Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k opatřením proti šíření koronaviru

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci k opatřením proti šíření koronaviru Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch není ze spolupráce s komunisty a okamurovci nadšený. Babiše ale brání
Premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (21. 12. 2020)
Blatný zmínil, kdy vypustí PSA v pátém stupni. O umrtvení Česka rozhodne středa
Premiér Andrej Babiš (ANO) na jednání vlády (21.12.2020)
11
Fotogalerie

11 nejblbějších výroků koronakrize: Babišovi zachránění mrtví, Zemanovo hladové prase i rudý Dufek. Hlasujte!

Krize rodí osobnosti. A těm už narozeným dává možnost předvést se více a lépe než v dobách klidu. Osobnosti české politické scény nenechaly v uplynulém roce příležitost ležet na ulici a v době koronakrize se předvedly vskutku dokonale. Přinášíme vám jedenáct těch nejhloupějších výroků, které jste od nich mohli slyšet. V anketě můžete vybrat ten úplně nejblbější. Žebříček sestavený na základě vašich hlasů zveřejníme v příštích dnech.

Předem se omlouváme, že se tentokrát dostane jen na politiky, a ještě ne na všechny, kteří by si nominaci zasloužili. Úroda byla obrovská, takže jsme se rozhodli nechat stranou herce, zpěváky a další umělce, kteří se ze dne na den stali specialisty na epidemiologii a obšťastňovali nás svými moudry o závažnosti či banalitě nákazy. Stejně tak z nominace vyřadili lékaře a vědce, ať už se zviditelňovali katastrofickými věštbami, nebo naprostou bagatelizací situace. Možná se na ně dostane příště, ale teď zůstaňme skutečně jen u politiky. Pojďme na to, bude to jízda. Výroky jsou řazeny chronologicky.

Číslo 1 – Adam Vojtěch

Jako ministr zdravotnictví se dokázal tento čtyřiatřicetiletý právník bez praxe a zkušeností znemožnit už měsíc před tím, než se koronavirus v Česku objevil. Pár dní poté, co lékaři z řad opozice ve Sněmovně upozorňovali, že je třeba připravit se na hrozící epidemii nevídaných rozměrů, napsal Vojtěch článek do MF Dnes. Vyšel 4. února a z něj také pochází první nominovaný výrok: „Ano, musíme počítat s tím, že se u nás může objevit importovaný případ koronaviru, riziko rozšíření epidemie na našem území je však velmi nízké.“

Číslo 2 – Andrej Babiš

Premiér se na počátku epidemie vyjadřoval všude a ke všemu, takže se v našem výběru objeví opakovaně. Následující výrok je ze tiskové konference 14. března, kdy už Česko bylo v nouzovém stavu. Ze nemocnic a ordinací se hrnuly děsivé zprávy, že lékaři a sestry jsou zcela bez roušek, respirátorů a dalších ochranných prostředků. Věděl to dokonce už i Adam Vojtěch. Babiš byl ovšem buď úplně mimo (jak obyčejně), nebo prostě lhal (jako obyčejně), když do kamer pronesl: "Není pravda, že by naši zdravotníci neměli respirátory. Tak mi řekněte kde, a já jim to dnes osobně dovezu.“ Bylo to tak skandální tvrzení, že ho ještě týž den musel vzít zpět.

Číslo 3 – Česká ženská lobby

Jde výjimečně o skupinového soutěžícího. Organizace, jejíž zaměření není vzhledem k názvu třeba popisovat, se také rozhodla využít epidemii ke svému zviditelnění a 9. dubna zveřejnila otevřený dopis. Z něj vybíráme: „Ke koronakrizi se vyjadřují výhradně mužští politici a experti, a to navzdory skutečnosti, že dopady krize mají svá genderová specifika, kterým by měla odpovídat i opatření. Navíc ženy jsou ústřední pro zvládnutí současné krize. Bez zapojení žen do řešení krizové situace nemůže vláda dosáhnout úspěchu.“

Číslo 4 – Miloš Zeman

Prezident sice tráví většinu epidemie v soukromé karanténě na zámku v Lánech, což si občas zpestří nějakým tím více či méně nudným televizním projevem. Nebyl by to ale Miloš Zeman, kdyby se přesto nezapsal do kroniky nej… výroků. Když si jeho kancléř Vratislav Mynář udělal v době jarního lockdownu doma v Osvětimanech nepovolenou zabíjačku, Zeman ho hájil s tím, že bylo nutné konat. „To prase bylo hladové,“ vysvětloval prezident 19. dubna. Podle všeho měl na mysli skutečně nebohého vepře, nikoliv vykrmeného Mynáře.

Číslo 5 – Kateřina Konečná

Europoslankyně za komunisty není po odchodu z české Sněmovny moc vidět ani slyšet, což rozhodně není škoda. Výrok, který 24. dubna zaznamenaly komunistické Haló noviny a v němž odhalila pravého viníka smrtící pandemie, si ovšem pozornost zaslouží: „Krizi ve zdravotnictví a úmrtí pacientů způsobila především nezodpovědná politika škrtů aplikovaná v některých členských státech, jako jsou Itálie či Španělsko v posledních letech. V podstatě krev na rukou z úmrtí na COVID-19 mají především pravicové škrty provedené v dobách finanční krize“.

Číslo 6 – Andrej Babiš

A znovu premiér. Slova, která pronesl 26. dubna, si někdo vysvětlil jako začátek zombie- apokalypsy, kdy z hrobů začnou vylézat nebožtíci, jiní za vším viděli jen premiérovu… ehm, řekněme vyjadřovací neobratnost. „Nejsem si vědom, že bychom udělali nějakou chybu. Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých.“

Číslo 7 – Roman Prymula

Špičkový epidemiolog, nejprve šéf krizového štábu, na podzim na měsíc ministr zdravotnictví po Adamu Vojtěchovi, nakonec nachytaný papaláš porušující při noční schůzce s podivnými lidmi a za podivným účelem vlastní zákazy a nařízení. Když mluvil o viru a konkrétních opatřeních, dávalo to smysl. Horší bylo, když začal plánovat novou podobu společnosti. Jako třeba v rozhovoru 11. května v MF Dnes: „Já bych navrhoval, aby lidé žili v nějakých menších komunitách. Že se budou například stýkat tři rodiny a další komunikace moc nebude.“

Číslo 8 – Andrej Babiš

Že nemá rád sněmovní jednání a přímo nesnáší interpelace, při nichž mu opozice klade nepříjemné dotazy, to se o premiérovi všeobecně ví. Občas pak plácá „nesmysle“. Když měl 17. září dojem, že se poslanci moc zabývají epidemií, která po létě nabírala na síle, Babiš se znovu neudržel: „Tak zkuste už tady konečně schválit ten zahrádkářský zákon a neřešte stále covid-19.“ Nedlouho poté začali lidé na covid-19 umírat po stovkách a tři měsíce po tomto premiérově výroku přesáhl počet obětí 10 tisíc.

Číslo 9 – Andrej Babiš

Výrok pronesený 12. října na tiskové konferenci vlády, který se kvůli své abstraktní lyrice dočkal dokonce zhudebnění, prostě nelze vynechat. Užijte si ho v plné kráse: „My jsme zkrátka rozhodovali a v březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice byl to ten stejný člověk, ale už přišel v nějakém čase a ty, který měli přijít, nepřišli. To je v této fázi zbytečná debata.“ Aplaus vstoje!

Číslo 10 – Bohumír Dufek

Co může být zbytečnějšího než libovolný odborářský boss? Snad už jen předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Tento profesionální žvanil přispěl 9. listopadu do diskuse o existenčních potížích restaurací, které musí být kvůli vládním opatřením dlouhodobě zavřené, vskutku po bolševicku: "Tak ať zkrachují. Je to prostě očistný proces, který funguje.“ V nejedné hospodě se následně objevil letáček s jeho podobou a jednoznačnou výzvou: Neobsluhovat! Nenalévat!

Divoká karta – Andrej Babiš

Za obrovskou snahu, s níž premiér usiluje o to, aby právě on pronesl skutečně tu největší kravinu, jsme se rozhodli udělit mu nad rámec standardních nominací ještě divokou kartu. Babiš si ji zasloužil výrokem z 20. prosince, kdy oznamoval, kdo bude vládním zmocněncem pro očkování: „Protože já mám svoje zkušenosti s ministerstvem zdravotnictví, celoroční, takže jsem se rozhodl, že to budu já.“ Vzhledem k tomu, že už dříve prohlásil, že bere „homeopatika na křivdu“, jsme zcela jistě v nejlepších rukách.