Saga Vanecek a meč, který našla v jezeře Vidöstern

Saga Vanecek a meč, který našla v jezeře Vidöstern Zdroj: Twitter

Švédsko žije úžasným objevem. Osmiletá holčička vytáhla z jezera 1500 let starý meč

Osmiletá Saga Vanecek se do Švédska se svou rodinou natrvalo přistěhovala z americké Minnesoty teprve před rokem. Každoroční dovolená, kterou tráví americko-švédská rodina vždy na břehu jezera Vidöstern v jižním Švédsku, se pro dívku letos proměnila v dobrodružství, o kterém sní každé dítě. Během hledání placatých kamínků na dně jezera, které mělo v létě rekordně nízký stav vody, našla 1500 let starý meč z před vikingské éry.

Moment překvapení popsala osmiletá Saga v eseji pro britský Guardian: „Plazila jsem na mělčině po čtyřech a hledala kamínky na házení, když jsem ucítila něco dlouhého a tvrdého. Bylo to pohřbené v písku. Vytáhla jsem to nad hladinu a uvědomila si, že to není klacek ani kámen. Na jednom konci byla špička a na druhém rukojeť. Jednu ruku jsem si dala v bok, druhou jsem předmět zdvihla nad hlavu a zakřičela: Tati, našla jsem meč!“

Rodina Vanecek objev Sagy předala pracovníkům místního muzea. Ačkoliv byla archeoložka Annie Rosén tou dobou na dovolené, poté, co viděla meč na fotce, okamžitě se vrátila do města. Jedná se totiž o zcela unikátní nález. Archeologové doposud ve Švédsku nenašli předmět stejného stáří, který by byl ve stejně perfektním stavu.

Meč z 5. až 6. století našeho letopočtu bude nyní podroben bádání. Poté bude konzervován a první zájemci jej tak nespatří dřív než za rok. Meč je stále uvězněn v původním koženém pouzdře. Výzkumníci již stačili probádat zbytek jezera. Našli brož stejného stáří.

Proč byl meč pohřben na dně jezera, si archeologové nejsou jistí. Teorii o dávném hrobu majetného muže již zavrhli.

Příběh osmileté Sagy, která „poklad“ našla, vzbudil ve švédských i zahraničních médiích senzaci. Legenda o králi Artušovi totiž praví, že mu meč předznamenávající získání královského stolce dá jezerní žena. Sagu tak některá média začala označovat za švédskou královnu. Co na to asi říká dcera švédského krále Gustava, korunní princezna Viktorie?