Video placeholde

Viroložka: Očkovat se musí všichni, lockdown měl být do ledna, antigenní testy před Vánoci jsou velké nebezpečí

Dát antigenní testy zdarma všem lidem před Vánocemi je velké nebezpečí, varuje viroložka Ruth Tachezy z Přírodovědecké fakulty UK. Lidi bez příznaků totiž neodhalí a dají jim falešný pocit bezpečí. Tachezy taky argumentuje pro očkování, co nejdřív a nejrychleji. Vakcína je podle ní bezpečná a vedlejší účinky zanedbatelné. Nové mutace koronaviru se Tachezy příliš neobává. Na účinnost vakcíny by vliv mít neměla, i když je pravda, že zvýší reprodukční číslo viru.

Otevřít školy byla velká chyba, měly zůstat zavřené do ledna, stejně jako obchody a restaurace, míní Ruth Tachezy. Při vysokém procentu pozitivity testů to totiž bylo riziko, které se též potvrdilo. Při delším lockdownu bychom na tom bývali byli v lednu výrazně lépe, s menšími ekonomickými ztrátami. Teď jsme ale ve velmi nebezpečné situaci a čeká nás další růst nemoci. Tachezy mrzí hlavně to, že to znovu odnesou nemocnice a zdravotníci.

Tachezy ostře varuje před plošným používáním antigenních testů, zejména teď před Vánocemi. Bezpříznakové jedince podle ní testy většinou neodhalí, podle studií je jejich přesnost v tomto případě mezi 0 a 30 %. Negativní test má navíc platnost jen 12 hodin, pokud předtím člověk nebyl několik dní v karanténě. Tachezi tak upozorňuje, že by lidé neměli propadat falešnému pocitu bezpečí, že jsou s negativním antigenním testem jistě zdraví. Vánoční setkávání s příbuznými by měli oželet, případně dodržovat opatření, například mít nasazené respirátory.

Je třeba proočkovat 80 % obyvatelstva, říká Tachezy. Jen pak se podle ní můžeme zbavit všech protiepidemických opatření a s covidem přestanou umírat lidé. Očkování je přitom jediná cesta. Tachezy tvrdí, že vakcína je bezpečná a zrychlené schvalování bylo riziko jen pro farmaceutické firmy, případně dobrovolníky. Do jisté míry může být i bezpečnější, než obvykle.

Dlouhodobé vedlejší účinky podle Tachezy můžou být jen v jednotkách z milionu očkovaných. To, co zachytáváme teď, jsou přitom běžné reakce. Viroložka míní, že očkovat se musí všichni, včetně mladých a starých, protože i ti můžou mít těžší průběh nemoci a nemoc šířit. Časem bude podle ní vakcína vhodná i pro děti. Znepokojuje ji ale nepřipravenost Česka na očkování, zejména malá informovanost lékařů i veřejnosti.

Jaký vliv má nová mutace koronaviru na jeho infekčnost? Proč je třeba očkovat i zdravé? V čem je riziko antigenních testů? A jaký je podle Ruth Tachezy náš výhled pro další týdny a měsíce?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>