Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/ZUMA/Ho

Americká studie zmapovala šíření propagandy islamistů

Propagandu Islámského státu (IS) v internetu aktivně vytváří a šíří kolem 300 Američanů, jejími pasivními konzumenty je několik tisíc dalších lidí v USA. Uvádí to studie vědeckého týmu Univerzity George Washingtona zveřejněná dnes v americkém hlavním městě. Hlavní platformou amerických islamistů je Twitter.

Stoupenci IS využívají i další komunitní sítě včetně Facebooku a Googlu+, ale také méně využívané a více utajované platformy Kik a Telegram, zjistili washingtonští vědci. Někteří extremisté propagandu vytvářejí, jiní ji jen přeposílají dalším.

Sociální sítě účty spojené s IS průběžně likvidují, jejich majitelé je ale po několika hodinách v pozměněné formě obnovují. Likvidaci účtu přitom považují za vyznamenání a povýšení v očích ostatních džihádistů.

První propagandisté IS se v USA objevili už v roce 2003 po americké invazi v Iráku, jejich počet stoupl po zahájení války v Sýrii před pěti lety, uvádí studie. Americká FBI podle oficiálních statistik vyšetřuje 900 kauz spojených s terorismem. Letos bylo v USA obviněno z napomáhání teroristům z IS jednapadesát osob.