New York 11. září 2001

New York 11. září 2001 Zdroj: EPA, ara

Barack Obama, inaugurace
Inaugurace Baracka Obamy
Barack Obama, inaugurace
Bodyguard se sklání nad tělem mrtvého prezidenta, tomu však již pomoci nedokázal. Kennedy zemřel poté v nemocnici.
Dallas, 22. listopadu 1963. Foto jen pár minut před atentátem.
20
Fotogalerie

10 nejdůležitějších momentů historie podle Američanů? Budete překvapeni

Co nejvíce ovlivnilo současnou americkou společnost? Právě na to se snažila najít odpověď anketa společností Pew Research Center a History channel. Pokud byste mezi historickými událostmi hledali 2. světovou válku, neuspěli byste. Naopak 11. září ve výčtu 10 nejdůležitějších momentů nechybí.

Pokračování 2 / 10

10) Válka v Perském zálivu a střelba v Orlandu - 10 % hlasů

Dvě události shodně obsadily desátou příčku. Konflikt v Perském zálivu zpočátku 90. let 20. století ovlivnil hlavně tzv. Generaci X, která se narodila mezi lety 1965 – 1985. Právě té se totiž přímo dotkla. Střelba v Orlandu z června tohoto roku, při které zemřelo 49 lidí, zase stanula vysoko v žebříčku hispánské komunity, na jejíž straně bylo nejvíce obětí.

Pokračování 3 / 10

9) Sňatky homosexuálů - 11% hlasů

Legalizace homosexuálních svateb je důležitým momentem především pro generaci tzv. mileniálů. Hned 19 procent z nich zařadilo rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z roku 2015 do svého výběru. Důležité je spíše pro ženy (14 %) než pro muže (8 %).

Viceprezident USA pod palbou církve: Biden „oddal“ gay pár, biskupové mu vyčiniliViceprezident USA pod palbou církve: Biden „oddal“ gay pár, biskupové mu vyčinili | Twitter

Pokračování 4 / 10

8) Pád Berlínské zdi - 13 % hlasů

Studená válka skončila pro Američany symbolicky právě pádem Berlínské zdi 11. listopadu 1989. Důležitým historickým mezníkem je pro 13 procent z nich. Životy výrazně ovlivnil především generaci tzv. Baby Boomers, tedy lidí narozených po 2. světové válce, a také Generaci X.

Berlínská zeďBerlínská zeď | ctk

Pokračování 5 / 10

7-6) Přistání na Měsíci a války v Iráku a Afghánistánu - 17 % hlasů

Malý krok pro člověka, znamenal nejen skok pro lidstvo, ale hlavně pro vesmírné závody mezi USA a Sovětským svazem. Důležitým mezníkem je událost z roku 1969 pro Baby Boomers, z nichž pro čin Neila Armstronga and Buzze Aldrina hlasovalo 35 procent respondentů. Ovlivnila i tzv. Silent Generation. Do výběru ji zařadilo 29 procent lidí narozených mezi roky 1928 a 1945. Naopak války z první dekády 21. století byly jedny z největších životních událostí pro mileniály. Vybralo je 24 procent z nich.

Buzz Aldrin a Neil Armstrong umísťují na povrchu měsíce americkou vlajkuBuzz Aldrin a Neil Armstrong umísťují na povrchu měsíce americkou vlajku | profimedia.cz

Pokračování 6 / 10

5) Válka ve Vietnamu - 20 % hlasů

Války odjakživa formují společnost. Vietnamská válka zasáhla hned několik generací. Trvala od roku 1955 do roku 1975 a doslova změnila Spojené státy. Během ní vyrostlo například hnutí hippies. Američané se do ní zapojili v roce 1964 a důležitost jí přikládají hlavně generace Baby Boomers (41 %) a Silent Generation (37 %).

I přes svá zranění zůstal Faas ve Vietnamu až do roku 1970I přes svá zranění zůstal Faas ve Vietnamu až do roku 1970 | Archiv Blesku, ČTK, Reuters

Pokračování 7 / 10

4) Atentát na JFK - 21 % hlasů

Atentáty na americké prezidenty nejsou až tak neobvyklé. Posledním, kterého stál takový útok život, byl John Fitzgerald Kennedy. Jeho zastřelení v roce 1963 v Dallasu ovlivnilo opět hlavně dvě nejstarší generace. Pro Baby Boomers to je dokonce druhá nejdůležitější událost jejich života hned po 11. září.

Bodyguard se sklání nad tělem mrtvého prezidenta, tomu však již pomoci nedokázal. Kennedy zemřel poté v nemocnici.Bodyguard se sklání nad tělem mrtvého prezidenta, tomu však již pomoci nedokázal. Kennedy zemřel poté v nemocnici. | profimedia.cz

Pokračování 8 / 10

3) Technologická revoluce - 22 % hlasů

Jestliže JFK ovlivnil dvě nejstarší generace, nástup moderní éry počítačů a výpočetní techniky v poslední čtvrtině 20. století zmínili mezi svými prvními deseti momenty zástupci všech čtyř sledovaných období. Nejvýše ji zařadila Generace X, u níž dostala 20 procent hlasů.

Steve Jobs s MacintoshemSteve Jobs s Macintoshem | Profimedia.cz

Pokračování 9 / 10

2) Zvolení Baracka Obamy - 40 % hlasů

Jediná událost v jediné z několika sledovaných skupin obyvatelstva dokázala překonat 11. září. Afroameričany zasáhlo zvolení prvního černošského prezidenta tak silně, že ho mezi nejdůležitější okamžiky vybralo 62 procent z nich. U bílé populace pak získalo 39 procent hlasů. Celkově stačilo vítězství ve volbách v roce 2008 na druhé místo.

Barack Obama, inauguraceBarack Obama, inaugurace | ctk

Pokračování 10 / 10

1) 11. září - 76 % hlasů

Událost, která nejvíce formovala současnou Ameriku, přišla 11. září 2001. Teroristické útoky z toho rána vyhrávaly anketu u všech generací, bělochů, hispánců, vysoko i nízkopříjmových skupin. Prostě u všech vyjma zmíněných Afroameričanů, u nichž skončily druhé. Právě tenhle moment definoval USA 21. století.

Město uctilo oběti z 11. září: Muslimové zuří, prý nešlo o islámské teroristyMěsto uctilo oběti z 11. září: Muslimové zuří, prý nešlo o islámské teroristy | ČTK, Reuters, EPA