Andrej Babiš rád kouzla.

Andrej Babiš rád kouzla. Zdroj: Facebook

Premiér Babiš vyměnil v EU sto tisíc vakcín za tři kouzelné fazole

Premiér Andrej Babiš, kterého premiér Andrej Babiš jmenoval zmocněncem pro očkování minulý týden, zazářil na summitu EU, kde vyjednal dechberoucích minus sedmdesát tisíc vakcín pro Českou republiku, respektive z původního počtu 140 tisíc po sérii zkušených jednáních, diplomatických tríčků a vyjednávacích exhibicích dokázal Andrej Babiš tento počet zkrátit na polovinu.

„Mít trochu víc času, zvládl bych počet vakcín zkrouhnout i na třicet tisíc,“ kasal se premiér Andrej Babiš po summitu, který byl podle jeho slov příliš krátký na to, aby dokázal nepřivézt ani jednu vakcínu. To, že dokázal usmlouvat z původních 140 tisíc jenom 70 tisíc, považuje za malý zázrak. 

Jakkoliv minulý týden Andrej Babiš na summitu EU zazářil, tento týden premiér dokázal ještě něco lepšího.

Na půdě evropského parlamentu, kam odjel v pondělí vyjednávat, dokázal vyměnit sto tisíc vakcín od společnosti Pfizer za tři kouzelné fazole. 

„Máme tři kouzelné fazole,“ chlubil se Andrej Babiš na tiskové konferenci, kterou svolal hned po svém návratu z evropského parlamentu.

„Vidíte, jak jsou úžasné? Nevím, co přesně umí, ale jsou kouzelné. Říkala mi to paní kancléřka z Německa. Teď jsme fazolová velmoc. Andrej to dokázal. Andrej je moc šikovný,“ pochválil se Andrej Babiš a během tiskové konference se pasoval na rytíře. 

Přítomní novináři zprvu nevěděli, jak zprávu zpracovat, nicméně se záhy vzpamatovali a začali pana premiéra zaplavovat doplňujícími dotazy.

„Očkování samozřejmě bude probíhat i dále. Pořád máme vakcín dost. Vám ale uniká to podstatné. Tři kouzelné fazole. Chápete, čeho všeho můžeme dosáhnout se třemi kouzelnými fazolemi?“ snažil se premiér u novinářů vzbudit nadšení a vášeň.

Zatímco premiér Andrej Babiš dvě hodiny novinářům ukazoval kouzelné fazole, které dokázal výhodně vyměnit za sto tisíc vakcín, a během tiskové konference se nechal slyšet, že jeho tvář bude na bankovce, veřejnost cítí jisté rozpaky. Stejně tak i někteří ministři. 

„Já se tady na to fakt už můžu akorát tak vysrat,“ nechal se slyšet ministr zdravotnictví Jan Blatný, který není se třemi kouzelnými fazolemi příliš spokojen.

„To se nedá s tím chaotickým sebestředným psychopatem za zády. My potřebujeme očkovat. Babiš má vyjednávat vakcíny, a ne o ně naopak přicházet výměnou za kouzelné fazole, které nám jsou úplně k hovnu,“ neskrýval ministr zdravotnictví své zklamání. 

„Reakce pana Blatného mě velmi mrzí. Posílám mu proto další vytýkací dopis. Vláda musí táhnout za jeden provaz, a když se mi podaří získat tři kouzelné fazole, všichni musí jásat a radovat se,“ postěžoval si premiér Babiš na reakci ministra zdravotnictví.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že vláda Andreje Babiše se svým předsedou včele zatím spatlala, co mohla.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>