Mimozemšťan Adam z Modré hvězdy a čalouník Josef, muž z prvního století po Sputniku, právě zjistili, že i komunistický člověk je schopen lásky. Fotografie Karla Ješátka z filmu Oldřicha Lipského.

Mimozemšťan Adam z Modré hvězdy a čalouník Josef, muž z prvního století po Sputniku, právě zjistili, že i komunistický člověk je schopen lásky. Fotografie Karla Ješátka z filmu Oldřicha Lipského. Zdroj: Repro z knihy Planeta Eden

„Vaše je budoucnost – proto je váš i vesmír!“ psal nadšeně sovětským soudruhům spisovatel Jiří Marek v roce 1959. Ilustrace Dobroslava Folla z knihy Vyprávění o ruských objevitelích a vynálezcích.
Zářné zítřky bez poplatků
Budoucnost se stala místem, odkud bylo pohodlné tepat do dobových poměrů. Praha 21. století očima Jaroslava Maláka.
Zářné zítřky bez poplatků
Internacionální pomoc socialismu nakloněnému Egyptu. Dálkově řízený zemědělský stroj obdělává úrodné lány na zavodněné Sahaře. Ilustrace František Fiala.
9
Fotogalerie

Zářné zítřky bez poplatků

„Masová obnova strojového parku na nejvyšší automatizované úrovni je u nás otázkou několika desítek let. Zkrátka do komunismu se  dostaneme ještě v tomto století.“ Pracovníci Ekonomického ústavu ČSAV v rozhovoru pro časopis Plamen, 1960

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!