Jaroslav Bašta

Jaroslav Bašta Zdroj: Profimedia.cz

Bašta odvolal vládu ještě před zvolením prezidentem. Prý kdyby náhodou nebyl zvolen

Prezidentský kandidát a poslanec Jaroslav Bašta se rozhodl, že nebude čekat, jestli bude zvolen prezidentem, a odvolal vládu rovnou ještě před volbami.

„Tahle vláda, co tady předvádí, to je neskutečný. Všechno se zdražuje, inflace jak blázen a oni posílají peníze na Ukrajinu místo toho, aby se starali o naše lidi. Tahle vláda už dávno ztratila legitimitu, a proto jsem se rozhodl, že ji odvolám. Není čas čekat na to, až budu zvolen prezidentem. Vláda musí být odvolána okamžitě. Z toho důvodu jsem dnes s předstihem odvolal vládu,“ pronesl Jaroslav Bašta na tiskové konferenci, kde nikdo nebyl, takže záznam z konference posléze musel zveřejnit předseda hnutí SPD Tomio Okamura, aby se o odvolání vlády vůbec někdo dozvěděl.

Aby nezůstalo jenom u slov, poslanec a kandidát na prezidenta Jaroslav Bašta šel odvolat členy vlády osobně.

„Mohu potvrdit, že tu byl dneska pan Bašta. Neměl předem sjednanou schůzku, takže jsem ho nemohla přijmout, protože jsem měla jiné plány a jiné schůzky. Nechal mi tak u mé sekretářky jakýsi ručně napsaný dekret, ve kterém mě jménem republiky odvolává z funkce. Je tam i razítko SPD a podpis Tomia Okamury. Po předání dekretu byl pan Bašta prý dezorientovaný a nemohl trefit ven z budovy, takže ho z budovy museli vyprostit hasiči. Samotným dekretem se zabývat nebudu, protože nemá žádnou právní váhu,“ potvrdila ministryně obrany Černochová, že se ji Bašta pokusil odvolat.

Zatímco ministryni Černochovou Bašta nezastihl, premiéra Petra Fialu už se mu zastihnout podařilo.

„Byl tu u mě v kanceláři pan Bašta. Nejdřív jsem si myslel, že jako vždy zabloudil anebo neví kdo a kde je, tak jsem mu nabídl svého asistenta, aby mu pomohl, ale on vytáhl malé rádio, pustil z něho státní hymnu a s důležitým výrazem mě odvolal z funkce. Potom mi předal odvolávací dekret, potřásl mi rukou a odešel. Mohu tak potvrdit, že pan Bašta mě odvolal z funkce předsedy vlády,“ posmutněl Petr Fiala, který danou situaci bude řešit s právníky.

Ačkoliv Bašta i jako případný prezident nemá pravomoc odvolat vládu, natož pak jako řadový poslanec, premiér hodlá být důsledný a odvolávací dekret nechal právně prověřit.

„Ačkoli je dekret psán rukou a jsou tam obrázky kravičky a pejska, plus skrvny nejspíš od kabanosu a piva, své odvolání neberu na lehkou váhu a postoupím ho právníkům,“ potvrdil Fiala.

Další ministry zatím Bašta neodvolal, protože už byl prý moc unavený. Až si odpočine a nabere síly, hodlá Bašta v následujících dnech odvolat i zbylé členy vlády.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je ovšem například vrcholící kampaň před prezidentskými volbami.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>