Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na titulní straně Reflexu.

Nová slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na titulní straně Reflexu. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Čaputová útočí na nezávislost justice. Proč je dobře míněné chování prezidentky nebezpečné?

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se těší v České republice v mediích, ale i u části (zejména městské liberální) veřejnosti velice dobrému obrazu. Nejednou jsme mohli slyšet variaci na téma, mít takovou šikovnou prezidentku jako mají Slováci, to by se nám tu báječně žilo. Ostatně obdobně oslavně byl většinou vnímán i bývalý slovenský prezident Andrej Kiska.

K tomuto fenoménu satiricky dodává můj takřka sedmdesátiletý brněnský soused – když zde slyším nějakého Slováka či Slovenku opěvovat jejich prezidentku a politiky, tak si jen pomyslím, proč se tedy, hrome, nevrátíte zpátky na Slovensko, když je to tam tak dokonalé.

Slovensko a dělba moci

Dovolím si nyní jít proti většinovému mediálnímu proudu a upozornit na jednu velice podivnou věc. Každý liberální demokrat respektující dělbu moci musí být výrazně šokován slovy paní prezidentky kritizující tamější justici. Byť halené do elegantního protikorupčního hávu.  

A řekněme si to, bez jakýchkoli servítků, útočící na nezávislost justice. Prezidentka de facto veřejně apeluje a (nepřímo) ukládá, kdo by měl odejít z justice a ministerstva spravedlnosti. Jak uvedla Česká televize a další media Čaputová dnešní slovenské soudnictví nazývá mj. jako nedůvěryhodné a hodlá radit s jeho "očistou a nápravou"? Laik si řekne, tak Čaputová chce lepší soudnictví, co je na tom špatného? Jenže když se nad věcí zamyslíme hlouběji, jde jen o útok na jiný pilíř moci ve státě. I když na Slovensku (stejně jako u nás) mají přímo voleného prezidenta, tak se přece nejedná o absolutistického monarchu, který může diktovat své představy jiným pilířům moci. Justice musí být nezávislá, přes to nejede vlak, jinak právní stát není a nemůže být právním státem.

Dvojí metr

Obdivovatelé prezidentky našich východních sousedů, dokážete si představit, kdyby něco takového ohledně očisty a nekvality justice vypustil do veřejného prostoru náš prezident pan Miloš Zeman? To by se nestačily svolávat demonstrace, a české deníky by patrně nestačily tisknout rozezlené články politiků, vysokých soudců a právních teoretiků, co že si to ten zlovolný prezident dovoluje.

Myslím, že i zde ukázkově platí: quod licet Iovi, non licet bovi (co je dovoleno Bohovi, není dovoleno volovi.) Nepopírám, že prezidentka Zuzana Čaputová vypadá mnohem lépe a elegantněji než náš pan prezident (resp. většina českých politiků) a samozřejmě i než autor tohoto komentáře, nicméně ani to z ní nečiní nekritizovatelnou osobu, které může atakovat princip dělby moci v demokratickém právním státě.

Autor je právní pedagog a publicista