Video placeholde
Přílet tří letounů F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA do Ostravy.
Přílet tří letounů F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA do Ostravy.
Přílet tří letounů F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA do Ostravy.
Přílet tří letounů F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA do Ostravy.
Přílet tří letounů F-35A Lightning II Demonstration Team vzdušných sil USA do Ostravy.
22
Fotogalerie

Viliam Buchert: Mýty a realita kolem nákupu amerických stíhaček F-35 a proč to vyvolává takové vášně

Nokia není iPhone a DO-RE-MI není Superstar. Ačkoli v prvním případě jsou to telefony a ve druhém pěvecké soutěže. O úspěchu totiž rozhoduje kvalita, výdrž a inovace. A u vojenských zbraňových systémů to platí dvojnásob, protože se bavíme o lidských životech. Podívejme se proto, proč chce česká vláda a armáda koupit americké stíhačky F-35 a proč to vyvolává takové vášně. 

Armáda v současnosti prochází největším přezbrojením v historii a stíhačky F-35 jsou z toho logicky nejvíc vidět. Vyvolávají emoce, protože jsou drahé a protože letadlo si umí představit každý. Nikdo přece nebude na sociálních sítích do umdlení diskutovat o systému řízení palby nebo o chemických průkaznicích. Stíhačky v české společnosti rezonují, a tak do tohoto tématu s chutí strčí nos kdejaký zapomenutý politik nebo samozvaný expert. Oni riskovat život nebudou, zato odvážně natočí rozhořčená videa, napíšou zdrcující komentáře.

Konečně změna

Po ruské invazi na Ukrajinu se společnost začala logicky víc zajímat o vlastní armádu. Konečně, chtělo by se říct. Ale ruku na srdce, v době všeobecného klidu a míru po konci studené války nám stačilo vědět, že se nemusí na vojnu, vojáci bojují někde v zahraničí a ochotně pomáhají při povodních (na to se nám hodí, že?). Jenom úzká skupina zasvěcených ovšem věděla něco o tom, kolik má česká armáda brigád, jaké mají úkoly, jaké máme zbraňové systémy, kolik máme zásob munice a co by se dělo v době krize. Nemluvě o tom, že existence všeobecné branné povinnosti leckoho pořád šokuje. Pro připomenutí: ano, týkala by se i dnes všech od 18 do 60 let. A opravdu: včetně žen.

Nebudeme se teď zabývat anarchistickými a pacifistickými teoriemi, proč vlastně máme armádu a jestli není výhodnější ji zrušit. Pokud se shodneme, že není úplně špatné mít vlastní stát a že jeho suverenitu zaručuje rovněž armáda, musí to být armáda schopná a hlavně bojeschopná. Vinou mírové iluze posledních desítek let se do armády neinvestovalo. O tom se vědělo. Ale je dost dobře možné, že mnoha lidem vůbec nedocházelo, co přesně to znamená. Můžeme si to krátce připomenout: máme výborně vycvičené profesionální vojáky, ale je jich málo a bez spojenců z NATO by nestačili na obranu vlastní země. Skutečně chápeme, co to znamená?

Zrušily se celé druhy vojska, například raketové. Protivzdušná obrana téměř neexistuje, protože je nehorázně drahá. Pouhá jedna baterie systému Patriot (kterých má například Polsko několik) vyjde zhruba na deset miliard korun, jediná střela na sto milionů. Sto milionů… Máme „motorizovaný“ prapor, který nemá žádnou pojízdnou obrněnou techniku a do války by šel prakticky nahý. Některá kasárna a vojenské budovy vypadají, jako kdybychom se ocitli v 50. letech minulého století. Stále velké množství zbraňových systémů pochází z dob Varšavské smlouvy a jenom díky velkému umění českých vojenských techniků ještě vůbec fungují. A stíhačky? Když už se pořizovala nová technika, místo nákupu dvou letek gripenů (24 strojů) jsme si pouze půjčili jednu (12 + 2 výcviková letadla). Armádou požadované pandury se zredukovaly z původních 240 na 199, ale nakonec se jich pořídilo jenom 107. Postupem času se stejně musely další přikupovat. České zbrojovky měly problémy s financováním výroby, protože banky považovaly zbraně za něco neetického a hodného opovržení. To změnila až válka na Ukrajině. „Když armádu ohlodáte na kost, nemůžete se divit, že je teď hubená,“ řekl Reflexu generál Karel Řehka, náčelník generálního štábu Armády ČR.

Jenže „aha efekt“ z ruského útoku na Ukrajinu očividně změnil náladu v celé Evropě. I když výdaje na obranu se začaly zvyšovat už po anexi Krymu z roku 2014. A česká armáda stála před úkolem: jak rychle, efektivně a chytře přezbrojit prakticky všechno, co používá?

Cesta jinam

Stratégové z generálního štábu museli vymyslet, jak by taková armáda měla vypadat, aby mohla fungovat za deset, dvacet nebo dokonce třicet let. Ví o tom vůbec její kritici, že nekupujeme a nestavíme něco na jedno volební období? Proto nejhorší ze všech špatných řešení by bylo opět něco záplatovat, snižovat počty techniky nebo vymýšlet „třetí cesty“. Jak to dopadá, vidíme na současné armádě: nakupil se vnitřní dluh ve stovkách miliard korun, a co jsme předtím ušetřili, teď stejně musíme horkotěžko vynaložit a možná to bude stát mnohem víc.

Vinou války na Ukrajině jsou ale zbraňové systémy ještě nákladnější, méně dostupné a jejich pořizování trvá déle. Armáda musí navíc čelit naivním návrhům typu „Pojďme si koupit zbraň, která je už dnes zastaralá, a za pár let se na to mrkneme znovu!“ Panebože, co to jsou za nápady? Korunu tomu nasadil bývalý socialistický ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který rozumí úplně všemu a zcela vážně doporučuje, abychom si pořídili stíhačky 6. generace, která dosud ani neexistuje, ale o které on už ví, že bude levná!

Podle konceptu budoucího válčení, který zpracovalo NATO, leží budoucnost v takzvaném multidoménovém boji. Co to je? Zjednodušeně si to představte tak, že armáda musí fungovat jako sladěný orchestr, kde každý ve stejnou chvíli ví, co má dělat – kde se nachází nepřítel na zemi, ve vzduchu, na moři i v kyberprostoru, a které jeho systémy na něj mají reagovat. Zkrátka dokonalé informační propojení všech složek a zbraňových systémů, a to nejen uvnitř naší armády, ale i se spojenci v Severoatlantické alianci. Už nestačí synchronizovat pěchotu, tanky a dělostřelectvo. Důležité je vědět, co se kde děje, a umět si informace ihned předat. Proto armáda tolik stojí o letoun F-35, jakýsi „mozek“ nad bojištěm, který bude předávat data dalším našim a spojeneckým jednotkám. „Je to sofistikovaný zbraňový systém, který kompletně promění, jak armáda funguje. Kdo bude dominovat v informačním prostoru, vyhraje,“ říká generál Jaroslav Míka, bývalý velitel základny taktického letectva v Čáslavi a člen vyjednávacího týmu pro nákup letounů F-35.

Armáda proto sestavila expertní tým, který dva roky zkoumal a počítal, jak by mělo naše taktické letectvo vypadat po roce 2027, kdy končí pronájem švédských gripenů. Verdikt, takzvané „vojenské doporučení“, byl jasný: kupme stíhačky páté generace. A jediné existující letadlo, které je možné pořídit, je právě F-35. „Všechny analýzy ukazují, že čtvrtá a čtyřapůltá generace v budoucnosti neobstojí,“ vysvětluje generál Míka.

A co tak „skvělého“ 5. generace stíhaček umí?

Proč to rozhodnutí?

Tak především má největší naději na to, aby stroj zvítězil a náš voják přežil, a to není zrovna málo. A pak je tady ta magická formulka: stealth neboli zhoršená zjistitelnost, lidově neviditelnost. „Díky tomu se letoun během bojového taktického scénáře může hrozbám vyhýbat,“ popisuje Reflexu generál Míka. „Umí také aktivním elektronickým útokem narušit úsilí protivníka natolik, že ho nemá šanci ohrozit.“ Jinými slovy: F-35 může působit i uprostřed nepřátelského území, aniž by byla ohrožena. Může si to dovolit díky kombinaci stealth konstrukce, senzorům a sdílení dat. Ano, je to dohromady velká věda.

Kritici nákupu F-35 také často zmiňují, že tak drahá věc je nad naše možnosti, vyčerpá obranný rozpočet a že vysoce sofistikovaný stroj ani nepotřebujeme. „Jako vojáka mě neskutečně uráží, když se mluví o nějakých dárcích pro armádu,“ vysvětluje generál Řehka. „To je přece naše společná investice do obrany země. Pokud to s obranou naší země myslíme vážně, potom logicky potřebujeme to, co v budoucích válkách obstojí.“ Překlad Reflexu: kdo nechce živit armádu vlastní, bude jednou živit armádu cizí…

V médiích často zmiňovaná cena 120 miliard korun je ve skutečnosti maximální finanční rámec, který schválil americký Kongres. „V této sumě je standardně započítaná rezerva. Proto bude skutečná cena zhruba o deset procent nižší, a navíc se bude splácet přibližně deset let. Počítáme, že ročně budeme platit něco kolem deseti miliard korun, což neohrozí náš rozpočet ani financování dalších projektů,“ vysvětluje generál Míka. „V ceně je navíc kromě pořízení letounů i pětiletý servis a výcvik pilotů a pozemního personálu. Je nám také vyčítáno, že další prostředky spolkne rekonstrukce letiště v Čáslavi, ale tato investice nás čeká tak jako tak, protože přistávací dráha a infrastruktura už jsou zastaralé. A je úplně jedno, jaká letadla budeme provozovat,“ dodává.

Jistě, je to drahé

Provoz sofistikovaného systému k F-35 bude pochopitelně nákladný, ovšem nikdo nenavrhuje alternativu. Máme posílat naše vojáky do riskantních situací, anebo rovnou zrušit letectvo a nahradit ho drony, jak navrhují snílci na sociálních sítích? Že by evropské země hromadně žily v bludu a pořizovaly si chybně 5. generaci, ale jenom my Češi víme, jak je to „doopravdy“?

„Vezměte ještě v úvahu, že v případě F-35 snížíme u taktického letectva počet strojů ze současných 38 na 24, a to nepochybně přinese úsporu,“ říká Míka. Armáda dnes provozuje 14 vypůjčených strojů Gripen a 24 zoufale zastaralých podzvukových L-159 ALCA.

Jako argument proti zbrojení, který opakuje současná politická opozice, ale i demonstranti v ulicích, se často objevuje, že někdo chce naši zemi „zavléct do války“. Především, ještě nikdo v historii neuspěl tím, že zanedbával vlastní armádu. Jeden z důvodů, proč se musíme chystat na hrozbu většího konfliktu, je ten, že mu chceme zabránit. A jediný způsob, jak mu zabránit, je mít účinné odstrašení. Jinak se ruští imperialisté nezastaví na ukrajinských hranicích.

„Na Ukrajině se potvrdilo, a vidíme to i při letošní protiofenzivě ukrajinských sil, že pokud nemáte vzdušnou nadvládu, skončíte ve statickém konfliktu, ve kterém se frontová linie neposouvá,“ vysvětluje Jaroslav Míka. „Žádná pasivní protivzdušná obrana není stoprocentní. Když protivník vystřelí rakety, mohou na našem území zranit i zabít lidi a ničit infrastrukturu. Už jenom trosky sestřelených raket nad vaším územím představují nebezpečí. Převaha ve vzduchu zajistí, aby se všechno posunulo dál mimo naše území. Pokud si vytvoříte nadvládu ve vzduchu, konflikt nemůže zamrznout. Vidíme, že Rusko vlastně využívá letectvo jako dělostřelectvo ve vzduchu, protože se nad Ukrajinu neodváží. Nemá totiž naštěstí doposud dostatečně vybudovaný systém letounů páté generace,“ dodává Míka.

Experti pak připomínají, že díky technologii stealth o vás nepřítel neví. S F-35 můžete čelit i dvakrát většímu počtu letounů starší generace, které jsou dnes běžně ve výzbroji Ruska. „To by byl ohromný příspěvek na obranu České republiky a celé naší protivzdušné obrany,“ podotýká generál Míka. „V Evropě v budoucnu bude přes 500 letounů F–35. Taková síla by díky technologii stealth dokázala zničit spoustu prostředků protivníka včetně balistických raket ještě na zemi před tím, než by byly odpáleny. Vždycky je snazší hrozbu zničit na zemi než za letu. Takže pořizování letounů páté generace nesmíme vnímat jenom z našeho pohledu. Jsme členem NATO a náš příspěvek s dvěma letkami F–35 přesně zapadá do této skládačky. Pokud by bylo potřeba, tak touto evropskou flotilou F–35 budeme ničit protivníkovi prostředky dřív, než budou odpáleny na naše území,“ uzavírá generál Jaroslav Míka.

Tak co, stojí nákup F-35 za to?