Prosinec 1942, pozorovací hlídka u protiletadlového děla.

Prosinec 1942, pozorovací hlídka u protiletadlového děla. Zdroj: Imperial War Museum

Rok 1941, kontrola následků náletu v Holbornu v Londýně.
Březen 1944, britský voják Alfred Campin při cvičení.
Červenec 1944, špičkový britský stíhací pilot James Johnson u svého letadla Spitfire se svým psem Sally. Vyfoceno ve francouzské Normandii.
Rok 1943, výroba bombardérů Lancaster ve fabrice ve Woodfordu nedaleko Manchesteru.
Únor 1944, americký generál Dwight D. Eisenhower (pozdější prezident USA, sedí uprostřed v hnědé uniformě) a jeho velitelé ve vrchním velitelství spojeneckých sil v Londýně.
15
Fotogalerie

Objevily se další mimořádně kvalitní barevné fotografie z druhé světové války

Také za druhé světové války vznikaly barevné fotografie, ale materiál na jejich výrobu byl drahý a při dopravě také hrozilo jeho zničení. Nicméně britské Ministerstvo informací shromáždilo v londýnském Imperial War Museum kolem 3000 barevných snímků z druhé světové války. Některé z nich jsou svoji kvalitou skutečně výjimečné.

Část těchto barevných fotografií nedávno vyšla v knize „The Second World War in Colour“. Celkově má ale Imperial War Museum ve svých sbírkách více než 11 milionů fotografií, které pocházejí z doby od první světové války až do dnešních dnů.

Jsou mezi nimi například i fotky, na kterých jsou českoslovenští vojáci, kteří sloužili v britských jednotkách za druhé světové války. Podívejte se do galerie: