Karel Gott a jeho největší hity

Karel Gott a jeho největší hity Zdroj: Profimedia

Covery alb Karla Gotta
Covery alb Karla Gotta
Covery alb Karla Gotta
Covery alb Karla Gotta
Covery alb Karla Gotta
34
Fotogalerie

20 nejlepších písní Karla Gotta: Songy, ve kterých je opravdová muzika

Za svůj život prodal přes 50 miliónů alb. (Pro zajímavost: jeho britský protipól Tom Jones má na kontě 100 miliónů, tedy pouze jednou tolik.) Počet sólových alb Karla Gotta, vydaných doma i v cizině, se už pomalu blíží ke třem stovkám. K tomu připočtěme více než 120 televizních ocenění, osm zlatých desek a jednu diamantovou. Zlatých a Českých slavíků má dvaačtyřicet. Nahrál skoro tisíc písní. A i když jeho repertoár rozhodně není prost hluchých míst, to by v tom byl čert, aby se z něj nedal sestavit žebříček Top 20. Budete překvapeni, že klenoty v Gottově diskografii se objevují i na zcela jiných místech, než by jeden čekal.

1. MARIA

Z alba Zpívá Karel Gott (1965)

Takhle zněl Karel Gott, když měl co říci a věděl, jak to chce sdělit. Když našel klíč k písni ve svém nitru, a ne v pouhé technice. Maria z Bernsteinova muzikálu West Side Story pro něj byla na debutové desce ideálním skokanským můstkem. Odrazil se a vzlétl vstříc nevídaným výškám.

2. THAT LUCKY OLD SUN

Z alba Zpívá Karel Gott (1965)

Píseň o starém unaveném slunci začínal božský Karel zlehka. Přibližně v polovině ale prásknul do koní a skladbu zpívanou v anglickém originále rozpálil tak, že jeden nevěří svým uším. Právě pro tu obapolnost, výborný feeling a práci s dynamikou se sluší před jeho verzí smeknout.

3. MĚSÍČNÍ ŘEKA

Z alba Zpívá Karel Gott (1965)

Původní scéna z filmu Snídaně u Tiffanyho s broukající Audrey Hepburnovou na okenním parapetu je asi nepřekonatelná. Ale málo platné, nahrávka mladého Karla Gotta má všechno, co má mít. Především ne­opakovatelnou náladu a sound šedesátých let. Zpěvák byl v nejlepší formě a Manciniho melodie mu padla jako ulitá, včetně toho působivého finále.

4. PTAČÍ NÁŘEČÍ

Z alba Zpívá Karel Gott (1965)

Oh, Lonesome Me z dílny nashvillského hitmakera Dona Gibsona. TOČR pod vedením Jiřího Vobruby swinguje až hanba a nová štika v českém poprybníčku sebou mrská v rytmu country. Je v tom určitá nevinnost, přirozený svit, který čerstvá hvězda brzy ztratila. Text Jiřího Štaidla o „hloupým kosákovi“ přímo svádí k vyřvávání u hospodských stolů a táborových ohňů.

5. ZLODĚJ DOBYTKA

Singl z roku 1965

Písničku Zloděj dobytka (You Must Have Been a Beautiful Baby) z repertoáru Bobbyho Darina zpíval původně v pražském divadle Semafor Miki Volek. Text Jiřího Štaidla správně zasekává a v Gottově líbeznější verzi se vypalovačka na malých deskách (SP) dostala do všech domácností.

6. ISABELLA

Singl z roku 1965

Gott v roli skladatele. Pod pohodový song o dívce jménem Isabella se podepsal osobně (spolu s textařem Jiřím Štaidlem a aranžérem Jaroslavem Dřevíkovským). Synkopující piano pobízí hudebníky v cval. Celé je to takové nevyšpekulované, čisté. „Každý ráno na dálku poslouchám za tratí, a když slyším lokálku, trhnu jen opratí. Patou jemně bodnu koně a on sám už dobře ví, že se tady objeví Isabella.“

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>

7. NECHTĚL BYCH

Singl z roku 1965

Jambalaya krále americké country music Hanka Williamse. Přes značnou nadsázku v hlase parodujícím styl zpívajících kovbojů má Gottova nahrávka grády a říz. Podobně jako kreolská specialita, po níž je píseň pojmenována. Na oleji osmahneme papriku, do pánve vložíme kuřecí křídla, opečeme ze všech stran, přidáme cibuli, česnek, šunku, krevety...

8. DOTÝKAT SE HVĚZD

Z alba Kdyby tisíc klarinetů (1965)

Bez debaty nejlepší vokální duet v historii tuzemského jazzu. Karel Gott a Eva Pilarová to rozjížděli ve složitých pasážích pěveckého souboje, pečlivě vystavěného skladatelskou dvojicí Jiří Šlitr & Jiří Suchý. Taneční orchestr Československého rozhlasu, řízený progresívním Karlem Krautgartnerem, hnal ty dva až na hranici možného. Úplně cítíme, jak jim pod nohama třaskaly ony „dráty na zem spadlé z nebe“.

9. SOMETHING ABOUT JOHN COLTRANE

Nahrávka z roku 1965 (vydáno roku 2015 na kompilaci Duety)

Pilarka a Goťák podruhé. Ve scatovaném jazzíku Alice Coltraneové, věnovaném jejímu zesnulému manželovi, saxofonistovi Johnu Coltraneovi. Na archívní nahrávce ze společného recitálu zlatých slavíků smaží úctyhodná sestava muzikantů v čele s Ferdinandem Havlíkem, Evženem Jegorovem a Karlem Růžičkou. Snímek je z pětašedesátého, na své vydání si však počkal půl století.

10. IT TAKES A WORRIED MAN

Z alba Hlas můj nech tu znít (1967)

Tohle blues prý kdysi dávno složil neprávem popravený odborář Joe Hill. Existuje i český text, v němž se praví, že „chce to velkej vztek a pivo jako křen, když má chlap jít jednou provždy s pravdou ven“. Karel Gott prodchl zlidovělou americkou odrhovačku spontánním nadšením a živostí, kterou by v dalších letech mohl sám sobě závidět. Znáte-li dochovaný záznam z pražské Lucerny, pak víte, že tím elvisovským drajvem přiváděl diváky na koncertech k šílenství.

11. KORUNOU SI HODÍM

Singl z roku 1970

Down on the Corner z repertoáru americké country-rockové kapely Creedence Clearwater Revival. V tomto případě je důležité vidět dobový klip, pořízený v restaurantu Myslivna. Nadupané, roztančené video plné poletujících dlouhovlásek v minisukních totiž dokonale vystihuje atmosféru raných „sedmdesátek“, pokud si tedy dokážeme odmyslet všudypřítomné normalizační dusno. Přesně takhle by to rozpálil i Vladimír Mišík nebo Petr Novák. Škoda že podobná muzika po roce 1971 v našich krajích velice rychle utichla.

Zemřel Karel Gott. Více informací ZDE >>>

12. SMUTNÁ NEDĚLE

Z alba Mezi Vltavou, Donem a Dunajem (1973)

Za doprovodu orchestru Polydoru a s textem Jiřího Štaidla zpíval zlatý slavík z Prahy tu nejdepresívnější píseň na světě, kterou složil maďarský pianista Rezső Seress. „Čpím celý od kouře, víc ale od frází...“ Kvůli téhle baladě, původně nazvané Konec světa, se lidé věšeli, stříleli, trávili, skákali z mostu do vln. Když už bylo mrtvých asi sedmnáct, policie chtěla skladbu zakázat. V Gottově podání je temná jako tér. Nechceme se ale podříznout dříve, než ji doposloucháme.

13. DLOUHO SPÁT

Z alba Melodie, které nestárnou (1975)

Svižný kousek Lazy Bones napsal Hoagy Carmichael – ten, jenž vymyslel i přenádhernou melodii Georgia on My Mind. Album swingových písniček nahrál Karel Gott s Orchestrem Karla Vlacha. O text neváhal požádat Jiřího Suchého, jenž byl tehdy v nemilosti a kvůli jehož jménu šlo v sedmdesátých letech pár elpíček do stoupy. Principál divadla Semafor se mu odvděčil verši plnými skvostných nápadů. „Dlouho spát je tvý rekviem, z koukolu ti věnce uvijem, na kruchtě ti budou hrát a potom budeš dlouho spát.“

14. VLAK

Z alba Karel Gott ’76 (1975)

Je to dobrá píseň, nebo špatná píseň, nebo jaká je to píseň? Na každý pád je to mazec. Naefektovaná kytara kvílí a kváká přes skandovaný text, který zplichtil František Ringo Čech. Melodie: Jiří Schelinger. Bylo by asi zábavnější, kdyby tuhle zběsilost zachraptěl bigbíťák Schelinger osobně, ale v Gottově podání je něco půvabně absurdního.

15. NA ROZLOUČENOU

Z alba Romantika (1978)

Proslulý Valčík na rozloučenou (Auld Lang Syne) z pera skotského barda Roberta Burnse je písní, při níž přátelé držíce se za ruce dávají vale starému roku a prozpívávají se do novoročního jitra. Gott spojil klenutý nápěv s inteligentními slovy textaře Iva Fischera, takže výsledek nezní jako stotisící prvá špatná variace na orchestr Guye Lombarda. Opravdu! Docela dobře se to poslouchá.

16. MÁ DÍVENKA JAK RŮŽE JEST

Z alba Koncert pro Tebe / Just for You (1983)

A legendární skotský básník Robert Burns ještě jednou, tentokrát zhudebněný skladatelem Zdeňkem Fibichem. Album Koncert pro Tebe, pro export nazvané Just for You, je zpěvákovou poctou světu operety. Kromě hudební maličkosti Má dívenka jak růže jest si tu Gott troufl na melodie Schubertovy, Lehárovy či Johanna Strausse mladšího.

17. VÁZAT SE, STOUPAT

Z alba Můj strážný anděl (2004)

Na desku, kde zazněla i známá vzdoropíseň Už pohřbili mě stokrát, přispěl kromě ­Michala Horáčka a Lou Fanánka Hagena také ­Oskar Petr, který je autorem balady Vázat se, stoupat. Kdyby ji nazpíval David Koller se skupinou Lucie, stala by se možná podobným hitem jako Chci zas v tobě spát. Karel Gott si v mžiku osvojil Oskarovu ležérnost a plutí na vlnách volných asociací. Po kýčařích typu Karla Šípa je to pří­jemná změna.

18. TAKÚ SEM JÁ FRAJÁRENKU DOSTAL

Z alba Lidovky mého srdce (2010)

Jednou to přijít muselo – a ta chvíle nastala před devíti lety. Zpěvák populárních písní, swingovek a árií si konečně posvítil na moravské lidové. S cimbálovou muzikou Ladislava Pavliše nahrál osmnáct lidovek jeho srdce, třeba Lásko, bože, lásko, Teče voda, teče nebo Čí že sú to koně ve dvoře. Nejhezčí je ale ta skoro nejkratší: o dívce, která má černé oči a bílá líčka. „Tak, jak by jú vymaloval císar.“

19. ZPÍVÁM JEDNU PÍSEŇ DÁL A DÁL

Z alba Sentiment (2011)

Na cédéčku, jež vzniklo jako dárek Českého rozhlasu ke zpěvákovým sedmdesátinám, nacházíme vedle jazzových evergreenů i nejznámější skladbu oklahomského vousáče Leona Russella. A Song for You se pohybuje na hranici country-rockového vypravěčství a soulového mrouskání Raye Charlese. Gott se s touto pro něj ne úplně běžnou polohou popasoval na jedničku. Škoda že obklopena tolika provařenými melodiemi tahle jemná věc na albu Sentiment zaniká.

20. KDYŽ PLÁČEŠ, KDYŽ SE SMĚJEŠ (REMIX)

Z alba Řekni, kde ty kytky jsou (2017)

U příležitosti 90. narozenin textařky Jiřiny Fikejzové připravil její syn, skladatel a multiinstrumentalista Daniel Fikejz netradiční kompilaci, pro niž zremixoval některé z jejích nejpovedenějších kusů. Došlo i na baladu Itala Bobbyho Sola Když pláčeš, když se směješ, nazpívanou Karlem Gottem v roce 1965. Dan Fikejz dodal původní nahrávce barovou atmosféru, takže máme pocit, jako bychom Mistra poslouchali v night clubu na předměstí – a ne v Las Vegas ani ve Sportovní hale.

Celý speciál Reflexu věnovaný životu a dílu Karla Gotta si můžete objednat ZDE >>>

Speciál GottSpeciál Gott|Archív