Ropa

Ropa Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Nenechme se strašit zavřením ruských kohoutků. Ropu i plyn lze čerpat přes Západ

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že když se nedomluví s Ukrajinou, může jeho země zastavit ropovod a plynovod do Evropy. Česká vláda svolává Bezpečnostní radu státu a mnozí politici mluví o nutnosti posílit energetickou soběstačnost. Jenže ta by pro nás byla strašně drahá. Naopak prezident Miloš Zeman vyzývá v tomto směru ke klidu.

Rusko a Ukrajina stále nedospěly k dohodě o ceně plynu a zastavení jeho dodávek do rozbouřené země by zastavilo i přepravu dál do Evropy. My ale můžeme být celkem v klidu. Ropa a plyn k nám tečou i ropovodem a plynovodem ze západu. Ropovod k nám vede přes Německo z italského Terstu, kam přichází ropa po moři v tankerech. Plynovod k nám vede přes Německo z Norska, kde jsou velká naleziště plynu.

Ti, kdo volají po energetické soběstačnosti, spíš straší veřejnost a lobbují za více solárních elektráren.

Dosud volání po energetické soběstačnosti vedlo jen ke zdražování. Ve jménu energetické soběstačnosti máme pole plná řepky, ze které děláme asi pět procent nafty. Ve stejném jménu máme lány plné solárních panelů, ze kterých děláme asi tři procenta elektřiny.

Slova o energetické soběstačnosti jsou v našem případě nesmyslná. Některé země zkrátka ropu a plyn vyvážejí, jiné dovážejí. Jiné země zas vyvážejí třeba auta nebo pivo. Byla by hloupost dělat si drahou elektřinu a naftu v České republice, když je můžeme levněji dovézt.

V zájmu Ruska je nám plyn i ropu prodávat a v našem zájmu je s Moskvou v míru obchodovat jako s každým jiným. Nenechme si vnutit více řepky a více solárů pod novou záminkou.