Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: TMBK

Adame, končíme! Průšvihy ministra Vojtěcha při koronavirové krizi jsou jen malou částí jeho špatné práce

Jak zneužít koronavirus k zakrytí vlastní personální neschopnosti? To předvádí premiér se svým ministrem zdravotnictví. Všude jinde by chaos, nezákonně vydaná protiepidemická opatření a podezřelé nákupy, které má Adam Vojtěch z pozice šéfa zdravotnictví za poslední měsíce na triku, stačily na vyhazov z vlády a policejní vyšetřování. Andrej Babiš ale potřebuje Adama Vojtěcha jako symbol zvládnuté epidemie. Díky koronaviru se tak Vojtěch paradoxně usadil ještě pevněji ve funkci, z níž měl už dávno zmizet. Je totiž špatným ministrem.

Než nastoupil do úřadu, přiznávali i političtí oponenti, že – ač bez praxe, zkušeností a zdravotnického vzdělání – má Vojtěch rozumnou vizi. Dobrovolné připojištění, individuální pojistné plány, možnost připlatit si za lepší péči. Vše vzalo za své poté, co vše poprvé veřejně prezentoval z pozice ministra. Za pár dnů bral zpátečku, mluvil o nepochopení a zasvěcení měli jasno – pro tiché vládní společníky z KSČM to bylo nepřijatelné, ANO by to ubralo body, žádná reforma a zlepšení nepřijdou. A nepřišly.

Od té doby se z Vojtěcha stal PR ministr. Podepisoval jedno memorandum za druhým, vyhlašoval podporu tu pro praktické lékaře, tu pro zubaře či lékárny… Nikdy nechyběly kamery, do nichž ministr hlásal, co právě „chce zajistit“, o co „bude usilovat“ a o čem „bude jednat“. Výsledek byl často buď nulový, nebo rozpačitý.

Třeba když nedostatek lékařů vyřešil tím, že dovezl Ukrajince, kteří pracují bez potřebných ­zkoušek a často bez znalosti jazyka. Když pro velké nemocnice v rámci společných nákupů zajistil na rok elektřinu o desítky miliónů dráž, než by to nemocnice zvládly samy. Nebo když reformu psychiatrie svěřil kamarádce premiéra a lékařce jeho syna Ditě Protopopovové, jejíž muž doprovázel Babiše juniora na „dovolené na Krymu“…

Šíbři a kšeftaři

Spolupracovníci, jimiž se ministr obklopil, jsou ostatně kapitola sama pro sebe. Jeden příklad za všechny: společník ve firmě, která se zabývá poradenstvím v oblasti zdravotnických prostředků, dělal ministrovi poradce a byl hlavním autorem zákona o zdravotnických prostředcích. „Postranní lobbing na mě platit nebude,“ hlásal Vojtěch po nástupu do funkce. Měl pravdu – proč pokoutně lobbovat, když si můžete zákon napsat sami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!