ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Alpské středisko Mölltaler Gletscher se nachází v pohoří Hohe Tauern a jeho nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3122m n.m.
Alpské středisko Mölltaler Gletscher se nachází v pohoří Hohe Tauern a jeho nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3122m n.m.
Alpské středisko Mölltaler Gletscher se nachází v pohoří Hohe Tauern a jeho nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3122m n.m.
Alpské středisko Mölltaler Gletscher se nachází v pohoří Hohe Tauern a jeho nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3122m n.m.
Alpské středisko Mölltaler Gletscher se nachází v pohoří Hohe Tauern a jeho nejvyšší bod je v nadmořské výšce 3122m n.m.
29
Fotogalerie

Lyžování v zahraničí: Na které hory vás letos covid pustí?

Koronavirus opět v Evropě nabírá na síle a kvůli tomu i některé státy přistupují k razantnějším opatřením, které se dotknou i lyžařských skiareálů. Připravili jsme pro vás přehled, do jakých zemí a za jakých podmínek budete moci vycestovat na lyžařskou dovolenou.

 

 

Kdo se letos a na začátku příštího roku vydá do zahraničí za lyžováním, musí počítat hned s několika omezeními. Ta se ještě v průběhu času mohou měnit. V tuto chvíli ale je jisté, že před návratem ze zahraničí musíte vždy vyplnit příjezdový formulář.

Pokud přijedete ze zemí v zelené nebo oranžové kategorii, což je nyní třeba Španělsko a Francie, pak je nutné před vstupem do Česka nejpozději však do 5 dnů od příjezdu podstoupit antigenní (před příjezdem ne starší než 48 h) nebo PCR (před příjezdem ne starší než 72 h) test pro vyloučení z pozitivy viru Covid-19. Do obdržení výsledků není nutná samoizolace. Výjimku mají lidé očkovaní, po prodělání nemoci (180 dní od pozitivního testu) a děti do 12 let.

V případě cestování do červených a tmavě červených zón jako je například Rakousko už ale potřebujete předložit písemné potvrzení poskytovatele zdravotních služeb o negativním výsledku antigenního testu (max. 48 hodin od odběru), nebo RT-PCR testu (max. 72 hodin od odběru), pokud cestujete veřejnou dopravou.

Mapa cestování platná od 15.11.2021Mapa cestování platná od 15.11.2021|MZČR

Po vstupu do Česka pak čeká osobu ještě druhý PCR test, a to nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den na přítomnost koronaviru. Do obdržení výsledků je nutná samoizolace.

V případě, že cestujete vlastním vozem, pak není potřeba mít test předem, ale je nutné PCR test podstoupit nejdříve 5. den, nejpozději však 14. den od překročení hranic.

A co vás čeká v jednotlivých státech?

Rakousko

Nejlepší podmínky k lyžování a zároveň poměrně krátkou vzdálenost slibuje Rakousko, a to také přistoupilo snad k nejpřísnějším opatřením směrem k neočkovaným osobám proti covidu-19.

V současné době tam platí pravidlo 2-G. Ve všech službách včetně restaurací, lanovek, wellness center a hotelech se musíte prokazovat dokladem o očkování nebo prodělání koronaviru. PCR ani antigenní test vám nikdo už neuzná, stejně tak doklad prokazující zjištění neutralizačních protilátek.

V prostředcích veřejné dopravy je navíc nutné nosit respirátor typu FFP2. Tato omezení se nevztahují na děti do 12 let, ve Vídni do 6 let.

I při vstupu do Rakouska musí lidé přijíždějící z Česka předložit doklad o očkování, prodělání nemoci, ale stačit bude i PCR test (ne starší než 72 hodin) nebo antigenní test (ne starší než 48 hodin).

Pozor si také dávejte na platnost očkování. Zatím vám stačí 360 dnů od podání druhé dávky, respektive od každé další, ale od 6. prosince se platnost zkracuje na 270 dní. Tato délka už platí u jednorázových vakcín, jejichž platnost končí 3. ledna. Poté je nutné očkování obnovit.

Lyžařská střediska na ledovcích v Rakousku už zahájila lyžařskou sezónu.

Slovensko

Omezení ve slovenských skiareálech se odvíjí od toho, v jakém okrese podle Covid automatu se nachází. Epidemiologický stupeň pro každý jednotlivý okres se stanovuje vždy na týden a obvykle je vyhlášen ve středu týdne předchozího.

Okresy se dělí do červené, tmavočervené a černé barvy. V červené barvě musí všichni lidé doložit na vlecích, kabinkách i v restauracích dokument o očkování, o prodělání covidu v posledních 180 dnech nebo negativní PCR test (ne starší než 72 hodin), či antigenní test ne starší než 48 hodin. Při nákupu u okénka a konzumace venku bezinfekčnost dokládat nepotřebujete.

V okresech tmavočervené barvy mohou být kabinové lanovky naplněny jen do 50 procent kapacity, a navíc jen očkovanými osobami, které jako jediné v těchto okresech mohou do restaurace. V okresech černé barvy se kapacita kabin snižuje na 25 procent, restaurace mohou prodávat jen z okénka a hotely jsou zavřené úplně.

Při příjezdu na Slovensku musí mít všechny osoby vyplněnou registraci v systému ehranica. Neočkovaní musí kromě registrace nastoupit po příjezdu na Slovensko domácí izolaci, kterou mohou ukončit negativním PCR testem podstoupeným nejdříve 5. den izolace. Děti do věku 12 let + 2 měsíce se řídí režimem rodičů nebo doprovázejících osob.

Itálie

V italských lyžařských areálech Val Senales (Alto Adige) a Cervinia (Valle d’Aosta) se už lyžuje. Většina ostatních ale otevírá až 27. listopadu a Sella Ronda (Alto Adige) nebo Via Lattea dokonce až 4. prosince.

Obecně se v Itálii neobejdete bez tzv. Green Passu, tedy Digitálního certifikátu EU Covid v digitální nebo listinné podobě na základě očkování, uzdravení (ne starší 180 dní) nebo pomocí negativního antigenního testu (ne starší 48 hodin), nebo PCR (ne starší 72 hod). To neplatí pro děti mladší 12 let.

Zároveň je potřeba před příjezdem vyplnit a odeslat digitální elektronický formulář, tzv. digital Passenger Locator Form (dPLF).

Právě výše zmíněný certifikát potřebujete do všech zimních středisek, restaurací, ubytovacích zařízení, muzeí nebo wellness center. Bez něho si ani nekoupíte skipas. Oproti podmínkám pro příjezd do Itálie vám ve skiareálech a službách neuznají antigenní test, jen PCR.

Na všech vlecích, v kabinkách a v místech nástupu a výstupu musí všechny osoby starší 6 let používat chirurgickou roušku nebo FFP2. Je v těchto místech také zakázána jakákoli konzumace potravin, nápojů a zákaz kouření. Děti mladší 12 let jsou od této povinnosti osvobozeny.

Švýcarsko

Před příjezdem do Švýcarska musí všichni přijíždějící z Česka vyplnit příjezdový formulář a na hranicích nebo na letišti musí osoby od 16 let věku předložit doklad o očkování nebo o prodělání nemoci v posledních 6 měsících.

Možný je i negativní výsledek antigenního testu (ne starší než 48 hodin) nebo PCR (ne staršího než 72 hodin), ale po čtyřech až sedmi dnech je potřeba podstoupit ještě další test, a to na vlastní náklady. Výsledek pak musí být do dvou dnů předložen ve formě certifikátu nebo pozitivního výsledku testu kantonálnímu zdravotnímu úřadu v místě, kde se nacházejí.  V případě, že je pobyt ve Švýcarsku kratší než 4 dny, není druhý test nutný.

Covid certifikáte je nutné předložit ve všech vnitřních prostorách jako jsou restaurace, kluby a bary. Z dokládání bezinfekčnosti jsou vyjmuty prostředky veřejné dopravy a obchody, kde si stačí jen nasadit roušku nebo respirátor.

U samotných lyžařských středisek je to už ale komplikovanější, protože zde platí kompetence kantonálních úřadů. Podle Ministerstva zahraničních věcí úřady umožňují provoz areálů v závislosti na kantonální epidemiologické situaci a při splnění stanovených kritérií.

Před výběrem lyžařského střediska si proto zkontrolujte situaci nejlépe na webech kompetentních kantonálních zdravotních úřadů. Lyžařská sezóna už je ve Švýcarsku v plném proudu a postupně se přidávají zbývající střediska.

Stejně tak co středisko, to zcela jiné podmínky i z pohledu lanovek a sjezdovek. Přesná data otevření i podmínky jednotlivých skiareálů můžete sledovat na webu schneehoehen.de.

Francie

Už když pojedete do Francie si připravte vyplněné čestné prohlášení o bezinfekčnosti. Druhou podmínkou je pak předložení bezinfekčnosti, což platí i v případě restaurací, hotelů a dalších služeb.

Všichni od 12 let tak musí předložit certifikáte o provedeném očkování, nebo o prodělání nemoci covid-19 s platností max 180 dnů od prvního pozitivního testu na covid-19, nebo negativní PCR či antigenní test ne starší než 24 hodin.

Cena provedení PCR testu v současnosti je 49 euro a cena provedení antigenního testu je 29 euro.

Ve všech uzavřených prostorách, v dopravě i na trzích je nutné nosit roušky.

Co se týče lyžařských areálů, tak podle vyjádření francouzské vlády se zatím nebude vyžadovat předkládání covid pasů na lanovkách. Počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 na každých 100 000 obyvatel ale nesmí překročit hranici 200. Pak by následovalo zpřísnění i v lyžařských areálech.

Polsko

Do Polska musí všechny osoby nad 12 let už při příjezdu předložit EU covid certifikát. Podmínkou je tedy očkování, prodělání nemoci v posledních 180 dnech nebo předložení negativního testu ne staršího než 48 hodin.

V celém Polsku platí od jara letošního roku povinnost zakrývání dýchacích cest v uzavřených objektech. To se netýká dětí mladších 5 let.

Většina lyžařských středisek se otevírá na začátku prosince a zatím nebyla vydána žádná bližší omezení.

Španělsko

Španělsko zařadilo Česko na seznam vysoce rizikových zemí z pohledu covidu a s tím souvisí také složitější příjezd do země.

Podmínkou je pro všechny starší 12 let předložení Covid certifikátu s potvrzením o dokončeném očkování, o prodělaném onemocnění covid-19, nebo o negativním výsledku PCR nebo antigenního testu (ne staršího než 72 hodin, respektive 48 hodin).

K lyžařským areálům se zatím žádné specifické podmínky nevztahují.

Německo

Před cestou do Německa si určitě vyplňte elektronickou registraci. Zároveň se musí všechny osoby nad 12 let prokázat potvrzením o očkování, nebo o prodělání covidu v posledních 180 dnech nebo negativním testem, a to nejvýše 48 hodin před příjezdem a doklad o něm musí být v německém, anglickém, španělském, italském či francouzském jazyce.

Doklad je třeba uchovat a na výzvu předložit po dobu 10 dnů od příjezdu. Pokud osoba přijíždí z rizikové země s nebezpečnou mutací viru může být test starý max. 24 hodin (PCR test maximálně 72 hod před příjezdem).

Neočkovaní si ale musí v případě o lyžování dovolenou pěkně prodloužit, protože musí po příjezdu do Německa do 10denní karantény, kterou lze ukončit pátý den negativním antigenním či PCR testem.

Bližší podmínky ve skiareálech zatím nebyly vydány.