Plitvická jezera jsou jedním z největších turistických magnetů Chorvatska.

Plitvická jezera jsou jedním z největších turistických magnetů Chorvatska. Zdroj: Wikimedia.org

Plitvická jezera v Chorvatsku.
Plitvická jezera v Chorvatsku.
Plitvická jezera v Chorvatsku.
Plitvická jezera v Chorvatsku.
4
Fotogalerie

Výstraha Chorvatsku. Plitvickým jezerům hrozí vyškrtnutí ze seznamu UNESCO

Snad každý zná ze svého dětství legendární film „Poklad na Stříbrném jezeře“, v němž se chce bandita Cornel Brinkley zmocnit indiánského pokladu ve skále nad jezerem. Oním „Stříbrným jezerem“ byla tehdy jugoslávská, nyní chorvatská, Plitvická jezera. Legendární mayovka ze 60. let z nich udělala doslova turistickou atrakci. Nyní tato masová pozornost turistů dělá Chorvatům nemalé vrásky na čele – Plitvickým jezerům totiž hrozí, že budou vyškrtnuta ze seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO.

Podle místních médií nyní tato mezinárodní instituce se sídlem v Paříži hrozí Chorvatsku, že by mohla být Plitvická jezera ze seznamu UNESCO vyškrtnuta. Jako důvod je uvedena masová turistika v této části Chorvatského národního parku a z ní plynoucí nadměrný hluk i nedostatečná ochrana přírody. Ročně tento turistický magnet navštíví až 1,3 milionu lidí, přičemž během letní sezony to je až 15 tisíc lidí denně.

Vjeran Pirsic, ekologický aktivista z nevládní organizace Eko Kvarneru uvedl, že varování UNESCO je potřeba brát velmi vážně a měla by se tím zabývat nejen chorvatská vláda, ale i všichni místní politici.Dočasný ředitel národního parku Andjelko Novosel nedávno opět varoval, že UNESCO míní svoje varování vážně a že země dostala čas do února 2017, aby provedla opatření k nápravě. „Chorvatsko je žádáno, aby uvalilo moratorium na výstavbu. Bude potřeba, aby se veřejné instituce zapojily do procesu vypracování strategického plánu na posuzování vlivů na životní prostředí,“ uvedl.

Pirsic připomněl, že v roce 2011 návštěvnost Chorvatského národního parku poprvé překročila 1 milion osob ročně a stále narůstá, přičemž trend ve světě je opačný a většina zemí se snaží počet návštěvníků chráněných parků omezit.

Plitivická jezera, která spojují kontinentální a pobřežní část Chorvatska v regionu Lika, jsou na seznamu UNESCO od roku 1979. Chorvatsko má dohromady na této listině celkem osm památkově chráněných míst.