Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta ve svém volebním štábu. (14.1.2023)

Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta ve svém volebním štábu. (14.1.2023) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta a Tomio Okamura ve volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023: Jaroslav Bašta ve svém volebním štábu. (14.1.2023)
Prezidentské volby 2023:  Volební štáb Jaroslava Bašty. (14.1.2023)
12
Fotogalerie

Bašta odvolal Babiše i Pavla z druhého kola voleb a na poště složil prezidentský slib

Neúspěšný kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta, který v prvním kole prezidentských voleb očekával trojciferný výsledek, zažil zklamání. Výsledných necelých čtyři a půl procenta trojciferným výsledkem nezavání, ale podle Bašty i Tomia Okamury ještě stále není nic ztraceno a všechno vlastně jede podle plánu.

„Dnešek byl plný úspěchů. V první řadě bych rád pogratuloval panu Baštovi, že trefil do svého volebního štábu. On se nám dopoledne nebezpečně toulal po venku, kde se mohl kdykoliv zaběhnout, takže jsme trnuli, jestli dorazí, a dorazil. Ano, před štáb jsme ho museli přivézt autem, ale to neznamená, že nemohl odejít úplně jinam,“ usmíval se na tiskové konferenci ve volebním štábu Bašty Tomio Okamura. Ten se zhostil slova namísto prezidentského kandidáta.

„My jako SPD děkujeme voličům, že přišli a že pana Baštu volili. To je první krok. Teď naši voliči musí pomoci znovu. Pan Bašta se nám nakonec opravdu zaběhl a potřebujeme ho najít. Poprosím občany a voliče SPD, pokud pana Baštu najdete, přiveďte ho zpět do štábu,“ apeloval Tomio Okamura, když se dozvěděl, že Bašta před chvílí z neznámého důvodu opustil volební štáb a zamířil neznámo kam.

Bašta byl po několika desítkách minut objeven na nedaleké pobočce Češké pošty, kde odvolal Petra Pavla a Andreje Babiše z druhého kola prezidentských voleb a zároveň složil prezidentský slib u přepážky.

„Je to veliká čest. Pan Bašta si spořádaně vzal lísteček s číslem, a když byl na řadě, předstoupil a předal mi papír, kde bylo nejspíš zelenou pastelkou napsáno, že odvolává Babiše a Pavla z voleb. Chvíli jsem nevěděla, co mám dělat, ale pan Bašta začal následně přednášet prezidentský slib a složil přísahu. A tohle všechno přímo na mé přepážce. To je nejlepší den mého života,“ radovala se paní Dagmar, pracovnice za přepážkou na poště, kde Bašta dokonal své dílo a stal se prezidentem.

„Víme o tom a budeme to řešit. Samozřejmě nás těší, že pan Bašta složil prezidentský slib, a stal se tak na poště prezidentem, ale v tomto případě situaci budeme muset probrat s právníky, neboť se bohužel obávám, že inaugurace pana Bašty na pobočce České pošty neproběhla v mezích zákona,“ vysvětloval Tomio Okamura, když členové SPD konečně přivedli zmateného prezidenta Baštu zpět do volebního štábu.

„Chyťte ho, zase někam odchází,“ houknul posléze Tomio Okamura na několik lidí u východu, protože Jaroslav Bašta si to znovu mířil někam ven.

„Dneska má pan Bašta toulavou,“ vysvětlil posléze Tomio Okamura novinářům, když se podařilo Baštu zadržet ve dveřích a nasměrovat ho zpět doprostřed dění ve štábu.

„Necelých pět procent hlasů bohatě stačilo k tomu, abych se stal prezidentem. Sice jsme očekávali trojciferný výsledek, ale ani tohle není špatné. Cítím se výborně a budu skutečně prezidentem všech. Všech, kteří mě volili. Vyvedu republiku z EU, ukončím válku na Ukrajině, odvolám vládu a pak uvidím, co ještě Tomio řekne,“ připojil se konečně prezident z pošty Bašta k tiskové konferenci, kde promluvil k národu.

Potom odešel složit prezidentský slib ke stolu s chlebíčky. Takzvané složení slibu jistoty, kdyby to původní složení neplatilo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností je ale blížící se druhé kolo prezidentských voleb.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>