Miloš Zeman a Jiří Ovčáček na řetízkovém kolotoči

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček na řetízkovém kolotoči Zdroj: Koláž reflex.cz

Vlastimil Válek (TOP 09) u Miloše Zemana v Lánech (10.12.2021)
Zbyněk Stanjura (ODS) coby adept na ministra financí v Lánech u Miloše Zemana (9.12.2021)
Prezident Miloš Zeman přijal 8. prosince 2021 na zámku v Lánech kandidáta Starostů a nezávislých (STAN)  na funkci ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu.
Kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) na jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech (3.12.2021)
Petr Gazdík (STAN) u Miloše Zemana v Lánech (2.12.2021)
9
Fotogalerie

Zeman Lipavského jmenuje. Žádá za to dvě projížďky na řetízkovém kolotoči a imunitu pro Mynáře a Nejedlého

Budoucí premiér Petr Fiala si může připsat první veliký úspěch na poli politického vyjednávání. Podařilo se mu totiž přesvědčit prezidenta Miloše Zemana, aby i přes své výhrady jmenoval Jana Lipavského ministrem zahraničí. Vyjednávání však nebyla jednoduchá. Jak přiznal sám Petr Fiala, pan prezident požadoval takzvaně „něco za něco“.

„Pan prezident si šel za svým už od začátku. Věřím tomu, že tahanice kolem pana Lipavského byla od začátku jeho strategie. Samotný pan Lipavský mu byl ukradený, on si pouze připravoval půdu pro vyjednávání,“ domnívá se Petr Fiala, který rovněž dodal, že na některé požadavky pana prezidenta nakonec přistoupil.

„Pan prezident žádal za jmenování Lipavského ministrem permanentku na řetízkový kolotoč, protože se prý rád vozí na kolotoči. Chtěl také dva celé dny v dětské herně jen pro sebe a samozřejmě autíčko na dálkové ovládání a šťěňátko,“ vyjmenovával Petr Fiala přání pana prezidenta, který to pojal očividně jako dopis Ježíškovi.

„Ohledně toho štěňátka se do vyjednávání vložil mluvčí Jiří Ovčáček, který pana prezidenta upozornil, že by si se štěňátkem hrál jenom chvíli a potom by o něho přestal jevit zájem, takže by se o něho musel starat on. Štěňátko mu tedy rozmluvil, ale pan prezident na dalších svých požadavcích trval.

Následně do vyjednávání ještě vstoupili pan Nejedlý s Mynářem, kteří chtěli za jmenování Lipavského imunitu, popřípadě auto s plnou nádrží a volný průjezd do Mexika,“ vzpomínal Fiala.

„Po dlouhém jednání jsme se nakonec dohodli s panem prezidentem, že za jmenování Lipavského dostane dvě projížďky na řetízkovém kolotoči a to jeho auto na dálkové ovládání. Pro pana Nejedlého a Mynáře jsem navrhl čtrnáctidenní beztrestnost, po kterou si můžou vyřídit své věci a pak se ztratit. Toliko k vyjednávání,“ prohlásil trochu slavnostně Petr Fiala a zatvářil se u toho jako vítěz.

Jako vítěz se ostatně cítí i prezident Miloš Zeman, který opět dosáhl svého.

„Pan prezident je velmi spokojený s výsledkem vyjednávání. Zrovna teď ho nakládáme do dodávky a vezeme na pouť za Prahu, kde má na dnešek zamluvenou jízdu na řetízkovém kolotoči. Je to veliký den pro demokracii i Českou republiku,“ obeznámil s výsledky vyjednávání i mluvčí Jiří Ovčáček.

Nakonec jsou s výsledkem spokojeni i Mynář s Nejedlým. Podle zdrojů blízkých Hradu Mynář vytrhal všechny měděné dráty ve Vladislavském sále a samozřejmě plovoucí podlahu z Lán, kterou hodlá v blízké době zpeněžit, a až najde kupce na korunovační klenoty, hodlá v tichosti opustit republiku. Nejedlý zase naplnil dodávku stříbrným příborem a křišťálem z Hradu a míří do Mexika.

Jak je vidno, vyjednávání nemá poražených jen vítězů a to je pro demokracii dobře.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností je, že Zeman Fialovu vládu jmenuje v pátek 17. prosince.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>