Volodymyr Zelenskyj hraje ukrajinského prezidenta v seriálu Služebník lidu.

Volodymyr Zelenskyj hraje ukrajinského prezidenta v seriálu Služebník lidu. Zdroj: Kvartal 95

Volodymyr Zelenskyj při návštěvě Prahy v roce 2009.
2
Fotogalerie

Prezidentský zázrak na Ukrajině? Hrdina seriálu hrál prezidenta, teď je favoritem skutečných voleb

Ne, že by v minulosti nebyl nějaký herec prezidentem. Američan Ronald Reagan byl dobrým hercem i velmi významným politikem. Ale, že by někdo hrál v populárním seriálu postavu hlavy státu a pak se skutečně stal prezidentem a řešil ty samé problémy v reálném životě, to už by byl unikát. Může se to stát na Ukrajině, kde se první kolo voleb uskuteční 31. března a průzkumy vede herec, scénárista, režisér a spolumajitel uměleckého studia Kvartal 95 Volodymyr Zelenskyj.

Jedenačtyřicetiletý Zelenskyj je už léta známou ukrajinskou celebritou a nebylo ho nutné voličům představovat. Oznámení jeho prezidentské kandidatury bylo přesto velmi stylové. Několik minut před půlnocí na Silvestra 2018 se na televizním kanálu 1+1 objevilo zhruba třicetivteřinové video, při kterém Zelenskyj stojí na ulici a oznamuje překvapenému národu, že se rozhodl kandidovat na prezidenta (většina ostatních kanálů právě v tu dobu vysílala novoroční zdravici ukrajinského prezidenta Petro Porošenka).

Herec část svého oznámení pronesl v ruštině, ale to nejdůležitější řekl ukrajinsky. Poznamenal, že „pohlaví, náboženství, vzdělání a jazyk, kterým mluvíte“ pro něj nejsou důležité. To byl signál, že mířil na všechny voliče, i ty ruskojazyčné, kteří mnoha významným ukrajinským politikům nevěří. Ostatně Zelenskyj se narodil ve městě Krivyj Rig, kde část obyvatel tvoří Židé a etničtí Rusové.

Kandidatura, kterou Zelenskyj přednesl, byla o to pikantnější, že od roku 2015 hraje v komediálním seriálu Služebník lidu hlavní roli a tou je právě role prezidenta Ukrajiny. V seriálové roli se jím stal poté, co jako učitel historie kritizuje korupci v zemi, jeho studenti si ho nahrají a virální video, které obletí stát, pak vede k vítězství k volbám.  Že by se něco podobného mohlo opakovat i v realitě, nikoho nenapadlo. Jenže průzkumy ukazují, že Zelenskyj měl v únoru preference od 20 do 30 procent (podle toho, jaká agentury výzkum prováděla). Zatím současná hlava státu Porošenko má preference mezi 15 až 19 procenty, podobně jako bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Kamarád obviněného oligarchy

Stejně jako na Slovensku, kde vede prezidentské průzkumy s velkým náskokem advokátka a občanská aktivistka Zuzana Čaputová, by i na Ukrajině mohli mít prezidenta, který předtím nebyl v politice. Ukazuje to na všeobecnou krizi politických elit a tradičních stran. Zelenskyj svoji stranu navíc nazval podle seriálu – Služebník lidu.

Zatímco Slovence Čaputové nelze vytýkat, že by se jakýmkoli způsobem v minulosti „paktovala“ s vládní mocí či místními oligarchy, Zelenskyj je dlouholetým známým Ihora Kolomojského, oligarchy, kterému kromě jiného patří televize 1+1 a který je odpůrcem a kritikem jak Porošenka, tak ruského prezidenta Putina. Kolomojskyj, který pobývá v posledních letech ve Švýcarsku a USA, byl obviněn z různých trestných činů v Rusku i na Ukrajině. On ale tvrdí, že jsou to politicky motivované procesy.

Volodymyr Zelenskyj v kampani používá především sociální sítě, dokonce podle připomínek na Facebooku sestavil svůj volební program. Útočí přitom především na všudypřítomnou korupci na Ukrajině a cynismus místních politiků. Má to ostatně nacvičené ze seriálu, ve kterém hraje. Pokud se tento „Služebník lidu“ stane skutečně ukrajinským prezidentem, bude to rarita, která nemá ve světě obdoby. První kolo voleb se odehraje 31. března. Pokud žádný z kandidátů nezíská většinu všech hlasů, druhé kolo je naplánované na 21. dubna.