DRSNÝ MADS. Oblíbený severský herec Mikkelsen se v novince ukazuje jako tvrdý voják, který nedokáže projevovat city.

DRSNÝ MADS. Oblíbený severský herec Mikkelsen se v novince ukazuje jako tvrdý voják, který nedokáže projevovat city. Zdroj: Zentropa Productions ApS

Quo vadis, Aida? je Výjimečné drama o srebrenickém masakru.
Quo vadis, Aida? je Výjimečné drama o srebrenickém masakru.
Quo vadis, Aida? je Výjimečné drama o srebrenickém masakru.
Quo vadis, Aida? je Výjimečné drama o srebrenickém masakru.
Quo vadis, Aida? je Výjimečné drama o srebrenickém masakru.
69
Fotogalerie

TOP 10 2021: Velký přehled nejlepších filmů roku

To byl ale rok! Filmový průmysl se sice pořád úplně nevypořádal s pandemickou situací a rekordy návštěvnosti v kinech stále nepadají, studia a distributoři už ale pochopili, že covid-19 tu s námi asi bude napořád a plánované premiéry nelze odkládat donekonečna. Oproti minulému roku jsme se tak letos dočkali velmi slušné filmové nabídky. A to jak v běžných kinech, tak v rámci filmových festivalů anebo na různých streamingových platformách. 

Dobrých filmů se urodilo skutečně mnoho a vybrat z nich pouhou jednu desítku se jeví jako poměrně složitý úkol. Těžko mezi sebou porovnávat snímky artové a komerční anebo seriózní dramata se zábavnými žánrovkami. Výslednou desítku proto chápejte hlavně jako průřez filmovou tvorbou roku 2021, snažili jsme se zahrnout různé žánry a různě velké produkce. V žebříčku nechybí snímky, které sbíraly chválu na festivalech, ale ani velké hollywoodské blockbustery nebo malé žánrovky točené čistě pro fanoušky. Dalších deset tipů pak najdete na konci článku v sekci „Co se nevešlo“.

Zároveň ale upozorňujeme, že žebříček publikujeme pár týdnů před koncem roku, a nemusí tak být úplně definitivní. V kinech nás ještě čeká třeba novinka Wese Andersena Francouzská depeše Liberty, Kansas evening sun, napjatě očekávaný film Ridleyho Scotta Klan Gucci, na festivalech chválený snímek o princezně Dianě Spencer, velkolepý muzikál Stevena Spielberga West side story, komiksovka Spider-Man: Bez domova nebo návrat slavné sci-fi série The Matrix Ressurections. A zaujmout se ke konci roku budou snažit také streamingové služby. Velké věci lze očekávat minimálně od hvězdně obsazeného snímku Netflixu K zemi hleď! nebo od novinky Paola Sorrentina Boží ruka.

1. Quo vadis, Aida?

Režie: Režisérka Jasmila Žbanić.

Žánr:  Válečné drama natočené podle skutečných událostí.

Přijetí diváky a kritikou: Na ČSFD má snímek 85 %, databáze IMDb ukazuje 7,9 bodů z 10. Na agregátoru recenzí Rotten Tomatoes nevyznívá ani jeden text negativně a průměrné hodnocení kritiků je 8,8/10.

O čem to je jednou větou: Snímek pojednává o masakru ve Srebrenici, kde srbská vojska pod vedením generála Ratka Mladiće v létě roku 1995 za neschopného přihlížení OSN zavraždila několik tisícovek Bosňáků.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Síla, kterou tahle evropská velkoprodukce na diváka dopadá, je drtivá. Děsivé události, u nichž je těžké uvěřit, že se vůbec relativně nedávno mohly odehrát v civilizované Evropě, nám tvůrci ukazují z hlediska překladatelky Aidy, která vypomáhá jednotkám OSN a v nastalém válečném chaosu se zoufale snaží zachránit svou rodinu. Snímek nenechá diváka vydechnout, držet hrdince palce budete od začátku do konce. Snímek oficiálně spadá už do loňské filmové sezóny, mj. byl nominován na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film, čeští diváci jej nicméně mohli zhlédnout až letos.

Video placeholde
Quo vadis, Aida_ (Jasmila Žbanić, 2020) – Trailer CZ • AVmania.cz

2. Rytíři spravedlnosti

Režie: Svérázný dánský režisér Anders Thomas Jensen.

Žánr:  Černá komedie.

Přijetí diváky a kritikou: Uživatelé ČSFD snímek ocenili krásnými 84 procenty, na IMDB si pak vysloužil 7,6 bodů z 10. Spokojeno bylo i 96 procent kritiků, jejichž texty zahrnuje databáze Rotten Tomatoes.

O čem to je jednou větou: Voják s tváří Madse Mikkelsena se za pomoci tří excentrických kumpánů snaží dopátrat toho, zda vlaková nehoda, při níž zemřela jeho manželka, byla skutečně jen nehodou.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Takovéto tragikomedie umí jenom na Severu! Nepravděpodobná čtveřice hrdinů aka „Rytíři spravedlnosti“ se snaží najít smysl, řád a kauzalitu v chaotickém světě plném náhod a vy můžete vzít jed na to, že to bude jízda. Snímek přitom dokáže být zároveň komedií, dramatem, brutálním thrillerem i akčním filmem a našly by se i další škatulky, kam by šlo Rytíře zařadit. Uřídit režijně takový mišmaš tak je skutečně výkon!

3. Duna

Režie: Kanaďan Denis Villeneuve, který se v uplynulých letech vypracoval v jednoho z největších hollywoodských autorů.

Žánr:  Velkolepá science fiction.

Přijetí diváky a kritikou: Čeští diváci na ČSFD hodnotí Dunu prozatím 84 procenty, na IMDb svítí skóre 8,2 bodů. Spokojení jsou i recenzenti z Rotten Tomatoes, kteří dali palec nahoru v 83 procentech případů.

O čem to je dvěma větami: O mocném rodu Atreidů, který dostane do správy důležitou pouštní planetu Arrakis, čímž se ocitne ve středu vesmírných politických intrik a svárů. Mladičký šlechtic Paul Atreidis pak musí přijmout, že je předurčen k velkým věcem.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Duna je jednoznačně velkofilmem roku, který musíte vidět v kině. Jedná se o audiovizuální rozkoš, která jinde než na obřím plátně tolik nevynikne. Hlavní mínus spočívá v tom, že jsme dostali pouze začátek příběhu, adaptována totiž byla pouze půlka knižní předlohy. Sama o sobě tak z tohoto hlediska Duna nepředstavuje zcela uspokojivý zážitek, v době premiéry se navíc nad vznikem pokračování vznášely otazníky. Naštěstí studio už druhému dílu dalo zelenou.   

Video placeholde
Duna Trailer • Warner Bros. Pictures

4. Nejhorší člověk na světě

Režie: V Norsku převážně tvořící Dán Joachim Trier.

Žánr:  Tragikomická dramatická vztahovka.

Přijetí diváky a kritikou: V Česku bylo zatím možné film vidět pouze v rámci festivalů, na ČSFD má snímek po necelých třech stovkách hodnocení 82 %. Totožný verdikt (tedy 8,2 bodů z 10) pak vynesli uživatelé IMDb. Všech čtyřicet recenzí publikovaných na Rotten Tomatoes vyznívá příznivě.

O čem to je jednou větou: Snímek se zaměřuje na několik let v životě třicátnice Julie, která tak úplně neví, co se sebou.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Nejhorší člověk na světě je nesmírně zábavný, svižný a hravě natočený film o mezilidských vztazích. Noří se do světa dnešních třicátníků, kteří by již dávno měli být dospělí, ale v mnoha ohledech se dospěle nechovají. Hrdinka Julie se protlouká životem, experimentuje, hledá své místo na světě a pochybuje o tom, co vlastně chce. Povedená generační výpověď, která ve vás bude rezonovat tím víc, čím blíž ke třicítce máte.

5. Poslední souboj

Režie: Žijící filmový klasik Ridley Scott.

Žánr:  Historické drama.

Přijetí diváky a kritikou: Českým divákům se Ridley Scott evidentně trefil do vkusu, na ČSFD se snímek pyšní 87 procenty. To na IMDb je hodnocení o něco nižší, a sice 7,7 bodů z deseti možných. Z recenzí evidovaných na Rotten Tomatoes jich pozitivně vyznívá 86 procent.

O čem to je jednou větou: Děj se odehrává ve 14. století, snímek zpracovává příběh posledního oficiálního rytířského souboje ve francouzském království.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Forma Ridleyho Scotta je v jeho 83 letech neuvěřitelná. Snímek sice trvá dlouhé dvě a půl hodiny, ale ani chvilku nenudí. Námět mohl při nešikovnějším uchopení snadno sklouznout k povrchní #Metoo agitce (rozbuškou pro souboj je totiž obvinění ze znásilnění), scenáristé i režisér jej ale drží pevně v rukách. Sledovat můžeme natřikrát převyprávěný obdobný děj, vždy z úhlu jedné ze tří hlavních postav. A právě rozdíly v tom, jak jednotlivé postavy vnímají totožné události, ústí v zábavnost, ale i podnětnost celého snímku. A to se ani nezmiňujeme o samotném závěrečném souboji, který je natočen přímo skvostně.

Video placeholde
Poslední souboj - trailer • youtube @20th Century Studios

6. Rozhněvaný muž

Režie: Specialista na zábavné gangsterky Guy Ritchie.

Žánr:  Kriminální revenge thriller.

Přijetí diváky a kritikou: Podobně jako Poslední duel je i Rozhněvaný muž nadstandardně dobře přijatý českým publikem. Na ČSFD mu uživatelé dávají 80 %. Oproti tomu na IMDb se novinka Guye Ritchieho dostala pouze na 7,1 bodů z 10 a na Rotten Tomatoes vyznívá příznivě dokonce jen 66 procent recenzí.

O čem to je jednou větou: Jason Statham se mstí.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Nejchlapáčtější film roku? Zcela určitě. Guy Ritchie ve své novince zcela vynechal jakýkoli humor, což udělal snad poprvé ve své kariéře. Výsledkem je nesmírně drsná kriminálka jak ze staré školy, s obří porcí testosteronu navrch. Nezpochybnitelný Ritchieho filmařský um pak povyšuje Rozhněvaného muže vysoko nad běžnou škatulku „akční film s Jasonem Stathamem“.

Video placeholde
Rozhněvaný muž 2021 OFICIÁLNÍ TRAILER české titulky • AVmania.cz

7. Bod varu

Režie: Nepříliš známý britský filmař Philip Barantini.

Žánr:  Napínavé drama natočené na jeden záběr.

Přijetí diváky a kritikou: Na ČSFD má snímek 85 %, na IMDb si Bod varu prozatím vysloužil 7,7 bodů z deseti. Databáze Rotten Tomatoes aktuálně eviduje pouze 13 recenzí, všechny ale mají pozitivní vyznění.

O čem to je jednou větou: Šéfkuchaře luxusní restaurace Andyho čeká přímo pekelný večer, a to jak v profesní, tak v osobní rovině.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Bod varu byl součástí soutěžní sekce Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech a stal se diváckým hitem. Jde o nesmírně hektický film, který formou jednoho dlouhého záběru sleduje personál luxusní restaurace při směně, v níž se pokazí všechno, co se pokazit může. Ozdobou filmu jsou přesvědčivé herecké výkony i obdivuhodná forma (jednozáběrovost nebyla na rozdíl od některých podobných filmů fejkována). U Bodu varu nuda opravdu nehrozí.

 

8. Myši patří do nebe

Režie: Jan Bubeníček a Denisa Grimmová.

Žánr:  Animovaná pohádka.

Přijetí diváky a kritikou: Jedná se o český film, vypovídající je tedy především hodnocení na ČSFD. Zde mají Myši krásných 83 procent.

O čem to je jednou větou: O tom, jak se po smrti myška Šupito skamarádí s Lišákem Bělobřichem.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Na Oscary jsme letos sice dle očekávání vyslali Zátopka, ale nenechte se mýlit, nejlepším českým filmem roku je právě tahle animovaná pohádka. Malá, nenápadná, není okolo ní takové haló, ale o to víc v kinosále potěší. Hlavní devízou je skvostná animace a univerzálně pochopitelný příběh, v němž si své najdou děti i dospělí. A kdo si na závěr nepopláče, ten nemá srdce.

Video placeholde
Myši patří do nebe trailer • cinemart

9. Smolný pich aneb Pitomý porno

Režie: Rumunský artový režisér Radu Jude.

Žánr:  Satira.

Přijetí diváky a kritikou: Snímek rezonoval zejména na filmových festivalech. Texty kritiků a publicistů dle Rotten Tomatoes vyznívají příznivě z 92 procent. Průměrné hodnocení běžných diváků pak na ČSFD dává 64 % a na IMDB 6,8 bodů z 10.

O čem to je jednou větou: O učitelce, která musí čelit „spravedlivému hněvu“ pokryteckých rodičů poté, co studenti na internetu objeví její nešťastně uniklé domácí porno.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Smolný pich jsme do žebříčku zařadili jako nejprovokativnější a nejpodnětnější snímek, který letos představily velké artové festivaly. Bodoval konkrétně v Berlíně, odkud si odvezl Zlatého medvěda za nejlepší film. Radu Jude potvrdil svůj status ostrého komentátora a satirika, který umně poukazuje na různé nešvary rumunské společnosti, s níž má ta česká bohužel až příliš mnoho styčných ploch.

Video placeholde
Smolný pich aneb Pitomý porno - trailer • AVmania.cz

10. Zhoubné zlo

Režie: Specialista na horory James Wan.

Žánr: Částečně komediální horor.

Přijetí diváky a kritikou: Rozporuplné Zhoubné zlo někomu velmi sedne, někomu vůbec ne. Průměrné hodnocení na ČSFD činí 69 %, na IMDb pak pouze 6,3 bodů z 10. Recenze na Rotten Tomatoes mají příznivé vyznění v 76 procentech případů.

O čem to je jednou větou: Mladou dívku Madison pronásledují nadpřirozené vize bestiálních mordů.

Čím si snímek zasloužil místo v žebříčku: Asi hlavně tím, že se jedná o největší žánrový úlet roku. James Wan natočil snímek, který na rozdíl od jeho dřívějších, univerzálně vřele přijímaných hororů (například V zajetí démonů), nevydýchá zdaleka každý. Zhoubné zlo totiž zcela záměrně skládá poctu starým přiblblým hororům ze zadních poliček videopůjčoven. Zápletka je víc než béčková a vygraduje tak absurdním způsobem, že si část publika nevěřícně zaťuká na čelo, jestli se tvůrci náhodou nezbláznili. Poučení fanoušci si ale tuhle řemeslně bezchybnou a nesmírně zábavnou aktualizaci starých hororových braků užijí mírou vrchovatou.

Nevešlo se:

25 let neviny – Strhující polské drama podle skutečných událostí o mladém dobrosrdečném muži, který si nespravedlivě odseděl 25 let za vraždu mladé dívky.

Rodina na baterky – Energií přetékající animák o svérázné rodině, která musí zachránit planetu před vzbouřenou umělou inteligencí.

Nikdo – Napínavý akčňák o zabijákovi v důchodu.

Není čas zemřít – Rozlučka Daniela Craiga s rolí Jamese Bonda a výborně natočený film, kterému bohužel škodí matně vykreslený záporák.

Maminka – Dojemná, emocionálně čistá fantasy hříčka o holčičce, která se skamarádí se svou maminkou z doby, kdy byla v jejím věku.

Cesta za smířením – Brutální gore komedie o disfunkčním manželském páru, který během výletu do chaty v lese bude muset zabojovat o holý život.

Zátopek – Český velkofilm o slavném olympionikovi.

Otec – Komorní trýznivé drama o muži, který trpí Alzheimerovou chorobou.

Nadějná mladá žena – Provokativní #Metoo thriller o traumatizované ženě, v níž ožijí staré rány.

Nomadland – Sociální drama o novodobých amerických nomádech.

Video placeholde
DUNA exkluzivně: Rozhovor s hvězdami a ukázky očekávaného trháku z dalekých světů • Vertical Ent., Warner Bros., I. D. Hladík, M. Valeš