Čeští vojáci v Afghánistánu

Čeští vojáci v Afghánistánu Zdroj: Armada CR

Očima libertariána: Proč jsou čeští vojáci v zahraničních misích pro jedny hrdinové, pro druhé žoldáci?

Před pár dny zemřeli další tři čeští vojáci v Afghánistánu. A jako obvykle se vytvořily dva tábory veřejného mínění… Pro jedny to byli hrdinové, chránící naše hodnoty a bezpečí v zahraniční misi, pro druhé žoldáci, vykonávající špinavou práci pro světového četníka – USA, případně pro nadnárodní korporace bojující o ropu (či o co v Afghánistánu usilují).

Je vlastností demokracii, že rozeštvává lidi. Peníze „na obranu“ jsou vybrané, řešení je jen jedno. Se zbraní v ruce v té vzdálené zemi zajistí, aby se hordy Afghánců nepromenovaly (se zbraní v ruce) v ulicích českých měst. Protože to by nám vadilo.

Jiní namítají, že tak, jako by se nám nelíbili cizí vojáci patrolující v ulicích (a zabíjející ty, kterým to vadí a něco proti tomu dělají), tak i Afghánci možná vnímají naše vojáky úkorně, jsou z toho mrzutí, a když budou moci se v rámci svých možností pomstít, udělají to.

Kdo má víc pravdu, vlastně nevím. V Afghánistánu jsem nikdy nebyl, nemám osobní zkušenost. Dokážu si představit to, že drtivá většina Afghánců raději vojáky NATO nežli Tálibance. Dokážu si ale představit i to, že jsme krmeni propagandou, stejně tak jako byli občané „bratrských národů“, jejichž vojska provedla u nás intervenci v roce 1968. Tisíce děkovných dopisů, klanící se „normalizační“ věrchuška, která se díky tomu dostala k moci…

Vysílat, nebo nevysílat?

Afghánci mají možná smůlu, že (asi) nepijí pivo. Pořádně by všechno probrali v hospodě, zanadávali si na poměry a… Přizpůsobili se. Tak jako my po srpnu 68. Místo demonstrace nesouhlasu sebeupálením se opásají výbušninami a odpálí se u cizích vojáků, případně nastraží léčku. Místo deklarování rozhodného nesouhlasu bojují. A asi to nejsou jednotlivci.

Nevím, zda vysílat naše vojáky do zahraničí, nebo nevysílat. Nevím, zda nejlepší obranou je skutečně útok v cizině. Přiznám se ale, že český voják zabíjející ozbrojené agresory v České republice, případně ve spojeneckých zemích, je pro mě přece jen uchopitelnější než ten, který mě brání v Afghánistánu.

Autor je zakladatelem Libertariánského institutu.