Agenti ruské tajné jednotky nebo YouTubeři?

Agenti ruské tajné jednotky nebo YouTubeři? Zdroj: Archiv Blesku, Policie ČR

Agenti ruské tajné jednotky nebo YouTubeři?
Agenti ruské tajné jednotky nebo YouTubeři?
Muniční areál ve Vrběticích po explozi.
Výbuch ve Vrběticích.
Výbuch ve Vrběticích.
10
Fotogalerie

Nebyl to terorismus. To jen youtubeři z Ruska točili prank. Vyřešíme to domluvou, tvrdí Babiš

Výbuch muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 nebyl podle premiéra Andreje Babiše akt terorismu, jak se předpokládalo, nýbrž pouhá klukovina dvou ruských agentů.

„Nedělal bych z toho nějakou velikou událost. To se jenom dva ruští agenti vloupali do muničního skladu a vyhodili ho do povětří. To se může stát každému. Navíc pracujeme s verzí, že to byl takzvaný prank dvou ruských youtuberů. Pro ty z vás, kdo neví, co to je prank, tak to je vtípek. Napálení,“ pochlubil se premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci tím, že drží prst na tepu doby a zná všechny moderní trendy.

„Zatím tedy pracujeme se dvěma verzemi, tedy že to byla jen klukovina, anebo právě onen prank. Každopádně hodláme celý incident řešit domluvou. Oba youtubery jsme již kontaktovali a poprosili je, aby nám příště už žádné sklady do vzduchu nevyhazovali, a až se příště zase na území České republiky někam vloupají, tak aby si dali pozor, aby to nevyletělo do vzduchu, a když už se zase stane nějaká chybička, tak aby nezabili moc lidí,“ nastínil premiér Babiš postup v této situaci. 

„Skutečnost, že dotyční youtubeři pracují jako agenti GRU, je víceméně náhoda a podle posledních informací youtubeři svou činnost v GRU mají spíše jako takový koníček. Volnočasovou aktivitu. Z toho důvodu je zřejmé, že výbuch ve Vrběticích nebyl žádný terorismus, ale jenom prank v rámci youtuberového videa. Ha, ha, ha, to nás ti uličníci ale napálili,“ rozesmál se Andrej Babiš hraným smíchem, aby nebyl nikdo na pochybách, že to byl celé jenom povedený žertík.

„Mrzí mne, jak opozice i některá média z Vrbětic dělají nějaký mezinárodní skandál a snaží se tlačit Českou republiku do přehnané reakce vůči Rusku. Ještě jednou zdůrazňuji, že výbuch byl jenom aktem soukromých osob, a navíc to byla jenom taková klukovina. My jsme to vyřešili domluvou a tím bych to měl za uzavřené. 

Pan prezident, který se k situaci hodlá vyjádřit až za týden, byl velmi rád, když jsem mu vzkázal, že jsme situaci vyřešili ku prospěchu našich přátel z Ruska, a vzkázal mi, že jsem kabrňák a že mě jmenuje po volbách premiérem, i kdyby bylo ANO poslední,“ naznačil premiér Andrej Babiš, že i pan prezident souhlasí s řešením situace domluvou, a potom už se omluvil, že musí jít zase něco dokurvit ohledně covidu, protože už poměrně dlouho nezpůsobil v pandemii zase nějaký ten jeho pověstný chaos.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že zlehčování celé situace České republice neprospívá.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>