Kdo všechno může při setkání s papežem nosit bílou?

Kdo všechno může při setkání s papežem nosit bílou? Zdroj: Twitter

Kdo může před papežem nosit bílou? 10 věcí, které jste nevěděli o svatém stolci

Křesťanství se dvěma miliardami věřících je stále nejrozšířenějším světovým náboženstvím. Papež jako hlava Římskokatolické církve, která je největší ze tří hlavních odnoží křesťanství, proto tradičně patří k jedněm z nejmocnějších lidí vůbec. Od dob svatého Petra usedlo na svatý stolec více než 260 lidí. Během dvou tisíc let historie se stal Vatikán centrem nespočtu intrik a kontroverzí. Přečtěte si o deseti málo známých faktech týkajících se papežů a papežství.

1. Synoda mrtvých

K jedné z nejbizarnějších událostí, jež se kdy ve Vatikánu odehrály, tzv. synodě mrtvých došlo v roce 897. Papež Štěpán VI. nechal exhumovat tělo svého předchůdce Formosy, aby jej postavil před soud za křivopřísežnictví. Během procesu za ostatky Formosy odpovídal jáhen, který se přiznal a Formosovo papežství tak bylo zpětně anulováno.

2. Podpora fotografie

Okolo roku 1850 se nechal nejdéle vládnoucí papež Pius IX. jako první papež vyfotografovat. Podpořil tak fotografii jako rodící se nové médium. Mnozí se v polovině 19. století báli, že snímky budou znamenat konec živnosti pro malíře, především pak portrétisty.

3. Sedia Gestatoria

Předtím, než začali papežové jezdit slavným papamobilem, využívali po staletí k dopravě speciální nosítka nesoucí název sedia gestatoria. Bohatě zdobený trůn potažený hedvábím byl nošen dvanácti lokaji na dlouhých tyčích. Užívat jej přestal v roce 1978 Jan Pavel I.

4. Vybrán holubicí

Neobvyklým způsobem byl za papeže prohlášen Fabian I. v roce 236. Nikdo jej do čela církve nenominoval. Za vyvoleného vést křesťany byl prohlášen spontánně poté, co mu jako obyčejnému přihlížejícímu pohřbu právě zesnulého papeže přistála na hlavě holubice. Papežem byl dlouhých čtrnáct let. Svátek sv. Fabiana se slaví 20. ledna.

5. Jak se stát papežem?

Existují pouze dvě podmínky, které musí člověk splnit, aby mohl být zvolen v tajné volbě papežem. Musí být mužského pohlaví a musí být pokřtěným katolíkem. Laik se ovšem nestal papežem od roku 1378, kdy na papežský stolec usedl Urban VI. Během jeho papežství došlo k papežskému schizmatu.

6. Papež v oblacích

Vatikán nevlastní letadlo. Papež proto zásadně vždy cestuje první třídou aerolinkami Alitalia. Na cestu zpět do Itálie používá běžné linky dané země. Všechna letadla, na jejichž palubě se ocitne papež, dostávají číslo AZ4000 a přezdívku Pastýř I. Nejvíce zemí navštívil během svého pontifikátu Jan Pavel II. Navštívil dvě třetiny všech zemí světa.

7. Privilegium katolických královen

Ačkoliv dnes již Vatikán nikomu nepřikazuje, jak přijít na setkání s papežem oblečen, tradiční zvyky se stále dodržují. Ženy tak přicházejí v černých krajkových šatech a v závoji. Jediné ženy, pro které to neplatí a které mohou přijít v bílé, jsou katolické královny nebo manželky katolických králů, dnes tedy španělská královna, belgická královna, monacká kněžna nebo lucemburská velkovévodkyně.

 

8. Pohřeb Jana Pavla II.

Pohřeb Jana Pavla II. v roce 2005 se zapsal do historie jako největší setkání světových lídrů. Druhé největší podobné setkání se odehrálo v roce 1965 u příležitosti pohřbu Winstona Churchilla. Vzdát čest papeži přijely kromě čtyř králů, pěti královen a asi sedmdesáti premiérů a prezidentů na čtyři miliony věřících z celého světa.

9. František I. jako revoluční papež

Ke stávajícímu papeži Františku I. mnoho věřících upíná naděje na rozsáhlou modernizaci církve. Symbolem jeho odhodlání bourat tabu se stala fotografie, na které objímá muže s těžkými kožními defekty. Muž po setkání s papežem médiím řekl, že František I. nevěděl, zda je nemoc nakažlivá, a přesto jej neváhal obejmout.

10. Nová jména

Prvním papežem, který si po nástupu do úřadu změnil jméno byl Mercurius v roce 533. Byl přesvědčen, že by se křesťanský vůdce neměl jmenovat jako pohanský bůh. Obecně si papeži volí jméno podle svých předchůdců, na jejichž odkaz a práci chtějí navázat. Jan Pavel I. byl v roce 1978 prvním papežem, který si zvolil jména dvě.