Drogy - ilustrační foto

Drogy - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Prevence selhala. V Orlové je každý čtvrtý deváťák na piku

Jako starý narkoman mám pro drogové poklesky spoluobčanů pochopení, zpráva ze severu Moravy ale vyděsila i mne. Zdá se, že totálně selhává protidrogová prevence a ze čtvrtiny našich dětí vyrostou závislé ruiny. Alespoň v Orlové.

V Orlové provedla jedna z místních základních škol ve spolupráci s městskou policií zajímavý experiment. Nejprve nechali udělat analýzu odpadních vod odtékajících ze školy. To je jediná objektivní metoda zjištění skutečné spotřeby drog v nějakém objektu či městě. Výsledky byly překvapující — splašky ze školy byly plné drog a jejich metabolitů, výsledků jejich látkové přeměny. Pak po dohodě s rodiči provedli ve škole v devátých třídách anonymní testování na drogy. Ukázalo se, že zhruba každý čtvrtý žák — ve věku čtrnácti patnácti let — v uplynulém týdnu nějakou ilegální drogu užil. Nejčastěji pervitin nebo kombinaci nejrůznějších drog. Naprosto šokující čísla.

Tohle zjištění je stejně závažné, jako kdyby najednou vyšlo najevo, že každé čtvrté dítě je nakažené morem. Jde o naprosto nepřijatelná čísla, která ukazují, že stát i místní orgány a nevládky v Orlové prostě něco nezvládají, i když chápu, že z hlediska drogové epidemiologie dětí a mládeže je Ostravsko spolu se severem Čech nejproblematičtější lokalitou.

Stran perníku se nedá policii vůbec nic vytknout. Loni policisté v regionu odhalili 38 varen perníku, takže ze strany represe je všechno O.K. To je jedna varna každých deset dní, což je respekt vyvolávající výsledek. Přesto se počet uživatelů perníku strašlivě zvyšuje i mezi dětmi. Drogový problém totiž nevyřeší represe, neboť jeho motorem je poptávka po drogách a rychlé peníze z obchodu s nimi.

To je výsledkem skutečnosti, že vláda již dlouhá léta krutě podfinancovává prevenci užívání legálních i nelegálních drog, nejsou peníze na důkladné vzdělávání školáků, a tak zcela pochopitelně roste po drogách, především té nejhorší — piku —, neustále poptávka. Takže zvýšit rozpočty na protidrogovou prevenci u dětí by mělo pro naši vládu být stejnou prioritou jako restriktivní migrační politika.