Drogy, test - ilustrační foto

Drogy, test - ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Nesmíme testovat děti na drogy jako psy!

Už jsem dlouho nedělal reklamu žádné podpisové akci, tak to musím napravit. Po internetu běží online petice proti testování školních dětí na drogy bez souhlasu rodičů. Už jsem ji podepsal, a pokud mohu doporučit, udělejte to taky!

V projednávané úpravě Zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek chce vláda zavést revoluční vymoženost: možnost testovat žáky na drogy bez souhlasu jejich rodičů. Je to koncept sociálního inženýrsrtví vycházející z pomýleného socialistického předpokladu, že dítě je vlastnictvím státu. A navíc je namátkové testování "podezřelých" žáků to nejhorší, co může škola z preventivistického hlediska udělat.

Pokud má učitel nějaké podezření, že žák užívá drogy, má o tom nejprve informovat rodiče a hledat řešení - včetně možného testování - spolu s nimi. Vládní záměr jde úplně proti tomuto konceptu, vychází z toho, že škola je malý koncentráček a děti tam jsou chovanci, které je třeba testovat bez vědomí rodičů jako psy na chrtích závodech.

Záměr je kontraproduktivní, nesmyslný a škodlivý, a už proti němu běží na netu petice. Cituji z jejího zdůvodnění: „Škola by měla umět vytvářet otevřené, důvěrné a přátelské prostředí, obzvlášť v souvislosti se současným směřováním k inkluzivnímu vzdělávání. Úkolem učitelů je nejen předávat informace a znalosti, ale také navazovat s žáky bezpečný vztah založený na důvěře, se zapojením rodiny. Podezření na užívání drog by tedy mělo být impulsem především pro důvěrný rozhovor mezi učitelem a žákem, případně jeho blízkými, nikoliv pro odběr biologického materiálu dítěte bez souhlasu rodičů.“

K tomu nelze dodat nic víc, než že se petice podepisuje ZDE.