Premiér Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Babiš při vyjednávání o dodatečných vakcínách z EU naprosto selhal, je to skandální prohra, říká opozice

O skandální prohře či naprostém selhání premiéra Andreje Babiše (ANO) hovoří opoziční politici v souvislosti s výsledkem vyjednávání o podílu ČR z dodatečných deseti milionů vakcín od firem Pfizer/BioNTech proti covidu-19. Uvedli to dnes na dotaz ČTK. O odpovědnosti premiéra hovoří i ministři koaliční ČSSD Jan Hamáček a Tomáš Petříček. ČR spolu s Rakouskem a Slovinskem odmítá kompromisní plán na dělení dávek, podle Babiše není solidární a vyvážený.

Podle serveru Politico získaly Rakousko a Slovinsko trochu vakcíny navíc díky tomu, že se k návrhu portugalského předsednictví odmítly připojit, naopak ČR z "balíku solidarity" mohla získat asi 140.000 dávek. To, že se k němu odmítla připojit, vedlo k čisté ztrátě 70.000 dávek, píše Politico s odvoláním na diplomaty.

Předseda ODS Petr Fiala dnes ČTK sdělil, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. "Opakuje se to s železnou pravidelností: doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic. Pokud se zpráva potvrdí, je to skandální prohra," konstatoval. Později na twitteru označil výsledek za "totální krach Babišovy evropské politiky". "Premiér, který nedokáže hájit naše zájmy, prokaučuje možnost získat více vakcín, je českým občanům k ničemu," uvedl.

ČR přijde kvůli selhání premiéra o vakcíny, které jinak mohla dostat, sdělila ČTK místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. "V přímém přenosu sledujeme jeho neschopnost vyjednávat na evropské úrovni. Pokud by byl solidární k ostatním státům, dovedl lépe komunikovat a naslouchat, byli by i ostatní solidární k nám," uvedl. Doplnila, že nejde o první Babišovu chybu při očkování, jejich následky ale nenese premiér, ale běžní lidé v ČR.

Vicepremiér Hamáček na twitteru napsal, že jde čistě o odpovědnost Babiše, který vyjednával sám bez porady ve vládě. "Musí občanům vysvětlit, proč jsme přišli o 70.000 vakcín," uvedl. Petříček, který bude za týden kandidovat proti Hamáčkovi na předsedu ČSSD, na twitteru předtím také napsal, že Babiš chtěl jednat sám a strategii s nikým nekonzultoval. "Výsledky nám neoznámil. Takže teď musí také sám převzít zodpovědnost a omluvit se těm, kdo budou na vakcíny čekat zase o něco déle," uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že Babiš se bojí jednat samostatně ve prospěch ČR a evidentně ani není dobrý vyjednavač. V zajišťování vakcín selhala Evropská komise, jejíž šéfka Ursula von der Leyenová by měla odstoupit, dodal. "Neschopní ministři české vlády by měli podat demisi a umožnit vznik vlády odborníků," uvedl Okamura.

Podle předsedy lidovců Mariana Jurečky jde o Babišovo naprosté selhání v jednáních. "Mohl zajistit pro naše občany více vakcín, neudělal to ani včera (ve čtvrtek), ani na podzim, když neobjednal pro ČR maximální možný počet vakcín, které objednat mohl," napsal Jurečka ČTK. Babišova špatná rozhodnutí tak mohou za tisíce zbytečně zmařených životů, doplnil.

O opakovaném selhání předsedy vlády mluví také šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. "Nyní se ukázal jako neschopný vyjednavač. A dokonce české občany připravil o 140 tisíc vakcín, které mohl získat navíc. Může za to přímo Babiš sám, i kdyby vinu házel na kohokoliv, z toho se nevymluví," napsala Adamová ČTK. Kvůli Babišovým opakovaným selháním přišly už desítky tisíc rodin o příbuzné, míní. "A další ještě přijdou," varovala.

Předseda STAN Vít Rakušan ČTK napsal, že Babišova pozice je v rámci EU "slaboučká". "Ramena dělá jen doma. Odmítl být solidární, finálně se nám to vymstilo a výsledek jeho vyjednávání jde proti zájmům ČR a našich lidí. Je to doslova osudové selhání, které může ovlivnit zdraví stovek a tisíců lidí," uvedl.