Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Jet po útocích do Turecka, Egypta, Francie, Tuniska či Thajska? Ale ano

Je dnes bezpečné jet do Turecka, Francie, Egypta, Tuniska či Thajska? V době, kdy se opakovaně objevují zprávy o teroristických útocích a určitém neklidu? Jistota, že se vám nikde nic nestane, neexistuje nikde na světě. Je jen dobré vědět, čemu se vyhnout a naopak čeho si můžete pořád užít. Takže jeďte, být v tomto případě paranoidní, nedává smysl.

 

Absolutní jistota, že lokální problém se kromě jmenovaných zemí někdy neobjeví také v Řecku, Španělsku, Itálii či Bulharsku, dnes neexistuje. Turistika je globální, stejně jako terorismus. Na rozdíl od zemí Blízkého a Středního východu či části Afriky, kde najdeme celé státy uvržené do anarchie a chaosu, jsou ale destinace navštěvované Čechy, spíše bezpečné. Být ale na některých místech více opatrnější než v minulosti, je téměř fráze, která platí pro celý svět bez výjimky.

Podívejme se proto do některých turisticky exponovaných zemí, o kterých se v médiích sice často v souvislosti s bezpečnostní situací píše, ale přesto tam turisté dál jezdí. Včetně stovek tisíc Čechů. Většina území těchto států je bezpečná, existují ale místa, kterým se raději vyhněte. A opět – taková místa najdete v každém státě.    

Turecko

V Turecku určitě nejezděte k syrským a iráckým hranicím. Může se vám zde dokonce stát, že budete (třeba omylem) považováni za příznivce islamistů. Také v oblastech na jihovýchodě země, které většinou obývají místní Kurdové, se projevuje napětí. Je zde ale letité a souvisí se snahou Kurdů o větší autonomii či nezávislý stát.

V Istanbulu buďte pozornější, zdržujte se tam raději jen ve známých turistických místech.

V letoviscích u moře, kam jezdí drtivá většina českých turistů, se problémy neprojevují. Jednotlivá střediska jsou pečlivě hlídaná. Vzhledem k odlivu ruských turistů (kvůli někdejším sporům o sestřelenou ruskou stíhačku tureckou armádou) jsou i ceny velmi příznivé.  

Francie

Ve Francii se vyhněte předměstím, kde bydlí přistěhovalci. Nejde ani tak o to, že zde často žijí velké muslimské menšiny, problém je tam spíše s kriminalitou.

Nekupujte žádné drogy (ani ty nejlehčí), často přijdete v mžiku o peníze a jointa si i tak nedáte. Podobnými podvody se živí především gangy z Afriky.

Vyhýbejte se některým mešitám, v části z nich působí islámští radikálové.

Jinak ve Francii nejsou místa, kam byste vyloženě nemohli. V zemi platí nadále výjimečný stav, policistů a vojáků jsou plné ulice. I když jednotlivým incidentům se zabránit nedá.

Egypt

V Egyptě nejezděte v žádném případě na severní Sinaj, tam na malém území, zejména u hranic s palestinskou Gazou, operují radikální islamisté. Jih Sinaje je v současnosti sice spíše turisticky opuštěný po loňském výbuchu ruského civilního letadla, ale situace tam není o moc odlišná od minulých let.

Opatrní buďte v centru Káhiry (i jiných velkých městech) zejména při různých demonstracích. V době jejich konání tam vůbec nechoďte. Protesty bývají divoké a neobejdou se bez násilí. Týká se to ale jen malé části Káhiry.

Bez policejní ochrany nepodnikejte žádné cesty do odlehlých míst a pouště.

Letoviska jako Hurghada či Marsa Alam jsou bezpečná. Vzhledem k určitému odlivu turistů nabízejí hodně kapacit, což je příjemné.

Výhodou Egypta je Rudé moře, které patří mezi vůbec nejkrásnější místa pro šnorchlování a potápění na celém světě.

Tunisko

V Tunisku si dnes určitě odpusťte cesty do hor na západě země a návštěvy u libyjských hranic.

Příliš se v současnosti ani nedoporučují výlety do pouště. Pro jistotu…

Přímořská střediska jsou střežena. Turistická střediska jako Monastir, Sousse, Mahdia, Hammamet či ostrov Djerba, jsou pod přísnou kontrolou policie a už přes rok se zde nic neodehrálo. Kvůli menšímu počtu turistů jsou v Tunisku mimořádně příznivé ceny zájezdů.

Thajsko

V Thajsku nejezděte do jižních provincií u hranic s Malajsií, kde panuje již 15 let napětí kvůli muslimským rebelům a fundamentalistům. Většina turistů o těchto problémech ale vůbec neví, protože se pohybují jinde.

Pobyt v Bangkoku, v Krabi, či na ostrovech jako Samui, Lanta, Phuket, nebo Phi Phi, by neměl být ničím problémový. Stejně jako populární místa na severu země.

Pokud si seženete cenově výhodnou letenku, je Thajsko pro pobyt pořád finančně méně náročnou záležitostí. A se skvělým jídlem a příjemnými lidmi.