Výrobu pervitinu v Orlové zarazila policie.

Výrobu pervitinu v Orlové zarazila policie. Zdroj: policie čr

Ilustrační foto.
Marihuana - ilustrační foto
Krystalová struktura pervitinu.
Výrobu pervitinu v Orlové zarazila policie.
Historické tablety pervitinu.
5
Fotogalerie

Školáci na drogách: Represe fetování dětí neřeší

Na severní Moravě úřady testovaly odpadní vodu odtékající ze škol. Výsledky byly otřesné. Ve splaškách z moči školáků se nalezla marihuana, extáze i pervitin. Co s tím? Zahubí vlna drog naše mladé?

Letošní jaro provázejí drogové skandály ve školách na severu Moravy. Nejprve došlo k masívnímu testování v Orlové, před několika týdny. Úřady nechaly analyzovat odpadní vodu odtékající ze školy a našly v ní metabolity řady ilegálních drog. Proto se škola dohodla s rodiči a s jejich souhlasem děti (alespoň ty, jež se na ohlášený den testování nehodily marod) na drogy otestovala. Každý čtvrtý školák byl pozitivní. Nyní úřady provedly analýzu odpadních vod ze tří škol v Bohumíně. I zde se našly zbytky marihuany, extáze a pervitinu.

Podívejme se nyní na situaci v Moravskoslezském kraji tak, abychom byli schopni nalézt řešení toho doslova děsivého stavu. Především je potřeba si říct, že represe nic neřeší — byť by její nasazení bylo v případě fetujících dětí na místě.

Pozice jmenovaných drog je zásadně odlišná. Marihuana je v České republice poměrně dostupná a postoje veřejnosti k její konzumaci jsou dost otevřené. Bylo by velmi jednoduché říct, že tedy tu toleranci snížíme a začneme proti drogám bojovat. Výsledky ze severomoravských škol však ukazují, že nějaký boj proti drogám, zpřísnění, by k ničemu nevedlo. Ve vzorcích odpadních vod se našlo i požehnaně zbytků pervitinu. Drogy, na niž se represe orientuje a policisté „po ní jdou“. Drogy, kterou většinová populace netoleruje, drogy, jež i mezi školáky má pověst fetu pro ruiny. Drogy, proti které je oprávněně vedena válka, drogy, jež je po právu v centru pozornosti protidrogové policie. Přes veškerou represi testy ukázaly, že je i tato droga školákům dostupná a že ji školáci užívají.

Takže testování v Moravskoslezském kraji potvrdilo fakt, že represe nic neřeší. Tolerovaná marihuana je pro děti stejně dostupná jako netolerovaný a potlačovaný pervitin. Zakázanost drogy ani její pověst tu drogu neumí znepřístupnit. Represe pokulhává za rostoucí poptávkou. Zbývá tedy ptát se, co s tím.

Základní příčinou užívání drog dětmi je nuda, potřeba nových podnětů a touha experimentovat se vším, co svět obsahuje. Takové poznávání patří k dospívání stejně zákonitě jako mutování hlasu. Tak či onak jsme tou fází prošli všichni. A právě proto jsou výsledky testování drog na severu Moravy tak šokující. Ostravsko je region s dlouhodobými problémy s nezaměstnaností a bídou, takže celá řada rodičů nemá peníze na to, aby dokázala dětem zajistit hodnotnější zábavu, než je nástřel. Děti nejsou po škole zaměstnané kroužky (na něž rodiče nemají peníze) a flákají se po ulicích. Jen málo rodičů dokáže bez peněz svým potomkům vytvořit nějakou hodnotnou zábavu a ukotvit je v nedrogové realitě.

A tohle by nyní měl začít řešit i stát. Ne drogy zakazovat a děti strašit — to se děje už dnes, a evidentně to nemá žádný výsledek. Školy musí — v čím chudším regionu, tím intenzívněji — začít mnohem více než dnes s primární prevencí. Musí vytvářet pro děti náhradní programy, aby je zabavily nějak hodnotněji než fetem. Ale zároveň ty programy musí být cenově dostupné i pro otce — nezaměstnaného horníka. Je to kvadratura kruhu — žádný jiný jednoduchý a účinný recept na celý problém ale bohužel neexistuje. Testy ukázaly nejen to, že děti fetují, ale také známou skutečnost, že represe nic neřeší.