Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Pokud zavedeme celoročně zimní čas, hodináři mají problém. 90 procent hodin je konstruováno pro letní čas

Evropská unie hodlá ukončit střídání letního a zimního času. Vzhledem ke všemu, s čím se Evropa poslední dobou potýká, tedy imigranty, brexitem a klesající ekonomikou jižních států (a nejen jich), čímž je ohrožena samotná stabilita Evropské i měnové unie, je řešení střídání letního a zimního času naprosto logické. Proč řešit důležité věci, když se dá krásně zaseknout na banálních kravinách. Přesně tak, jak to Evropská unie umí.

Nicméně ukončení střídání zimního a letního času je opravdu na pořadu dne. Ono se to stane. Nyní probíhají diskuse, jaký čas by byl lepší. Jestli zimní, anebo ten letní. Samozřejmě, že by bylo záhodno, kdyby celá Evropa jela podle stejného času, nicméně to se určitě nestane, protože Evropa se nikdy nedohodne na ničem.

Názory na konec střídání letního času se různí. Od nadšených reakcí až po skeptiky, kteří tvrdí, že zrušení střídání zimního a letního času je krok zpět.

No a pak tu jsou hodináři. Výrobci a prodejci hodin a hodinek. Ti mají veliký problém. Devadesát procent všech hodin a hodinek bylo konstruováno pro letní čas. Jestliže bude zaveden zimní čas, bude oněch devadesát procent všech hodin a hodinek naprosto k ničemu a hodináře tak zaplaví doslova davy rozhořčených spotřebitelů lačnících po reklamaci.

„Je to veliký problém. S něčím takovým jsme nepočítali. Ačkoliv jsou téměř všechny hodiny i hodinky konstruované na letní čas, zvládají i střídání letního a zimního. To jsme za ta léta vypilovali. Teď ale, pokud bude pouze zimní čas, nastane problém. Celý ciferník hodin bude naprosto bezcenný, neboť už od dob Osmanské říše se ciferníky dělají na letní čas.

Konstantní zimní čas ciferníky hodin naprosto znehodnotí. Bude nutné hodiny rozmontovat a ciferník předělat pro zimní čas. To znamená celý ho pootočit. Toto jsou samozřejmě náklady, které nám hodinářům nikdo neproplatí. Všechny hodiny a hodinky, které budou v době změny času ještě v záruce, musíme podle zákona buď opravit, nebo vyměnit za nové, což nás naprosto zruinuje. Očekávám zhroucení celého hodinářského průmyslu,“ prorokuje Dušan Kolečko, tiskový mluvčí Svazu českých hodinářů.

Vedle klasických ručičkových hodinek jsou však v ohrožení i majitelé těch digitálních. Digitální hodinky bývají více flexibilní a na negativní vnější vlivy dokáží reagovat mnohem lépe, nicméně i digitální hodinky byly konstruovány právě pro letní čas. Přechod na zimní čas s nimi rovněž jistě zamává.

„Ano, i digitální hodiny jsou v ohrožení. Tam to riziko ale díky bohu není takové. Existuje software, který dokáže digitální hodinky přenastavit na zimní čas. Software není nejlevnější. Jeho základní verze začíná někde u devíti tisíc, a jestli si zákazník připlatí i za antivirus a verzi Elite, která nezatěžuje životní prostředí, může cena atakovat i dvacet tisíc. Ale vyplatí se to. Software přesynchronizuje letní čas na zimní a hodiny tak budou šlapat,“ dodal Dušan Kolečko.

Jak je vidno, konec střídání letního a zimního času s sebou přináší nečekané komplikace. Zimní čas zabíjí hodinářský průmysl, ale on jistě ani ten letní čas nebude úplný svatoušek. Nezbývá nám než čekat, kdy se ukončí střídání letního času a jaký čas nám bude přidělen. Třeba na nás zbyde nějaký úplně nový čas. Uvidíme. Nechme se překvapit.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou je ale například to, že paraziti ovlivňují naše chování víc, než si myslíme a mohou z velké části i za zvolení Zemana prezidentem.