Ministr Vojtěch opakovaně ukázal, že poslouchá na slovo. Babiš se chová jako generální ředitel Česka a ministry bere jako podřízené.

Ministr Vojtěch opakovaně ukázal, že poslouchá na slovo. Babiš se chová jako generální ředitel Česka a ministry bere jako podřízené. Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

"Adíku, válej sudy!" zavelí Babiš. A Adík udělá kotrmelec s celou zemí

Pokud by v normální zemi bylo zapotřebí zavedení plošných protiepidemických opatření, přišel by ministr zdravotnictví s přesnými daty a doporučeními odborníků za premiérem a navrhl konkrétní kroky. U nás premiér na základě subjektivního pocitu veřejně zablábolí, že se mu „vývoj nákazy nelíbí“, pískne na ministra, ten mu nadšeně olízne ruku a začne válet sudy.

Představte si následující situaci: Je středa ráno a libovolný opoziční politik veřejně vystupuje s tím, že statistici ministerstva zdravotnictví dávají veřejnosti nesmyslné informace o vývoji koronavirové nákazy a že plošná opatření nařízená ministerstvem jsou nedostatečná. Myslíte, že by Adam Vojtěch, přezdívaný kolegy z vlády Adík, pokorně souhlasil a začal s tím něco dělat?

Stačí ale, aby o pár hodin později premiér Babiš škubl vodítkem, a poslušný Adík klidně zpochybní statistická data od vlastních lidí (o která se opírají veškerá protiepidemická opatření už skoro pět měsíců) a ochotně slíbí, že se polepší a do pátku vymyslí, jak proti nákaze postupovat lépe.

O tom, že lidí se zjištěnou koronavirovou infekcí už nějaký čas přibývá, není pochyb. Po uvolnění drakonických zákazů, jimiž vláda na jaře vypnula celou zemi, ani nikdo nic jiného nečekal. Stejně tak ale přibývá hlasů upozorňujících na to, že takové údaje jsou silně zavádějící – podle řady odborníků by bylo mnohem důležitější vědět, kolik pozitivně testovaných je zcela bez příznaků, kolik jich naopak má vážný průběh, kolik jich aktuálně vyžaduje intenzívní péči lékařů a také to, kolik ze zhruba 360 mrtvých skutečně zemřelo na koronavirus, a nikoliv z jiné příčiny, pouze „s koronavirem v těle“. Jen taková sada dat totiž podle kritiků současného stavu může dát reálný přehled o vývoji a vážnosti situace. Takové údaje ovšem veřejnost dlouhodobě postrádá.

Až do včerejška nic nenasvědčovalo tomu, že by v tom ministr Vojtěch viděl problém. Čísla svých statistiků opakovaně veřejně prezentoval jako relevantní podklady, na jejichž základě se rozhodovalo o zpřísnění či uvolnění nejrůznějších zákazů a příkazů ovlivňujících život celé republiky. Stačilo ale Babišovo zdvižené obočí a sám Vojtěch do kamer začal vyprávět, že možná statistické údaje nejsou vlastně úplně v pořádku a nechá je přepočítat.

Probůh! A na základě čeho se tedy doteď rozhodoval? Na základě čeho si chce do pátku rozmyslet, jestli je potřeba opětovné zpřísnění celoplošných opatření a jak mají být tato opatření přísná? A na základě čeho vlastně došel Babiš k tomu, že se mu „vývoj nelíbí“, pokud jediná čísla, vydávaná dosud za relevantní, teď zpochybňuje sám garant jejich správnosti?

Odpovědi na předchozí otázky se bohužel přímo nabízejí: Jak už se opakovaně ukázalo, větší význam než reálná statistická data a doporučení odborníků mají pro rozhodování vlády nálady veřejnosti. To, že se Babiš nezřídka řídí podle průzkumů veřejného mínění, aby se co nejvíce zalíbil potenciálním voličům, není žádná novinka. Což je ještě ta lepší varianta mající alespoň nějaký exaktní základ. Není totiž vůbec vyloučené, že se s případným zavedením celoplošných zákazů a příkazů čeká na to, co řekne premiérova osobní věštkyně a jaké znamení vyčte z oblohy jeho hvězdopravec.

Nezbývá tedy než doufat, že Otec Slunce a Matka Země nám budou příznivě nakloněni.