Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK

Německá vláda odsouhlasila vojenskou operaci proti Islámskému státu

Německá vláda dnes podle očekávání schválila vojenskou operaci proti radikálnímu hnutí Islámský stát (IS) v Sýrii a také v Iráku. Nasazení armády musí ještě schválit Spolkový sněm - hlasovat by mohl už tento pátek a očekává se hladký souhlas. Německo do bojů nasadí 1200 vojáků, průzkumná letadla Tornado, tankovací letoun a vojenskou fregatu. Mandát mise bude prozatím omezen na dvanáct měsíců.

Podle navrženého mandátu je cílem vojenské operace zastavení teroristických aktivit IS. Vláda kancléřky Angely Merkelové chce vysláním jednotek podporovat vojenské úsilí mezinárodní aliance, jejíž součástí je 64 států. O spolupráci s jednotkami syrského prezidenta Bašára Asada vládní usnesení nemluví.

Berlín umožní nasazení vojáků na území Sýrie a Iráku, kde působí ozbrojenci IS. Kromě toho ale německá armáda bude moci působit i na území těch členů mezinárodní aliance, kteří s tím vysloví souhlas.

Operace je omezena na jeden rok, což je podle agentury DPA běžný postup. V případě potřeby lze nasazení vojáků prodlužovat, každé prodloužení ale bude vyžadovat opětovné schválení Spolkovým sněmem. V tom nyní jasně převažují stoupenci vojenského zásahu, souhlasí s ním vládní konzervativci i sociální demokraté. Opoziční Zelení jsou v otázce nasazení armády rozdělení, jednoznačně proti je pouze opoziční Levice. Její poslanci vyslovili obavy, že použití armády bez mandátu OSN by mohlo znamenat porušení německé ústavy.

Němečtí vojenští představitelé očekávají, že boje proti IS potrvají několik let. "Předpokládám, že boj, pokud bude veden vážně, může trvat hodně přes deset let," řekl dnes v televizi ARD šéf svazu německých vojáků André Wüstner. Dodal, že radikálové z hnutí IS nejsou jen v Iráku a v Sýrii, ale i v celé severní Africe. Wüstner zároveň zdůraznil, že proti islamistům je třeba nasadit nejen vojenské prostředky; nutné je také dosáhnout dohody mezi všemi státy, které mají v oblasti své zájmy.