Islam

Islam Zdroj: Profimedia.cz

Těhotnou ženu chce islámský režim v Súdánu popravit a bičovat, protože si vzala křesťana

Těhotná súdánská žena v osmém měsíci byla ve čtvrtek odsouzena k trestu smrti poté, co byla usvědčena z "odpadlictví" kvůli sňatku s křesťanem. Soud v súdánském hlavním městě Chartúmu také nařídil, že Meriam Ibrahim má dostat sto ran za spáchání „zena“ - což znamená v arabštině, nemanželského sexu, tedy sexu s nemuslimem.

Muslimské ženy v této konzervativní zemi mají zakázáno brát si nemuslimy. Muslimští muži si ale mohou vzít ženu mimo svou víru. Žádná rovnoprávnost tu pochopitelně neplatí. Podle zákona pak musí děti následovat náboženství svého otce. Protože její manžel Ibrahim není muslim, jejich tříleté manželství není uznáno platné podle súdánského práva. O případu píše server Independent.

Šestadvacetiletá lékařka, jejíž otec byl muslim, ale byla vychována matkou jako křesťanka. V neděli byla odsouzena a dostala čtyřdenní lhůtu na to, aby se zřekla svého náboženství, konala pokání a tak se třeba zachránila před smrtí. Když lhůta pominula, byla odsouzena. Ibrahim je v osmém měsíci těhotenství a ve vězení je se svým osmnáctiměsíčním synem. Podle výzkumnice Manar Idriss z Amnesty International v Súdánu je ještě možnost, že by trest smrti a sto ran bičem mohl být po odvolání změněn. Mezinárodní skupiny pro lidská práva a západní velvyslanectví v Chartúmu odsoudily tento rest jako extrémní. Amnesty International ho označila za "vskutku odporný".

Moc možností nemáme

"Skutečnost, že žena byla odsouzena k trestu smrti za své náboženské přesvědčení a k bičování za své manželství s mužem údajně jiného náboženství, je otřesné a odporné," prohlásila Amnesty. "Cizoložství a odpadlictví jsou akty, které by neměly být považovány za trestné činy vůbec."

Skupina rovněž vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění Ibrahim. Súdán zavedl islámské zákony šaría na začátku osmdesátých let, což je krok, který přispěl k obnovení povstání na většinou animistickém a křesťanském jihu země. První občanská válka v zemi trvala 17 let a skončila v roce 1972. Jižní část státu se oddělila v roce 2011 a stal se z ní Jižní Súdán.

Současný vládce Súdánu, Omar Bašír, je islamista, který se chopil moci převratem v roce 1989.

Příběh ze Súdánu není žádnou výjimkou. Bohužel nemají západní země mnoho možností, jak na podobné režimy tlačit, buď silou, nebo nějakou formou úplatku. Každý zachráněný lidský život za to stojí. Trvale to však celý problém neřeší, tak jako problém totality v NDR nevyřešilo, že komunistický režim "prodával" za marky své občany do západního Německa, nebo problém ruského antisemitismu nevyřešilo vystěhovalectví ruských židů do Izraele. Chyba je v systému, v tomto případě v diktátorském režimu, který je veden pomatenou náboženskou fundamentalistickou ideologií.

V této situaci a podobných, byť to naštve všechny, kdo dostanou kopřivku při slově imigrant, by bylo na místě nabídnout postižné rodině azyl a potichu, aby to nějaký trouba z wikileaks hned nevytlampal, režim nějak uplatit. Systém islamistického teroru to sice nezmění, ale zachránilo by to pár lidem život.

Kdo vymyslí nějaký recept, jak agresivní islám vnitřně rozložit, mohl by doufat v Nobelovu cenu míru.