Dubajská opera během ramadánu

Dubajská opera během ramadánu Zdroj: visitdubai.com

Jídlo po setmění o ramadánu
Ramadán v Centru šejka Mohameda pro kulturní porozumění
Ramadán v Dubaji
Dubajská opera
Mešita Jumeirah v Dubaji
12
Fotogalerie

Ramadán si v Dubaji užijete. Je to doba plná radosti a oslav

Ramadán je pro muslimy nejposvátnější doba roku. Slaví zjevení prvních veršů  Koránu prorokovi Mohamedovi. Letos připadá na 22. března až 21. dubna a toto datum není pevně dané, jelikož vychází z islámského lunárního kalendáře. Vždy ale připadá na jeho devátý měsíc. Muslimové ho slaví půstem, modlitbami, tráví čas s blízkými a věnují se dobročinnosti.

Během půstu, který je součástí ramadánu, se věřící vzdávají veškerého jídla a pití za denního světla. Před jeho začátkem se těsně před úsvitem podává jídlo zvané Suhúr a po západu slunce končí půst pokrmem známým jako Iftár. Západ slunce je během půstu v podstatě začátek nového dne plného společenského veselení.

Ramadán je posvátnou duchovní dobou. Lidé se zaměřují na rodinné vztahy a pracovní záležitosti se stávají méně důležitými. Věřící zvou členy své komunity a společně večeří a nevěřící se v tomto čase mohou dozvědět něco víc o tomto náboženství a zdejších zvycích.

Restaurace a často i obchody bývají tradičně během ramadánu přes den zavřené, to ale neplatí v Dubaji. Podniky a obchodní centra jsou normálně otevřeny a jejich otevírací doba je navíc posunuta až do pozdních hodin, aby mohli posedět s rodinou a přáteli i lidé, kteří půst dodržují. Turisté tak o své ranní brunche či návštěvy populárních podniků města za denních hodin nepřijdou.

Užijte si místní kuchyni

Pokud byste si chtěli pochutnat na pestré nabídce arabské i mezinárodní kuchyně, tak Address Beach Resort během Iftáru nabízí právě to. V menu naleznete řadu tradičních předkrmů, hlavních jídel a dezertů. Jídelna je v tomto resortu vyzdobena v ramadánovém stylu a součástí Iftáru jsou také ukázky kuchařského umění a výběr osvěžujících nápojů, jako jsou čerstvé džusy a tradiční ramadánové nápoje.

Mimořádný kulinářský zážitek si v čase Iftáru můžete odnést i z tamní opery. V elegantním prostředí nejznámějšího centra kultury v Dubaji se po setmění koná hostina, kterou doprovází živá představení, jejichž součástí jsou taneční vystoupení či tradiční arabská hudba, která navodí úžasně slavnostní atmosféru. 

Chcete-li se dozvědět víc o tradicích a zvycích ve Spojených arabských emirátech, určitě navštivte Centrum šejka Mohameda pro kulturní porozumění (SMCCU). Vzniklo proto, aby umožnilo překlenout kulturní propasti a pomohlo lidem lépe porozumět místní kultuře. Naleznete ho v historické čtvrti Dubaje Al Fahidi. Kromě jiného tu můžete ochutnat tradiční kuchyni či pohovořit s obyvateli emirátů o jejich životě a tradicích. Za ramadánu se zde konají speciální Iftáry, během kterých si návštěvníci  mohou vyzkoušet, jak prožívají tento svátek místní lidé.

Slavnost na konec

A to není vše. V Dubaji můžete během ramadánu navštívit také noční trh. Je příležitostí k jedinečným nákupům nepřeberného množství zboží i k ochutnávkám arabských a mezinárodních jídel. A můžete na něm i sledovat živá představení tradiční hudby či tance. Celkově je toto místo plné energie a zábavy a určitě vám nesmí ujít.

Pokud navštívíte Dubaj během tohoto posvátného měsíce, je důležité projevit ohleduplnost k věřícím tím, že budete dodržovat těchto pár pravidel etikety. Během ramadánu dbejte na to, abyste nekonzumovali jídlo a pití v blízkosti lidí, kteří se postí. V době půstu volte střídmé oblečení na místech, kde jsou ti, kteří ho dodržují. Večery během ramadánu si naopak užívejte naplno a v prodloužené provozní době obchodních center, dopravních služeb a atrakcí.

Ramadán uzavírá svátek zvaný Íd al-Fitr. Letos datum tohoto svátku připadá na 21. dubna. Nejsnazší způsob, jak zažít ducha tohoto svátku a otevřít si cestu k místním lidem, je popřát jim „Íd mubarak“ neboli „požehnaný Íd“. Zdejší obyvatelé tento svátek slaví s rodinou a jejich den začíná brzkými modlitbami doma či v blízké mešitě. Následuje slavnostní oběd s rodinou, kde zhodnocují uplynulý ramadán. Je také zvykem obdarovávat děti penězi a přispět potřebným. Většina věřících má ve zvyku během tohoto svátku zůstávat doma nebo u přátel či rodiny. V Dubaji se ale tento svátek slaví veřejně živelnými oslavami plnými živých představení a zábavy.