Video placeholde

Knížák: Češi nejsou vyspělý národ, je tu vláda volů, Gott může být prezident. Chci dobře umírat, proto mluvím ostře

Umělecké školy a galerie bych zrušil, kultury a umění je tu moc, říká výtvarník, hudebník a bývalý ředitel Národní galerie Milan Knížák. Současné umělce ostře kritizuje, podléhají podle něj moderním trendům. Měli by nejdřív pracovat a protloukat se a pak až tvořit. Ostře mluví taky o Miloši Zemanovi, který prý už na prezidentství zdravotně nemá, a Andreji Babišovi, který je pro něj zhoubou národa.

Milan Knížák prostě otevřeně říká, co si myslí, a nebere si servítky na žádnou stranu. Kdyby to dělal jinak, musel by se prý zabít, on přitom chce umírat dobře a s jasnou hlavou. Kritizuje situaci v Česku, na které se dívá 30 let po sametové revoluci se smutkem. Zvolení Andreje Babiše je podle něj důkaz, že Češi nejsou vyspělý národ. Demokracie je vláda volů, tvrdí Knížák a dodává, že prezidentem se může stát Karel Gott.

Knížák si stojí za svými útoky na exšéfa Národní galerie Fajta. Mluví o zneužívání státních peněz a příliš vysokém platu, přímé důkazy ale nemá. Souhlasí proto s kroky prezidenta Zemana, který odmítal odvolat ministra kultury Staňka a odůvodňoval to taky situací v Národní galerii. Knížák přitom zároveň říká, že Zeman by prezidentem být neměl, brání tomu prý třeba jeho fyzické i mentální zdraví. Dodává, že Zeman byl vždy špatný politik.

Lubomír Zaorálek by mohl být podle Milana Knížáka dobrý ministr kultury. Měl by hlavně kontrolovat toky peněz, které prý často směřují podivně. Knížák ale taky říká, že by ministerstvo klidně mohlo být zrušeno. Živé umění podle něj podporu nepotřebuje. Když nebude mít peníze, tak prostě nebude.

Proč je podle Milana Knížáka přehlcení informacemi v moderní době zhoubné? Přijal sám někdy nějaký grant? A proč jsou granty podle něj škodlivé? Proč mu vadí, že mladí umělci vystavují a tvoří hned po škole? A je v Česku skutečně vláda volů?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>