Letovisko Jesolo nedaleko Benátek

Letovisko Jesolo nedaleko Benátek Zdroj: Profimedia.cz

Nezvyklý trik: Italské Jesolo vrátí turistům na pláži peníze, pokud prší

Říká se tomu „abbronzati o rimborsati“, velmi volně by se to dalo přeložit jako „opálíte se, nebo dostanete peníze zpět“. V italském letovisku Jesolo nedaleko Benátek, které je populární i u českých turistů, začali od minulého pátku vracet turistům na pláži peníze, které investovali do pronájmu lehátek. Stane se tak, pokud prší.

Proč by se kvůli rozmarům přírody měli vůbec turistům vracet peníze, vysvětlily italské noviny La Nuova Venezia. Hoteliéři i další lidi závislí v Jesolu na cestovním ruchu, jsou zděšeni propadem návštěvnosti za právě končící červen. Ve srovnání s loňskem přijelo až o 18 procent turistů méně. Důvodem bylo právě velmi nestálé počasí. Podle italských médií se na tomto místě jedná o nejhorší start letní sezony za posledních 20 let.

Existují obavy, že špatný start sezony se projeví i po celé letní prázdniny.

Na některých částech až 15 kilometrů dlouhé pláže v Jesolu se proto rozhodli vracet peníze. Nejde o žádné závratné částky (za lehátko se platí na den 1 euro) a je v tom samozřejmě obchodní trik.

Podmínkou vrácení peněz je, že musí v daný den napršet více než 3 milimetry deště a navíc se to měří jen mezi 11 až 17 hodinou. První zkušenosti ukazují, že většina lidí chápe přírodu lépe, než lidé pracující v turistickém ruchu, a peníze samozřejmě vracet většinou nechtějí.