Video placeholde

Lékař Reich: Nouzový stav musí skončit, ani 50 000 mrtvých by nebyla katastrofa, připomíná to tu rok 1948

Vláda dělá všechno špatně, za celý rok udělala správně jedinou věc, říká lékař a člen TOP 09 Šimon Reich. Nouzový stav by podle něj měl skončit, protože vede hlavně k neprůhlednému kšeftování. Klíčové je co nejdřív očkovat ohrožené skupiny a zbytek lidí nechat víceméně žít.

Nouzový stav musí skončit. Vláda má ve sněmovně hlasovací mašinu a mohla upravit zákony tak, aby ho už nepotřebovala, míní Reich. Jediná věc, která se kabinetu povedla, bylo podle něj uzavření republiky na jaře. Pak už nic. Tvrdí, že jsme ve strašném průšvihu i díky tomu, že nám vládne estébák s podporou komunistů. Ministra Blatného přitom má za schopného odborníka, který je ale pod tlakem okolí.

15 tisíc mrtvých není katastrofa, je třeba číslo přepočítat na počet obyvatel, říká Reich. Smrt každého je tragédie, ale i kdyby se epidemie vymkla kontrole a zemřelo by třeba 50 tisíc lidí, katastrofa by to podle něj nebyla. Země by to zvládla. Zdravotnictví podle něj kolabuje už třicet let a i severoitalský scénář je tu stále možný. Reich ale zdůrazňuje, že klíčový je přístup každého člověka. Chránit sebe, případně neohrožovat své blízké. Stát by v tom měl být hlavně podpora.

Pozitivní neznamená infekční, říká k číslům o vývoji epidemie lékař. Prý už je nesleduje, protože nemají velký význam. Zajímá ho počet mrtvých, i když i ten je podle něj zkreslený. Počty mrtvých nad průměrem mohou být prý ovlivněné i tím, že je chřipková sezóna.

Jak se na kvalitu odborné diskuze dívá Šimon Reich? Co za opatření teď má smysl a co už potřeba není? Proč musí být do března proočkována část lidí? A jak se ke smrti Reich staví jako lékař?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>