Zvláštní fotografie pořízená během druhé světové války ukazuje nástup gymnastek a jejich učitelku.

Zvláštní fotografie pořízená během druhé světové války ukazuje nástup gymnastek a jejich učitelku. Zdroj: imgur.com

Takhle trávil volné chvíle Ku Klux Klan v roce 1925
Miami, 15. prosince 1941:  Ruth Lee pracovala jako číšnice v restauraci. Týden po útoku na Pearl Harbor měla den volna, vzala si s sebou na pláž a čínskou vlajku, aby si ji lidé nepletli s Japonkou.
Manželky astronautů z Apolla 8 ve chvíli, kdy uslyšely jejich hlas z oběžné dráhy, 1968
Rakousko, 1934 - Nefalšované štěstí chlapce ze sirotčince, který dostal nové boty
O. J. Simpson, americká fotbalová hvězda obviněná z dvojnásobné vraždy, se pokouší ujet policii, 17. června 1994
26
Fotogalerie

Ku Klux Klan na kolotoči, Lennon v Indii a dalších 25 fotografií, které jste nikdy neviděli

Okamžiky, které se zpravidla vytratí jediným mrknutím oka, se někdy podaří zachytit ve správný čas zmáčknutou spouští fotoaparátu. Stačilo by vyfotit situaci o několik vteřin dříve či později a nebylo by to ono. Síla a emoce jednotlivých snímků, které vám dnes představujeme v galerii, jsou totiž výsledkem zachycení přesně ono jednoho momentu, díky kterým se některé fotografie stávají nezapomenutelnými, nesmrtelnými.

Mnohé z nich však tolik známé nejsou. A pozornost by si rozhodně zasloužily. Právě ty jsme vybrali do našeho přehledu úchvatných, přesto často zapomenutých historických fotografií.

Kde bylo pořízena poslední fotografie Titaniku? Jak vypadala ze vzduchu japonská Hirošima před a po svržení atomové bomby? Co probíhalo v amerických obchodech v den, kdy byla zrušena prohibice?

Snímky ale zachycují i obyčejné lidské příběhy - nefalšovanou radost chlapce ze sirotčince, který právě dostal nové boty. Ale také servírku, která si v Miami den po napadení Pearl Harboru na pláž pro jistotu vzala čínskou vlajku, aby si ji lidé nepletli s Japonkou.