Angela Merkelová a Barack Obama

Angela Merkelová a Barack Obama Zdroj: Reuters/Michael Kappeler

Pokud chceme zachránit Schengen, musíme přerozdělovat běžence, říká Angela Merkelová

Pokud má dál fungovat schengenský prostor bez kontrol na vnitřních hranicích, bude nutné vytvořit trvalý mechanismus pro rozdělování běženců mezi země Evropské unie. Dnes to ve Spolkovém sněmu řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Merkelová přirovnala uprchlickou krizi k hospodářským problémům eurozóny. Podle ní se v obou situacích ukázalo, že se EU dostatečně neintegrovala, a proto má potíže v situacích, kdy je vystavena velké zátěži.

"Stejně jako pro udržení společné měny bylo nutné udělat další integrační kroky, bude je nutné udělat i v tomto případě, protože se ukazuje, že současný systém není dostatečný," řekla kancléřka. "Solidární rozdělení běženců podle hospodářské síly a připravenost k zavedení trvalého mechanismu proto není žádná drobnost. Naopak to je rozhodující otázka pro to, zda může být schengenský prostor nadále udržen," dodala.

Ministři vnitra EU v září schválili rozdělení 120.000 běženců mezi země EU, přestože několik států včetně Česka bylo proti. Německo podporuje zavedení mechanismu, který by umožňoval rozdělovat uprchlíky mezi evropské země trvale bez potřeby dalšího hlasování.

Berlín tento požadavek zdůvodňuje především skutečností, že v současnosti leží hlavní tíha uprchlické krize na třech zemích: Německu, Rakousku a Švédsku. Do Německa letos přišlo přes 900.000 žadatelů o azyl.

Merkelová také uvedla, že Německo nemůže v EU pouze klást požadavky, ale musí také jít příkladem v péči o běžence. Berlín to podle ní dělá, když nabízí všem uprchlíkům v zemi jazykové a integrační kurzy a snaží se jim také zajistit praxi ve firmách. "Od lidí, kteří nás žádají o pomoc, ale na oplátku očekáváme, že přijmou naše hodnoty a že se aktivně budou snažit integrovat," zdůraznila kancléřka.

Vyslovila se také pro vytvoření celoevropských kvót pro počet běženců, které by unie vyzvedla přímo z krizových zemí a tím snížila zatížení tamních úřadů. Podle Merkelové by to mohlo zlepšit situaci běženců v uprchlických táborech v Turecku, takže by se jich méně vydávalo na cestu do Evropy. Kancléřka rovněž vyzvala k rozšíření finanční pomoci zemím, které jsou první zastávkou uprchlíků na cestě ze Sýrie.

Trvale vyřešit uprchlickou krizi je podle Merkelové možné jedině tak, že se podaří stabilizovat situaci v Sýrii. Toho lze podle kancléřky dosáhnout pouze diplomatickou cestou.

"Je třeba posadit k jednomu stolu všechny aktéry, kteří jsou pro řešení nezbytní. To znamená Rusko, USA, Evropany, arabské státy a Írán a Turecko," řekla. Vyjádřila také naději že úterní sestřelení ruského letadla tureckými silami nebude znamenat konec takových jednání.