Duch narkobarona Pabla Escobara se vrací: Na stejných místech v Kolumbii pěstují marihuanu firmy z Kanady

Až 100 milionů dolarů se rozhodly investovat kanadské firmy do pěstování marihuany v jihoamerické Kolumbii. Jak ale upozornila televize CBC (Canadian Broadcasting Corporation), děje se tak i na místech, kde se produkci drog kdysi věnoval nejslavnější narkobaron světa Pablo Escobar. Ovšem Kanaďané to na rozdíl od něj dělají legálně. Důvodem jsou náklady – zatímco v Kanadě stojí produkce gramu konopí 1,50 dolaru, tak v Kolumbii pouze 5 centů.

V Kanadě se může používat konopí pro léčebné účely již několik let a parlament v červnu schválil i užívání pro rekreační účely. Zákonodárci tím otevřeli cestu ke svobodné spotřebě a výrobě této měkké drogy.

Ovšem v Kanadě je pěstování daleko dražší než například v Kolumbii, kde jsou pro to vynikající přírodní podmínky a je zde levná pracovní síla. Kanadské firmy proto vyvíjejí činnost i v blízkosti města Medellín, kde Pablo Escobar (1949–1993) založil svůj drogový kartel a kde byl také zabit.

Místo drog čaj a tabák

Z produkce drog byl v době Pabla Escobara financován také ozbrojený boj proti kolumbijské vládě. Občanská válka a boj s narkokartely v této zemi připravily o život kolem 400 tisíc lidí a vyhnal z domovů na 5 milionů lidí. Mír se podařilo vyjednat až po dlouhých letech a dnes se dá situace v Kolumbii považovat za více méně stabilizovanou.

Na místech, kde se pěstovaly nelegálně drogy, se snaží úřady přesvědčit obyvatele, aby se věnovali produkci čaje, tabáku a za přísně stanovených podmínek i lehkých drog. Toho chtějí využít především licencované společnosti z Kanady. Kolumbie v roce 2015 totiž legalizovala výrobu a vývoz konopí, ale rekreační využití je zde i nadále nezákonné.

Konzervativní prezident

„Chápeme tu bolest, kterou zde drogová válka způsobila, ale snažíme se produkci konopí změnit v něco, co by místním lidem přinášelo trvalý zisk,“ řekla stanici CBC Bibiana Rojas, výkonná ředitelka firmy Spectrum Cannabis Colombia, což je dceřiná společnost Canopy Growth, jedné z největších firem na výrobu marihuany v Kanadě. Jen tato firma chce v Kolumbii v příštích letech investovat 60 milionů dolarů do skleníků, výrobních zařízení a výzkumu.

Kanadské společnosti chtějí vyrábět v Kolumbii především konopné oleje a další marihuanové přípravky pro léčebné účely.

Někteří experti ale upozorňují na to, že existují i politická rizika spojená s aktivitou kanadských marihuanových firem v Kolumbii. V srpnu nastoupil do úřadu nový kolumbijský prezident Iván Duque a ten má k produkci legálních lehkých drog daleko konzervativnější postoj než jeho předchůdce Juan Manuel Santos, který sám marihuanu v mládí kouřil. Navíc na některých místech Kolumbie se drogy dál pěstují ilegálně a vláda proti tomu za výrazné podpory USA nadále tvrdě bojuje.