Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí

Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí Zdroj: scala-santa.com

Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí
Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí
Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí
Svaté schody v Římě a kaple, ve které se nacházejí
5
Fotogalerie

Ojedinělý zážitek: Lidé mohou po 300 letech na mramorové schody, po kterých stoupal zbičovaný Ježíš

Pouze po kolenou a s návlekem na botách mohou po dlouhých 300 letech zdolat návštěvníci mramorové „Svaté schody“ vedoucí k soukromé kapli papežů na náměstí Piazza di San Giovanni Laterano v Římě. Tento ojedinělý zážitek umožní Vatikán pouze od 11. dubna do 9. června. 28 mramorových schodů má pocházet z pevnosti Antonia v Jeruzalémě. Právě po nich měl podle legendy stoupat zbičovaný, zkrvavený a trním korunovaný Ježíš Kristus k Soudnímu stolci Piláta Pontského, který ho odsoudil k ukřižování.

Podle katolické církve nechala „Svaté schody“ do Říma přivézt ve 4. století matka císaře Konstantina, císařovna Helena. Otvory ve schodech, pokryté bronzem, mají označovat stopy Kristovy krve, které zde zanechaly jeho nohy, když po těchto schodech stoupal. Zbožní lidé po nich stoupají v modlitbách a jen po kolenou. Není po nich dovoleno normálně chodit.

Po dlouhých 300 letech teď bylo ze schodů odstraněno dřevěné obložení. To tam bylo instalováno z toho důvodu, aby se neponičily. Říká se také, že je to „schodiště vedoucí do nebe“ a jedná se o jedno z nejposvátnějších římských katolických míst vůbec. Přesto není mezi turisty až tolik známé.

Soukromá kaple papežů

Do 9. června tak mají návštěvníci možnost osahat si tyto mramorové schody, které byly předtím schovány pod dřevem. Stalo se tak po důkladné rekonstrukci. Odborníci z Vatikánských muzeí také pracovali na obnově místních fresek ze 16. století, které lemují schodiště. Restaurátorské práce, které probíhají už více než deset let, byly z velké části financovány americkou nadací Getty Foundation.

V budově, ve které se „Svaté schody“ dnes nacházejí, byla kdysi i soukromá kaple papežů. Dům byl postaven na náměstí Piazza di San Giovanni Laterano v roce 1589 podle návrhu architekta Dominika Fontany.

Návštěva schodů není zpoplatněna, ale do papežské kaple Sancta Sanctorum stojí vstupenka 3,50 euro. Návštěvní hodiny jsou od 9:30 do 12:40 dopoledne a pak od 15:00 do 17:10 odpoledne.