bertramce motal Gottův rodinný pes, fenka Stella. Když jsem mu řekl, že jsme měli také retrívra, zeptal se: „Také byla tak žravá?“ A pak pokračoval v rozboru, který se věnoval i tomu, kdo řídí svět, proč existuje na planetě nerovnost při rozdělování bohatství a jaké reformy dělal francouzský král Ludvík XVI. Miloval kromě jiného historii, rád si o ní povídal, četl k tomu nejrůznější knihy. Četl hodně a se zaujetím.

Připomněl, jak dokonce uměl zpaměti projevy politiků z 50. let, například dokonale napodoboval hlas někdejšího komunistického prezidenta Antonína Zápotockého, kterého kdysi předváděl svým spolužákům. Ale někdy nerad jmenoval konkrétní lidi, přestože je kritizoval. Nechtěl, aby se názorové diskuse přenášely do osobní roviny. „Vždyť oni se v tom najdou,“ říkal mi. Kritizoval tímto způsobem spisovatele Pavla Kohouta za jeho staré oslavné věty komunistů a velmi tvrdý názor měl i na jinou ikonu bývalého Československa, Jana Wericha.

Také jsme se bavili o médiích. Karla Gotta hrozně ho zajímalo, jak to funguje uvnitř redakcí, zda skutečně existuje novinářská vnitřní svoboda a nezávislost vůči vydavatelům.

Často se při natáčení vracel k věcem, které považoval za nespravedlivé, zejména když se dotýkaly jeho osoby. To ho hodně trápilo a neustále měl potřebu v tomto směru něco dovysvětlit a více rozebrat.

Jaký byl tedy Karel Gott při osobním styku? Jaký může být člověk, který byl nejslavnějším a nejznámějším Čechem posledních 50 let?

Gott zcela jistě zastával i postoje, s kterými nemusíme souhlasit, a dokonce i některé, které se dají označit jako pošetilé až bláznivé. Třeba jeho posedlost tím, že svět řídí ilumináti, byla známá. Na druhou stranu jsem měl před sebou při našem setkání dokonalého profesionála i velmi pozorného, milého a vtipného společníka. Každý si z toho může vybrat, co chce.